katten binnen houden

Katten Binnen Houden & Gelukkig Maken: 12 Manieren

Het houden van een kat binnenshuis wordt steeds populairder, omdat men denkt dat het veel veiliger is, omdat het ze weghoudt van de risico’s van de buitenwereld. Als u erover denkt om katten binnenshuis te houden, lees dan deze gids om alles te weten te komen wat u moet weten.

In Nederland is het heel gewoon om katten buiten vrij rond te laten lopen. Maar met de toegenomen risico’s van de buitenwereld kiezen steeds meer huisdiereigenaren voor de veiligheid van het binnenleven voor hun katten. Er zijn vele redenen voor het groeiende aantal binnenkatten, maar de algemene consensus is dat eigenaars hun katten binnen houden om ervoor te zorgen dat ze veilig zijn. Dit kan te maken hebben met het feit dat ze in een drukke stad wonen met veel wegverkeer of omdat ze in een gebied wonen met buurkatten die niet met elkaar overweg kunnen.

Als u onlangs een nieuw kitten of een nieuwe kat heeft gekregen, vraagt u zich misschien af wat het beste is voor uw nieuwste familielid, lees verder voor meer informatie.

Hoe weet ik of mijn kat binnen of buiten wil zijn?

Het is belangrijk om rekening te houden met of de kat zelf wel binnen gehouden wil worden, en meestal kunnen ze u heel goed vertellen of ze een buiten- of een binnenkat willen zijn. Oudere katten of katten met een handicap of een medisch probleem vinden de veiligheid van een binnenverblijf en het comfort dat daarbij hoort vaak veel prettiger. Daarnaast zijn er katten die echt heel bang zijn voor buiten, wat kan komen door agressieve territoriale katten in uw buurt of harde geluiden.

Buitenkatten daarentegen zullen u waarschijnlijk consequent smeken om naar buiten te gaan – meestal door bijna constant te miauwen – en kunnen proberen weg te rennen telkens als ze de deur op een kiertje zien staan.

Als je eenmaal de keuze hebt gemaakt om ze buiten te laten of ze als huiskat te houden, is het belangrijk dat je je daaraan houdt. Katten die eerder hebben mogen zwerven, passen zich vaak niet zo goed aan aan het leven binnenshuis en kunnen bepaalde gedragsproblemen ontwikkelen.

Binnenkatten leven langer

Katten leven aanzienlijk langer en veiliger als de omgevingsgevaren van vrij rondlopen worden weggenomen. Een leven uitsluitend binnen (of ingeperkt buiten) sluit de kans uit op veel voorkomende en belangrijke oorzaken van levensbedreigend trauma.

Het grootste risico is verwond of gedood te worden door een voertuig, vooral voor jonge katten die de gevaren van het verkeer nog niet hebben leren kennen.

Andere dieren kunnen op katten jagen. Honden zijn het meest voorkomende risico, en uw plaatselijke dierenarts kan getuigen van de gruwelijke verwondingen die katten oplopen als ze door honden worden opgejaagd.

Katten, vooral seksueel intacte katers, zijn territoriaal agressief en vechten onder elkaar. En vechtende katten zijn vaak besmet met het feline immunodeficiëntievirus dat zich, samen met andere virale en bacteriële ziekteverwekkers, kan verspreiden door de overdracht van bloed tijdens het vechten.

Bovendien kunnen vrij rondlopende katten die muizen en ratten vangen die giflokaas hebben gegeten, secundair vergiftigd worden. Ook andere dingen zijn giftig voor katten, zoals lelies en antivries, en sommige katten worden opzettelijk vergiftigd.

Is het ontzeggen van ‘de buitenlucht’ van katten… wreed?

Het komt erop neer dat de meeste katten heel gelukkig kunnen zijn als ze binnenshuis leven, maar dat hun baasjes wel de nodige moeite moeten doen om te voorzien in hun behoeften op het gebied van milieu en gedrag.

Als je je kat niet goed verzorgt op het gebied van eten en zijn ’toiletvoorziening’ dan kan dit leiden tot een reeks gezondheids- en welzijnsproblemen, zoals obesitas en gerelateerde ziekten, gedragsproblemen en aandoeningen aan de urinewegen.

Katten zijn bijvoorbeeld erg kieskeurig als het op hun toiletgang aankomt, dus u moet ze mooie, schone kattenbakken geven (ze willen geen plek gebruiken waarvan ze denken dat een andere kat die bevuild heeft). Katten eten niet graag in de buurt van hun toilet, dus scheid hun kattenbakken (met de juiste kattenbakvulling) en kattenvoerbak in verschillende kamers. Ze hebben ook behoefte aan keuze, dus meer dan één kattenbak is nodig.

Welzijnsproblemen kunnen ook ontstaan als binnenkatten niet kunnen voldoen aan specifieke natuurlijke verlangens en gedragingen.

Katten houden er bijvoorbeeld van om te klimmen en te springen, en ze scherpen graag hun nagels. U moet de mogelijkheid bieden om deze activiteiten binnenshuis uit te voeren met een scala aan kattenmeubilair.

De tips om uw binnengehouden kat gelukkig te maken

Hier is een lijst van eenvoudige manieren (uit een grotere studie, zie de bronnen onderaan deze pagina) waarop u binnen een gelukkige plek voor uw kat kunt maken, zelfs als u in een klein appartement woont.

 1. Zorg voor één kattenbak per kat, plus één (bijvoorbeeld drie kattenbakken voor twee katten), op verschillende locaties, in rustige delen van het huis. Kleibakstrooisel is het beste. Schep uitwerpselen en met urine bevuilde kattenbakvulling ten minste tweemaal per dag uit de kattenbak en verschoon de hele bak eenmaal per week. Zet één kattenbak overdekt (voor privacy) en de andere open – katten houden van afwisseling.
 2. Regelmatig borstelen met de favoriete borstel van uw kat is leuk en voelt aan als een massage. Het is goed voor de vacht en voorkomt haarballen en klitten.
 3. Overweeg om wat natuurlijk katten voer te geven, zoals rauwe kipdrumsticks. Rauw vlees vereist kauwen, masseert het tandvlees en geeft katten een gevoel van bezit. Sommige katten zullen de drumstick zelfs “doden” door er een paar keer mee op de grond te slaan voor ze hem opeten. Niets brengt een kat meer tot rust dan het afkloppen van een drumstick.
 4. Richt een hoog plekje in voor uw kat. Katten houden ervan om vanuit de hoogte alles te overzien. De juiste kattenmand helpt hierbij. Overweeg dus een ladder of andere voorwerpen om ze naar de top van een kast of de koelkast te laten klimmen. Gebruik kattenmeubels die de verticale ruimte vergroten.
 5. Zorg dat je kat naar buiten kan kijken. Katten houden van ramen, zodat ze kunnen kijken wat er buiten gebeurt. Plaats tribunes zodat ze naar buiten kunnen kijken.
 6. Geef je kat de mogelijkheid tot privacy. Katten houden van meerdere punten van veiligheid en afzondering. Zet meerdere kattenmandjes neer, bekleed met een zacht dekentje of iglo’s, en het liefst op verschillende hoogtes (bijvoorbeeld een paar op de grond en eentje lekker hoog – misschien bovenop een kledingkast).
 7. Zorg voor een goede beveiliging. Ramen hebben vliegenhorren nodig om katten binnen te houden. Zo niet, dan kan het “hoogbouwsyndroom” – waarbij katten van een hoogte van twee of meer verdiepingen vallen – tot ernstige verwondingen leiden. Voordeuren moeten automatisch sluiten om te voorkomen dat katten naar buiten kunnen.
 8. Geef de kat krabpalen om zijn klauwen scherp te houden. Er moet worden gezorgd voor verticale en horizontale kraboppervlakken. Beter hier dan op het meubilair.
 9. Gezelschap. Het ideale aantal katten is meestal één of twee. Twee nestgenoten is vaak ideaal, omdat ze dan beter met elkaar kunnen opschieten en elkaar gezelschap houden als u niet thuis bent. Een enkele kat zal meestal gewoon slapen terwijl u weg bent en uitkijken naar uw thuiskomst. Drie of meer katten zijn niet aan te raden, omdat ze niet altijd goed met elkaar overweg kunnen, wat kan leiden tot meer gezondheids- en welzijnsproblemen
 10. Laat ze spelen. Kattenspeeltjes kunnen zorgen voor plezier en beweging, en ze hoeven niet duur te zijn. Een pingpongbal is goedkoop. Gekreukt papier is erg populair. Loopwielen voor katten zijn duur, maar kunnen erg leuk zijn en zorgen voor goede beweging
 11. Puzzelvoerbakjes (wij raden een leuke aan in ons beste katten voerbak artikel) waarin voedsel verstopt zit, zijn ook leuk speelgoed voor nieuwsgierige katten en kunnen het jachtgedrag van het zoeken naar voedsel nabootsen.
 12. Quality time. Geef een paar keer per dag royaal de tijd om uw kat te aaien en met hem te spelen.

Dit zijn alle tips. Hopelijk kun je je binnekat zo gezond en gelukkig binnen houden.

Bronnen

Mortality due to trauma in cats attending veterinary practices in central and south-east England

Bacteriological warfare amongst cats: what have we learned about cat bite infections?

Adaptation of domestic cats to confinement

Environmental Enrichment: Practical Strategies for Improving Feline Welfare

Similar Posts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *