kattentuigje

Op zoek naar een nieuw kattentuigje voor je kat?

Een kattentuigje voor je kat? Dat klinkt misschien wat gek, toch komt het vaker voor dan je denkt. Niet alleen honden gaat tegenwoordig aan een tuigje over straat, ook katten kunnen er wat van. Hou er wel rekening mee dat katten minder snel akkoord gaan met opgetuigd worden. Katten zijn vrije dieren: ze doen wat ze willen, wanneer ze dat willen. Om hen ervan te overtuigen dat een kattentuigje goed voor ze is, moet je het aantrekkelijk voor ze maken. Maar toch heeft een kattentuigje veel voordelen: je kunt namelijk zien en sturen waar je kat heengaat!

Overzicht van het beste kattentuigje

Wil je gelijk weten wat het beste kattentuigje is? Hieronder vind je een overzicht van alle beste opties. In dit blog vind je uitgebreide achtergrond informatie over kattentuigjes en de verschillende functionaliteiten hiervan. Er worden voor- en nadelen benoemd voor ieder tuigje, plus er wordt een opsomming gemaakt van de voordelen in het algemeen. Heb je nog vragen over kattentuigjes? Grote kans dat die in het vraag- en antwoordgedeelte worden beantwoord.

AfbeeldingAwardActuele Prijs
Het-meest-goedkope-kattentuigjeHet meest goedkope tuigje Check Prijs
Het-meest-complete-tuigje.jpegHet meest complete tuigje Check Prijs
Kattentuigje-voor-in-de-nachtHet beste tuigje voor in het donker Check Prijs
Meest-stijlvolle-tuigjeHet meest stijlvolle tuigje Check Prijs
Tuigje-voor-alle-leeftijdenHet tuigje voor alle leeftijden Check Prijs


De voordelen van een kattentuigje

Een kattentuig kan onder veel verschillende namen bekend staan, van kattenharnas tot kattenriempje. Wat de naam ook is, de functie blijft min of meer gelijk. Dat geldt ook voor de voordelen:

  • Je kunt je kat vrij in de tuin (voor én achter) rond laten lopen, zonder dat je bang hoeft te zijn dat je kat ontsnapt. Je kat aan een tuigje naar buiten laten, kan handig zijn als je net verhuisd bent en je kat eerst aan de nieuwe omgeving wil laten wennen. Tuigjes zijn ook handig voor katten die schichtig zijn buiten of die snel weglopen.
  • Je kunt kat (kort) uit het oog verliezen, zonder dat je bang hoeft te zijn dat deze wegglipt.
  • Je kunt met je kat op avontuur. Jazeker, jullie kunnen samen aan de wandel, ook op plekken waar je anders misschien niet zou komen. Denk bijvoorbeeld eens het bos of een groot weiland. Heb je een kat die niet bang is aangelegd? De mogelijkheden eindeloos!

Kattentuigje voor een gelukkige kat


Als je een kat op jonge leeftijd laat wennen aan een kattenriempje, is de kans het kleinst dat die daar op latere leeftijd moeite mee heeft. Een kattentuig kan de leef- en belevingswereld van je kleine vriendje flink uitbreiden. Het is nu mogelijk om op veilige manier op avontuur te gaan, ook in nieuwe en onbekende omgevingen. Een gelukkige kat is een kat die volop kan ontdekken.Inspirerende quote over een kattentuigje

Je hoeft niet alleen naar ons te luisteren; wij zijn namelijk niet de enigen die razend positief zijn over kattentuigjes. Het internet staat vol met positieve reviews over de tuigjes die op de markt verkrijgbaar zijn. Zo zijn er genoeg reviews te vinden van blije klanten die ons voor zijn gegaan. We hebben tientallen en soms wel honderden reviews op Bol.com doorspit om te weten te komen welk kattenharnas goed is voor je kat en welke positieve effecten dit heeft:


“Ik woon in een stadsappartement, waardoor mijn kat niet de vrijheid had om uit te gaan. Mijn kat kan nu eindelijk veilig de buitenwereld verkennen! Hij begon vrij snel te wennen aan het tuigje.”

-Review over een kattentuigje

Het beste kattentuigje onderzocht


Hieronder bespreken we de beste kattentuigjes die op Bol.com te vinden zijn. Deze tuigjes zijn stuk voor stuk van hoge kwaliteit en hebben de kat (en natuurlijk ook het baasje) genoeg te bieden.Goedkoop en praktisch: Roegaarden kattentuigje met looplijn

Ben je op zoek naar een eenvoudig en mooi kattenharnas? Kies dat voor dit kattentuig met ‘Easy Step-In’ technologie. Met dit tuigje kun je je kat meenemen naar buiten zonder dat je je zorgen hoeft te maken over de veiligheid en het comfort van je kat. Alles komt op pootjes terecht.

Voordelen
✅ Het tuigje zit comfortabel en is helemaal veilig
✅ De looplijn zorgt ervoor dat je kat voldoende vrijheid heeft de hort op te gaan
✅ Gemaakt van stevig nylon materiaal, dat de nek van het dier vrijlaat (minder wrijvingspijn)
✅ Het tuigje is verstelbaar en lichtgewicht
✅ Het tuigje heeft anti-stik en anti-trek eigenschappen

De meest degelijke goedkope optie

Het Roegaarden kattentuig doet waarvoor het is gemaakt: het geeft het dier de vrijheid om te bewegen en het comfort die het nodig heeft en jou de controle over de riem en lijn. Met andere woorden: dit kattenriempje heeft de essentiële kwaliteiten waar een tuigje aan moet voldoen.Het kattenharnas met leiband van Zootic is de meest volledige optie

Dit kattentuigje van Zootic is een kattenharnas gemaakt maar voor kat en kitten. De hals heeft een omvang van 20-26 centimeter en de borst één van 30-34 centimeter. Het Zootic tuigje is voorzien van een looplijn van twee meter: ruim voldoende voor wandelplezier van vele uren.

Voordelen
✅ Makkelijk schoon te maken
✅ Het materiaal is comfortabel en ademend (3-laags airmesh)
✅ Rekbaar, duurzaam en stevig materiaal
✅ Gemakkelijk te passen met behulp van de kliksluiting en klittenband
✅ Handig voor vakanties, uitlaten en dierenarts bezoek

De meest volledige optie


Het kattenriempje van Zootic is van hoogwaardige kwaliteit. Je kat laten wennen doe je door het harnas thuis alvast om te doen. De halsomvang is verstelbaar. Dat geldt tevens voor de omvang van de borst. Het riempje is gemaakt van duurzaam nylon, het tuigje van polyester en airmesh.

Ideaal voor ’s avonds en bij slecht weer: kattentuigje met reflectiestrepen

Dit kattentuigje met reflectiestrepen is het tweede tuigje van Roegaarden in de lijst. Het merk heeft duidelijk verstand van zaken. Een ommetje maken met kater, poes of kitten was nog nooit zo eenvoudig. Wandelen kan nu ook ’s avonds of bij mist, dankzij de felle, kleurige reflectiestrepen.

Voordelen
✅ Makkelijk schoon te maken
✅ Je kat is extra goed zichtbaar voor anderen (en dus beter beschermd)
✅ Het tuigje heeft een optimaal draagcomfort
✅ Inclusief handige looplijn
✅ Het tuigje is gemaakt van ademend materiaal en voorkomt irritatie van de huid
✅ Makkelijk afstelbare looplijn

De Pink Sakura Blossom van Make Me Purr is het meest stijlvol

Van alle kattentuigjes in deze lijst is de Pink Sakura Blossom ongetwijfeld het meest stijlvol. Sakura is een Japanse soort kersenboom. Pink Sakura Blossom vertaalt naar de bloesem van een roze kersenboom. Het leuke van dit tuigje is dat het verrassend simpel in elkaar zit. Het is ook nog eens geschikt voor katten van alle leeftijden, zowel voor kittens als voor oudere katten.

Voordelen
✅ Makkelijk schoon te maken
✅ Stijlvol ontwerp dat met de hand gemaakt is (en geïnspireerd is op de Japanse kimono)
✅ Wist je dat dit tuigje ook door kleine hondenrassen gebruikt kan worden?

De meest stijlvolle optie


Zoals gezegd is de Pink Sakura Blossom de meest stijlvolle optie van alle kattentuigjes in de lijst. Het ontwerp is geïnspireerd op de kersenboom en op de Japanse kimono. Ben je op zoek naar iets modieus in plaats van een “strijdharnas” voor je kat, dan is dit tuigje iets voor jou.
De Make Me Purr blauw geruit is voor katten van alle leeftijden

Dit blauw geruite tuigje met looplijn is voor kittens en voor volwassen katten. Het is dé ideale manier om de leef- en belevingswereld van je kat te vergroten. Ook is het tuigje ideaal om je kleine vriend mee te nemen naar bijvoorbeeld de dierenarts of op vakantie. De Obi (Wan Kenobi?) is eveneens gebaseerd de Japanse Kimono. De “Obi” is het toegevoegde strikje.

Voordelen
✅ Dit riempje is absoluut een eyecatcher met een traditioneel ontwerp
✅ Verschuift niet
✅ Speciaal ontworpen voor een wandeling, een bezoekje aan trimsalon of dierenarts
✅ De halsband (18-32 cm) en borstriem (22-40 cm) zijn breed verstelbaar
✅ Dit tuigje kan ook door kleine hondenrassen worden gebruikt

Zowel voor katten als kleine honden


De Make Me Purr Obi kan zowel door katten (ook kittens), als door kleine honden gebruikt worden. Het is een stijlvol ontwerp gebaseerd op de Kimono, vergelijkbaar met de Pink Sakura Blossom (eveneens van Make Me Purr). Welke je leuker vindt, heeft alles te maken met smaak.

Heb je het juiste kattentuigje kunnen vinden?


Zit het juiste tuigje er voor jou tussen? Het aanbod tuigjes is erg breed. De belangrijkste eigenschap die een tuigje kan hebben, is natuurlijk functionaliteit. Maar stijl speelt natuurlijk ook een rol. Bij tuigjes draait het allemaal om gebruiksgemak en comfort, zowel voor je kat, als voor jou als begeleider. We nodigen je uit de kattentuigjes nog eens verder te ontdekken.

Waar moet je op letten als je een kattentuigje koopt?

Er zijn verschillende zaken waarop je dient te letten als je een kattentuigje aanschaft. Kies een tuigje dat echt past bij jou kat en waar de kat zich comfortabel en op zijn of haar gemak in voelt.

  • De grootte van het tuigje is van wezenlijk belang. Er zijn tuigjes die alleen door kittens kunnen worden gebruikt, terwijl andere tuigjes weer veel te groot uitvallen. Het is verstandig eerst de romp en nek van je kat op te meten voor je een tuigje aanschaft. De beste kattentuigjes zijn tuigjes waarvan je de nek en romp geheel kunt afstellen.
  • Als je kat het tuigje draagt, dan moet je ten alle tijden twee vingers kunnen plaatsen tussen het tuigje en het lichaam van de kat. De bewegingsvrijheid van je vriendelijke vriend moet voldoende zijn voor plotselinge bewegingen en de nodige katachtige ‘kronkelingen’. Minder vingers kan tot verstikking leiden. Minder vingers kan het tuig doen afglijden.
  • Zorg voor een looplijn die voldoende lang is. Als de lijn te kort is, kan het zijn dat je kat gaat slepen met de lijn (in plaats van vrij te lopen). Dit kost je vriendje niet alleen heel veel kracht, het is ook nog eens erg onaangenaam voor het diertje. Geef hem dus lucht.
  • Let ook op het sluiting type. Een kliksluiting is makkelijker te sluiten dan bijvoorbeeld een riempje. Ook klittenband is erg handig.
  • Het materiaal van het tuigje: hoe harder het materiaal, hoe minder comfortabel het is. Flexibel materiaal is beter, bijvoorbeeld leer of nylon. Deze snijden niet in de vacht.

De verschillende soorten tuigjes


Kattentuigjes lijken sterk op elkaar, maar ze zijn onderling toch enigszins verschillend. Er zijn tuigjes die super elegant zijn en tuigjes die eruitzien als een middeleeuws harnas (het schild en de lans ontbreken, helaas). In grove lijnen kun je kiezen uit twee verschillende vormen tuigjes:

  • De volledige ‘body’ is als het ware een harnas: deze kan verstikkend werken als hij verkeerd sluit of verkeerd is afgesteld, maar heeft als voordeel dat de kat er minder snel uitglipt.
  • Het kattenriempje is, wat de naam al aangeeft, meer een riempje. Dit is ideaal voor op warme zomerse dagen: je kat raakt er minder snel oververhit door dan door een harnas.

Veel gestelde vragen over het katten tuigje

Er zijn verschillende vragen die over een katten tuigje kunt stellen, waaronder:

Hoe groot dient het kattentuigje precies te zijn?

Een passend tuigje is erg belangrijk: is het tuigje te groot, dan kan je kat eruit glippen en is het tuigje te klein, dan zal je kat verstikken, wat hoogst oncomfortabel is. Het ideale tuigje is in grootte af te stellen, zowel bij de hals als bij de romp. Wil je weten hoe groot het tuigje voor jouw kat moet zijn? meet dan de romp en de hals van je kleine vriend op. Reken twee extra vingers ruimte tussen het tuigje en het lijf van je kat voor bewegingsvrijheid.

Hoe bevestig je een kattentuigje?

Er zijn verschillende soorten kattentuigjes, die op verschillende manieren bevestigd dienen te worden. Het loont eerst de handleiding te lezen. Vaak kun je er dan al aardig mee uit de voeten. Meestal wordt het tuigje op een standaardwijze bevestigd: het begint met het aanbrengen van het tuigje over de kop het dier. Daarnaast kun je de nekbandjes vastgespen, evenals de buikband. Tot slot controleer je of het tuigje niet te strak zit, of juist te los, voor optimale vrijheid en comfort.
Hoe leer je je kat met een tuigje lopen? Als het tuigje bevestigd is, kun je direct beginnen met de training. Zorg er wel voor dat je je kat langzaam aan het tuigje laat wennen. Doe het tuigje niet te lang achter elkaar aan, anders zal de kat weerstand opbouwen. Om je kat te belonen, kun je hem kattensnoepjes toestoppen tijdens het dragen.

Hoe pak je de lijn vast?

Doe dit met zorg. De lijn mag niet te strak staan (zodat het dier geen enkele vrijheid heeft), maar ook niet te los (de lijn kan in de knoop raken).

Tuigje of toch -harnas: wat is beter?

Een kattenharnas biedt ondersteuning, maar kan ook beklemmend en benauwend werken. Heb je een erg energieke, wilde kat, dan is een kattenharnas aan te raden. Bij een wat rustigere kat is een tuigje ook prima.

Werkt een hondentuigje ook voor een kat?

Nee, in principe niet. Een hondenharnas is afgestemd op het lichaam van een hond, niet een kat. De kat zal hier als het ware ‘uitglijden’.

Is een enkele riem voldoende?

Nee, meestal niet. Katten kunnen hier eenvoudig uitglippen. Daarnaast is het moeilijk om een kat onder controle te houden, als je alleen maar één punt rond de nek hebt waar de lijn met het lichaam van de kat in contact staat.


Similar Posts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *