beste-kattenluik

Beste Kattenluik van 2021 – Onafhankelijke Review

Het is geen geheim hoe tegendraads katten kunnen zijn. Het ene moment willen ze graag naar buiten, maar als ze dan eenmaal rondlopen in je tuin duurt het niet lang voordat ze weer naar binnen willen. Veel kattenbezitters hebben de ongelukkige ervaring gehad dat ze midden in de nacht wakker gemaakt worden door hun kat omdat het dier graag naar buiten wil, om vervolgens weer in slaap te vallen en weer gewekt te worden door dezelfde kat die weer naar binnen wil. Het is dan ook geen wonder dat dat zoveel kattenbezitters ervoor kiezen om een ​​kattenluik te plaatsen! Met deze eenvoudige oplossing kan je kat naar binnen komen en naar buiten gaan wanneer het dier zelf wil. Hierdoor heb jij het dus minder druk en kun je je aan de slag gaan met andere bezigheden. In deze blog kun je nog meer voordelen van een kattenluikje vinden, terwijl we je ook zullen vertellen waar je op moet letten tijdens je jacht naar het beste kattenluik. Bovendien hebben wij van Happy-Animal alvast een paar van de beste kattenluiken voor je getest. Onze review van deze producten lees je later in dit artikel.

Beste kattenluik overzicht

Direct weten wat de beste kattenluik is? Hier een handig overzicht. Scroll verder om de precieze voor- en nadelen per kattenluik te ontdekken.

AfbeeldingAwardActuele Prijs
beste-kattenluikBeste algemene keuze Check Prijs
luxe-kattenluikMeest luxe keuze (met chip) Check Prijs
goedkoop-kattenluikPrijsvriendelijk & klein Check Prijs
weerbestendig-kattenluikBeste weerbestendig Check Prijs
kattenluik-tochtstripBeste luik met tochtstrip Check Prijs
grootste-luikGrootste kattenluik Check Prijs
handig-kattenluikMeest handig in gebruik Check Prijs

Wat zijn de voordelen van het beste kattenluik?

In de introductie is eigenlijk al het belangrijkste pluspunt van een kattenluik genoemd; het geeft je kat de mogelijkheid om zelf naar buiten of binnen te gaan. Je hulp heeft het dier hierbij niet meer nodig. Toch heeft zo’n product nog een aantal voordelen, zoals je hieronder kunt lezen.

Het kattenluik bevordert de gezondheid van je kat

Een kattenluik zorgt voor onafhankelijkheid voor katten. Onmiddellijke toegang tot buitenlucht verhoogt het bewegingsniveau van de kat. Dit kan een goede gezondheid bevorderen en het risico op obesitas en aanverwante problemen zoals diabetes kan verminderen. Het is ook goed voor hun mentale gezondheid om buiten en binnen te zijn wanneer ze willen. Het verlost de katten bovendien van verveling gedurende de dag, vooral wanneer er niemand thuis kan zijn, hebben de dieren hier nog wel eens last van. Door het beste kattenluikje te plaatsen in je achterdeur kunnen je katten zo naar buiten gaan als ze zich vervelen. Ook kan een kattenluik de gezondheid van je kat bevorderen doordat het dier naar alle waarschijnlijkheid geen urineweginfectie op zal lopen. Dit komt normaliter doordat een kat een lange tijd niet kan plassen doordat er bijvoorbeeld niemand thuis is, maar bij een kattenluik in huis zal dit geen probleem vormen aangezien het dier niemand nodig heeft om naar buiten te komen.

De beste kattenluiken kan het gedrag van de kat verbeteren

Een van de grootste problemen bij het houden van huisdieren in huis is zindelijkheidstraining. Zelfs de beste katten hebben ongelukjes, wat ongelooflijk onhandig en frustrerend kan zijn als huisdierouder. Gelukkig kun je dit gedrag over het algemeen voorkomen met behulp van een kattenluik. Ook kan dit helpen om verveling te voorkomen, zoals net al genoemd is. Dit is van belang aangezien dit anders kan leiden tot gedragsongehoorzaamheid, zoals kauwen of krabben aan huismeubilair. Het buitenleven is een ruimte die van groot belang is voor katten en biedt daarom veel mogelijkheden aan ze om dingen te verkennen en bezig te blijven. Gedragsongehoorzaamheid kan met behulp van het beste kattenluik dus voorkomen worden.

Het beste kattenluik zorgt voor meer veiligheid

Een kattenluik geeft je kat toegang tot het huis als het dier weg moet rennen van een roofdier. Dit zal natuurlijk niet zo vaak voorkomen in ons land, maar toch wil je graag dit risico verminderen. Dit doe je dus met behulp van een kattenluikje aangezien je kat dan zo naar binnen kan gaan om te ontsnappen van het roofdier. Ook kan dit handig zijn als je kleine viervoeter ruzie heeft met een andere kat. Bovendien is een kattenluik in huis ook gewoon heel handig wanneer je kat moet ontsnappen aan de regen.

Waar moet je op letten bij het kopen van een kattenluik?

Hebben de drie voordelen van een kattenluikje die hierboven je overtuigd om zelf ook op zoek te gaan het beste kattenluik voor in je huis? Het is dan goed om te weten dat je op een paar factoren moet letten tijdens deze zoektocht, daarover hieronder meer.

Maat van het kattenluikje

Het zal lastig zijn om op het oog te bepalen hoe groot het kattenluik moet zijn dat jij gaat kopen. Gelukkig kun je een experiment doen waardoor je alsnog te weten komt wat voor formaat het moet hebben. Als je een stuk papier of karton neemt, kun je een gat van een bepaalde grootte maken en je kat aanmoedigen om door dat gat te stappen met behulp van wat eten of speelgoed. Denk je niet dat je kat door die opening past? Het zal je misschien verbazen. Katten zijn behoorlijk getalenteerd om door krappe ruimtes te komen. Toch wil je natuurlijk niet dat je kat echt zijn of haar best moet doen om door het gaatje te komen. Zie je dat dit wel het geval is? Je weet dan dat de opening die je geknipt hebt te klein is, je moet dan dus een groter kattenluikje aanschaffen.

Vergrendeling van de kattenluiken

Kattendeuren hebben meestal een 2-voudig slot of 4-voudig slot in plaats van een inschuifbare vergrendeling. Een 2-voudig vergrendeling is het normale “vergrendelde” of “ontgrendelde” systeem. De 4-voudig slotfunctie voegt in-only en out-only toe voor extra gemak. Je kunt dit soort sloten bijvoorbeeld gebruiken als je wilt dat je kat ’s nachts de hele nacht binnen is. Je schakelt het kattenluik dan in op in-only, wat betekent dat je dier alleen je huis in kan komen en niet naar buiten kan. Bij out-only is juist precies het tegenovergestelde. Het kattenluikje laat je katten dan wel naar buiten gaan, maar niet naar binnen gaan. Over het algemeen zijn deze extra functies niet nodig, maar alsnog kunnen ze wel erg handig zijn.

Installatie van de kattendeur

Je kunt een deurtje voor je kat overal installeren; je kunt een kattenluik voor ramen kopen, een kattenluik voor deuren, een kattenluik voor muren of een combinatie alle drie! Kattendeuren zijn meestal kleiner dan hondendeuren, zodat ze comfortabeler in ramen passen of zelfs in kasten geplaatst kunnen worden om de kattenbak te verbergen. Katten zijn ook veel wendbaarder dan honden, dus meestal werken alle kattenluiken met schuiframen goed! Als je de hoogte moet aanpassen, voeg je meestal een stap toe aan een of beide zijden van de deur en kan de kat de rest van de weg naar het kattenluikje springen.

Wat zijn de beste kattenluiken van 2021?

Inmiddels weet je dus waar je op moet letten bij het kopen van een kattenluik. Toch betekent dit nog niet dat je dan uiteindelijk ook echt het beste kattenluik zult aanschaffen. Op de markt kun je namelijk nogal veel opties vinden, dus daardoor maken consumenten nog wel eens de verkeerde keuze. Gelukkig hebben wij van Happy-Animal alvast een aantal van de beste kattenluiken getest zodat je weet of de onderstaande producten goede aankopen zijn of niet.

Goedkoop kattenluik met vier vergrendelingsstanden

Als je de eigenaar van een kat hebt dan ken je het wel dat je de hele dag open en dicht moet doen voor het dier. Als je meerdere katten hebt dan wordt dit nog een stuk erger. Op een gegeven moment zul je hier klaar mee zijn. Gelukkig hoef je dan niet je huisdieren weg te geven, in plaats daarvan kun je juist dit kattenluik van JC Pets kopen. Het grootste voordeel van dit product is dat het beschikt over maar liefst vier vergrendelingsstanden. Dit zorgt ervoor dat je zelf kunt bepalen wanneer je dier naar binnen of juist naar buiten mag. Daarnaast is het goed om te weten dat het een formaat van 20 bij 19 bij 5,5 centimeter heeft en ontworpen is in een witte kleur. Je moet overigens ook op de dikte van je deur letten voordat je dit goede kattenluik van JC Pets koopt aangezien het alleen geschikt is voor deuren tot 5,5 centimeter.

VoordelenNadelen
Vier vergrendelingsstanden Geen microchip functie
Inclusief tunnel

Luxueus kattenluik met microchip

Een normaal kattenluik kan als nadeel hebben dat niet alleen je kat in je woning kan komen, maar ook de andere katten in je buurt. Gelukkig kun je ook dit potentiële probleem voorkomen. Een aantal van de beste kattenluiken werken namelijk met behulp van een microchip. Dit geldt bijvoorbeeld voor dit product van Sureflap. Bij een kattenluik chip moet je het model instellen op de microchip van je kat. Door dit te doen zal het kattenluik met chip alleen maar je kat naar binnen of naar buiten laten gaan. Bij andere katten zal het deurtje gesloten blijven. Dit kattenluik microchip van Sureflap heeft deze functie dus, waarbij je kat niet eens een halsband hoeft te dragen. Daarnaast heeft dit product ook als voordeel dat het de vier eerder genoemde vergrendelingsstanden heeft. Helaas is de opening van dit basismodel van Sureflap niet heel groot, het heeft namelijk een formaat van 14 bij 12 centimeter.

VoordelenNadelen
Vier vergrendelingsstanden Relatief klein formaat
Met microchip

Goedkoop klein kattenluik

Heb je op het moment alleen maar kleine katten? Je hebt dan natuurlijk helemaal geen groot kattenluik nodig, je zult dan een overbodig groot gat maken in je deur. Als je daar geen zin in hebt dan kun je beter dit product van Petsafe aanschaffen. Alhoewel dit kattenluik niet echt een grote opening hebt, zullen de meeste katten wel gewoon door dit gat kunnen gaan om naar binnen of naar buiten te kunnen. Het Petsafe 700 Kattenluik weegt bovendien weinig, wat natuurlijk ook een pluspunt kan zijn. Daarnaast heeft het een zelfsluitende magnetische flap. Dit zorgt ervoor dat het flapje niet open zal blijven staan. Bij andere kattenluiken kan dit wel gebeuren waardoor de kou van buiten je huis in komt, terwijl de warmte in je woning juist naar buiten gaat. Door te kiezen voor dit beste kattenluik voor kleine katten kun je dit probleem dus voorkomen. Het is overigens ontworpen in een witte kleur, dus dit past vast goed bij de rest van je woning.

VoordelenNadelen
Magneetsluiting Geen microchip functie
Eenvoudige installatie Relatief klein formaat

Beste weerbestendig kattenluik

Als je klaar bent met het constant naar je deur lopen om je kat erin te laten of juist naar buiten te laten gaan dan moet je dus een kattenluik aanschaffen. Je kunt dan het Pet Select Kattenluik kopen. Dit heeft een witte tint, net zoals de andere beste kattenluiken die tot dusver genoemd zijn in deze blog. Dit product komt met een ingebouwde tunnel. Dit zorgt ervoor dat je de binnenzijde van de deur waarin je het kattenluik hebt geplaatst niet kunt zien. Dit is mooi voor het oog, terwijl het ook nog veiliger is voor je kat. Dit product van Pet Select heeft bovendien vier vergrendelingsstanden, wat je zelf eenvoudig in kunt stellen. Daarnaast is dit kattenluik ook nog eens weerbestendig aangezien het een magnetische sluiting met tochtstrip heeft. Hierdoor zal het flapje ervoor zorgen dat de tocht buiten blijft en de warmte juist in je huis blijft. De binnenmaten van het kattenluikje van Pet Select zijn overigens 18 bij 18,5 bij 5,5 centimeter.

VoordelenNadelen
Vier vergrendelingsstanden Geen microchip functie
Inclusief tunnel

Beste kattenluik met tochtstrip

In de winter wil je graag dat het lekker warm is in je woning. Je zult dan ook je verwarming hoog instellen zodat je geen last zult hebben van de kou buiten. Toch kan dit nog wel eens het geval zijn als je een kattenluik hebt geplaatst in de achterdeur van je huis. Als je kat steeds door dit flapje gaat dan komt er namelijk tocht van buiten naar binnen. Bij de Cat Mate Kattendeur 235 zul je hier gelukkig geen last van hebben. Hierin zit namelijk om het flapje een tochtstrip heen, dus er zal hierdoor weinig kou je huis in gaan. Dit is nog maar één van de vele pluspunten van dit beste kattenluik van Cat Mate. Zo komt er nog eens bovenop dat het alle vier vergrendelingsstanden heeft: gesloten, vrije doorgang, alleen buiten en alleen binnen. Daarnaast kan dit product in een deur geplaatst worden, maar ook in een muur. Het is bovendien verkrijgbaar in twee kleuren: wit en bruin.

VoordelenNadelen
Vier vergrendelingsstanden Geen microchip functie
Verkrijgbaar in twee kleuren

Groot kattenluik met vier vergrendelingstanden

Heb je een kat die nogal aan de dikke en grote kant is? Heb je een kleine hond die er ook van houdt om met je katten naar buiten toe te gaan? Het is dan een aanrader om het Petsafe 200 Kattenluik aan te schaffen. Dit komt doordat dit een grote opening heeft waar kleine hondjes in principe ook doorheen passen. Het kattenluik van dit merk heeft namelijk een formaat van 29,4 bij 29,5 bij 5 centimeter. Katten en kleine honden tot 10 kilogram passen door dit gat. Daarnaast is dit kattenluik ook nog eens geschikt voor veel verschillende deuren. Zo kan het geplaatst worden in een houten deur, maar ook in een deur van PVC of metaal. Bovendien kan het grote kattenluik van Petsafe bevestigd worden in glazen deuren of ramen, terwijl het ook nog eens geschikt is voor een bakstenen muur.

VoordelenNadelen
Vier vergrendelingsstanden Geen microchip functie
Relatief groot formaat

Handig kattenluik met chip

Eerder in deze blog werd bij al een ander product al uitgelegd wat het voordeel van een kattenluik chip is. Dit is dus dat andere katten niet in je woning kunnen komen via het luikje, alleen je eigen katten kunnen door het flapje komen door hun microchip. Bij dit Petsafe Staywell Microchip Kattenluik is dit dus ook het geval. Tot maar liefst 40 huisdieren kunnen op dit product geprogrammeerd worden, dus als je een hele beestenbende hebt dan kun je alsnog gebruik maken van dit kattenluik met microchip. Een ander voordeel is dat de programmering eenvoudig werkt met behulp van 1 knop. Ook kan het geïnstalleerd worden in zowel deuren als muren. Met behulp van een handmatige vergrendeling kun je er daarnaast voor zorgen dat je kat niet naar buiten of juist naar binnen kan.

VoordelenNadelen
Relatief groot formaat Relatief slechte kwaliteit
Met microchip

Hopelijk zit het beste kattenluik voor jou hiertussen!

Veelgestelde vragen

Wat is het beste kattenluik?

Er zijn veel goede kattenluiken. Het beste kattenluik valt daarom lastig te zeggen, maar over het algemeen zijn de producten van Petsafe, Pet Select, Cat Mate, Sureflap en JC Pets zeker aanraders! Onderzoek de beste kattenluiken zelf om een keuze te kunnen maken tussen de diverse producten.

Is een kattenluik een goed idee?

Het plaatsen van een kattenluik in je huis is zeker een goed idee! Hierdoor hoef je niet meer zelf op te staan om je kat naar buiten of naar binnen te laten, via het flapje kan het dier dit immers zelf doen.

Hoe lang gaat een kattenluik mee?

Over het algemeen gaat het beste kattenluik zeer mee. Onder meer hierdoor geven de meeste fabrikanten je bij een aankoop van een van hun producten je een garantie van drie jaar.

Zijn kattenluiken tochtig?

Helaas zijn er kattenluiken waardoor er tocht naar binnen kan gaan, terwijl de warmte in je woning verloren gaat aan de buitenlucht. Gelukkig kun je dit voorkomen door een kattenluik met tochtstrip aan te schaffen.

Similar Posts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *