kat-plast-in-huis

Kat Plast In Huis: Uitgebreide Oplossing

Oh jee… de kat plast buiten de plee. Hier gaan we uitgebreid op in hoe we de oorzaak van het probleem oplossen. We beginnen met de medische oorzaken, dan naar kattenbak problemen en tenslotte naar gedragsproblemen.

Waarom plast mijn kat in mijn huis?

U heeft een groot probleem: uw kat, die jaren geleden is getraind in het gebruik van de kattenbak, plast plotseling op willekeurige plaatsen in uw huis. U bent ten einde raad. Als katteneigenaar kan ik me inleven: het is gekmakend, destructief en verwarrend. Je normaal zo lieve en ongerepte katje maakt van je huis een puinhoop.

Wat je moet onthouden is dat je kat ook ongelukkig is met de situatie. Katten zijn erg schone dieren. Als die van jou “ongepast plast” (zoals dat formeel heet), dan probeert hij je te vertellen dat er iets mis is.

Er is een reden voor dit gedrag, en het is aan jou om uit te zoeken waarom, anders zal het doorgaan. Hieronder vindt u de redenen en oplossingen voor het kattenbakprobleem van uw kat.

Medische oorzaken dat uw kat in huis plast

De meest voorkomende reden dat een kat in huis plast, en het eerste wat u moet overwegen, is een medisch probleem. Als uw goed getrainde kat plotseling op willekeurige plaatsen begint te plassen, is een bezoek aan de dierenarts het eerste wat u moet doen.

 • Urineweginfectie, wat heel vaak voorkomt. Een infectie veroorzaakt pijn, en hij zal weigeren zijn kattenbak te gebruiken. U kunt merken dat hij zich inspant om te plassen, maar er komt weinig of niets uit. Als u erover nadenkt, is dit de “beste” en enige manier die uw kat heeft om het probleem duidelijk aan u kenbaar te maken. Als een urineweginfectie niet wordt behandeld, kan deze littekenvorming veroorzaken. Littekens nemen ruimte in de blaas in, waardoor er minder ruimte is voor de urine.
 • Nierinfecties of stenen komen ook vaak voor. Moet ze veel plassen, plast ze veel, of zit er bloed in haar urine? Dan kunnen het haar nieren zijn.
 • Een bacteriële infectie (ook wel cystitis genoemd) kan ook de boosdoener zijn. Dit komt vaker voor bij oudere katten.
 • Diabetes is een andere mogelijke oorzaak, een die dodelijk kan zijn voor uw kat als hij niet behandeld wordt. Als uw kat ongewone dorst heeft en naar de kattenbak rent, maar er niet op tijd geraakt, kan dit het probleem zijn.
 • Katten van middelbare leeftijd, oudere katten en grote rassen kunnen incontinent worden. Als uw kat overgewicht heeft, kan dit ook een oorzaak zijn.
 • Pijn: Als uw kat ziek is of om een andere reden pijn heeft (bijvoorbeeld door ontklauwen), kan dit zijn vermogen om de kattenbak te gebruiken belemmeren. Katten zijn erg goed in het verbergen van pijn (en zwakte), want als ze zwak overkomen in het wild, dan word er eerder op ze gejaagd.

Uw beste plan is om naar de dierenarts te gaan. De juiste diagnose en medicatie kunnen uw kat helpen en het probleem oplossen.

Kattenbakproblemen

 • Als de kattenbakvulling vuil is, of als er te veel of te weinig van is, kan uw kat andere plaatsen gaan zoeken om naar toe te gaan. De kattenbak moet elke dag schoongemaakt worden. De reukzin van een kat is veel sterker dan de onze. Ze zullen een vieze of stinkende kattenbak niet willen gebruiken en elders hun behoefte gaan doen. De meeste katten geven de voorkeur aan ongeparfumeerde kattenbakvulling.
 • Zorg ervoor dat de kat gemakkelijk toegang heeft tot de kattenbak: Als de bak op een plek staat die moeilijk te bereiken is of krap aanvoelt, als de bak te klein is, of als er te weinig kattenbakken zijn, kan het verplaatsen van de bak, het aanschaffen van een extra bak, of het aanschaffen van een grotere bak de oplossing zijn. Oudere katten kunnen misschien niet meer op tijd bij de kattenbak komen, en hebben een gemakkelijkere toegang nodig. Misschien is uw kat zijn kattenbak ontgroeid en wil hij een nieuwe.
 • Katten houden van privacy, dus als uw kattenbak in een drukke omgeving staat, kunt u overwegen om hem naar een andere plek in huis te verplaatsen.
 • Zet de kattenbak niet in de buurt van het eten van de kat, in een koude of vochtige ruimte, in een afgesloten kast, of in de buurt van een apparaat waar de kat van kan schrikken (stofzuiger, wasmachine, etc.).
 • Heeft u onlangs iets aan de kattenbak veranderd: type of hoeveelheid kattenbakvulling, inlegzool, gebruikte reinigingsmiddelen? Dit kan de oorzaak zijn.

Het simpelste hier is om elke dag de bak te verschonen en de bak eens op een andere plek te zetten. In ons artikel over de beste kattenbakvulling hebben we ook aangegeven welke kattenbakvulling katten het fijnste vinden, wat ook weer de kans vergroot dat uw kat zijn/haar behoefte op de kattenbak doet.

Gedragsoorzaken in huis plassen kat

Als uw kat in goede gezondheid verkeert, maar toch in huis plast, dan kan er sprake zijn van een gedragsprobleem. Een nerveuze of gestresste kat zal reageren door ongepast te plassen. Wanneer dit gebeurt, is het veel verwarrender en frustrerender. Je kunt haar acties niet wijten aan een infectie of ziekte. Het zal meer tijd en vindingrijkheid kosten om haar angst te verlichten. U moet uitvinden wat uw kat van streek maakt.

Veranderingen in uw huis kunnen de stressfactor zijn. Verhuizen naar een nieuw huis of de toevoeging van een nieuw gezinslid of dier (vooral een andere kat) kan angst veroorzaken. Probeer dit vanuit het perspectief van uw kat te bekijken: Als hij zich bedreigd voelt door iets, zal hij zich gedragen.

Territoriumconflicten kunnen problemen veroorzaken. Als de kat zich niet welkom voelt in haar huis of tuin, als een andere kat aanspraak maakt op haar territorium (inclusief de kattenbak), als ze zich om welke reden dan ook niet welkom voelt in de kattenbak, kan ze gedwongen worden om andere plaatsen te zoeken om naar de wc te gaan. Als u meer dan één kat heeft, kunt u proberen een extra kattenbak aan te schaffen.

Wat moet ik doen als mijn kat in huis plast?

Het eerste wat u moet doen is uitzoeken waarom het gebeurd is (zie hierboven). De urine is de manier van uw kat om aan te geven dat er iets mis is.

Schreeuw nooit en gebruik nooit fysiek geweld als uw kat in huis plast. Dit lost niets op; het zal uw kat alleen maar meer stress bezorgen. U wilt niet dat uw kat bang voor u wordt. Gebruik zachte, kalmerende tonen als u tegen uw kat praat.

Als hij de kattenbak gebruikt, geef hem dan positieve stimulans. Prijs hem, aai hem, en laat hem weten hoe blij u bent dat hij zijn bak heeft gebruikt. Dit is heel belangrijk en werkt goed. Als u uw kat prijst als hij correct handelt, heeft u betere resultaten dan wanneer u hem roept of uitscheldt. Probeer kalm te blijven en doe wat het beste is voor uw kat.

Similar Posts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *