kattenvoer-artikel-header

Beste Kattenvoer van 2021 – Onafhankelijke Review

Als het gaat om het gezond en gelukkig houden van uw kat, is het belangrijk om de hoogste kwaliteit voeding voor hen te kiezen om van te genieten. Met dit in gedachten heeft ons beoordelingsteam een lijst samengesteld van het beste kattenvoer van 2021, gebaseerd op een combinatie van klantenbeoordelingen, kwaliteitsingrediënten en prijs.

Of uw katachtige nu houdt van droog kattenvoer of nat kattenvoer, wij begrijpen dat u uw kat in optimale gezondheid wilt houden – nu en in de toekomst. Daarom bieden alle merken die wij aanbevelen de voeding en proteïne die uw kat nodig heeft om dit doel te bereiken.

Lees verder om de beste voeding voor uw kat te vinden – afhankelijk van de leeftijd, de voorkeuren en de levensstijl van uw gezin.

Beste kattenvoer overzicht

Meteen weten wat het beste kattenvoer is? Hier een overzicht. Scroll verder om de exacte voor- en nadelen per droog- en nat kattenvoer te lezen.

AfbeeldingAwardActuele Prijs
MAC-kattenvoer-in-blikBeste keuze prijs/kwaliteit natvoer Check Prijs
renske-beste-natvoerBeste kwaliteit natvoer Check Prijs
purina-goedkoopste-natvoerpurina-goedkoopste-natvoerGoedkoop natvoer Check Prijs
carocroc-prijs-kwaliteit-kattenvoerBeste prijs/kwaliteit droogvoer Check Prijs
Carnilove-beste-droogvoerBeste kwaliteit droogvoer Check Prijs
acana-kwaliteit-droogvoerHoog kwalitatief alternatief voor Carnilove Check Prijs

Soorten kattenvoer om te overwegen

Droogvoer versus natvoer / kattenvoer in blik

Droogvoer is een populaire keuze, deels omdat het handiger is dan natvoer. Droogvoer is kosteneffectief, geurloos en het kan lange tijd worden bewaard zonder te bederven.

Helaas bevat droog kattenvoer ook meer koolhydraten dan nat kattenvoer. Een actieve kat kan koolhydraten absoluut gebruiken, maar dat wil je zeker niet teveel. Het is natuurlijker voor uw kat om al zijn energie uit eiwitten en vetten te halen. Als een kat (carnivoor) een prooi opeet, bevat het namelijk nauwelijks koolhydraten.

Natvoer vergt iets meer inspanning – het moet gekoeld worden zodra het blikje of zakje geopend is – en kan duurder zijn. Maar het kan katten ook helpen om meer water in hun dieet te krijgen (en de geur kan een kieskeurige kat verleiden om te eten). Natvoer heeft een hoger eiwit- en vetgehalte, waardoor het een goede optie is voor katten van verschillende levensstijlen en leeftijden.

Kitten, volwassen of senior?

Katten worden grofweg verdeeld in drie leeftijdsgroepen -kitten, adult en senior- als het op kattenvoer aankomt.

Hoewel u misschien een goed idee heeft in welke categorie uw kat valt. Kittens hebben meer energieproducerende voedingsstoffen nodig – zoals eiwitten en vetten – en meer vitaminen, mineralen en water dan volwassen katten. Formules die speciaal voor kittens zijn gemaakt, leveren deze voedingsstoffen in de juiste hoeveelheden.

De meeste katten stappen op hun eerste verjaardag over van kittenbrokjes op volwassen voer. Volwassen kattenvoer bevat waarschijnlijk minder calorieën dan kittenvoer, terwijl seniorenvoer (dat meestal geschikt is voor katten van een jaar of tien) waarschijnlijk is afgestemd op de specifieke gezondheidstoestand van uw kat – die kan moeite hebben met kauwen of een verminderd reuk- en smaakvermogen hebben.

Het beste kattenvoer

Het beste prijs/kwaliteit natvoer voor uw kat

Natvoer is het gezondste voor uw kat. Het vult veel, is verser, bevat meer proteïne en minder koolhydraten en zorgt dat uw kat voldoende vocht binnen krijgt. Dit natvoer van het Duitse MAC heeft een ontzettend hoog vleesaandeel. Het is hoogwaardig vlees en vis, is aangevuld met taurine (wat goed is voor het hart van uw katje) en vrij van granen en groente wat helemaal niet natuurlijk is voor uw kat.

Het voordeel van MAC is dat het een proefpakket heeft van 6 blikjes van 200g om vervolgens de mogelijkheid om super kosteneffectief 60x400g in te kunnen slaan. Wanneer u dit grote pakket van 60 blikken inslaat is de prijs per gram goedkoper dan de goedkope merken van Felix en Whiskat die 1. veel granen bevatten en 2. in de ‘kippenvariant’ nog geen 4% kip hebben zitten, waar MAC in de kippenvarriant minimaal 25% kip heeft.

Beide producten bevatten meerdere smaken. Let op dat u de goede hoeveelheid (zoals u ziet in de afbeelding) aanklikt.

VoordelenNadelen
Zonder granen Blikken zijn te groot om in één keer te geven aan uw huisdier, daarom moet u open blikken bewaren in uw ijskast
Hoogwaardig vlees
Biologisch
Beste prijs wanneer u het in bulk koopt
Gratis kattensnoepjes erbij

Hoge kwaliteit biologisch natvoer van eigen bodem

Dit natvoer van Renske is van uitstekende, biologische kwaliteit. Dit kattenvoer bevat nóg meer vlees (van enkel biologische afkomst) en is daarom het hoogste kwaliteit natvoer dat we uw kat kunnen aanbieden. Het is ook nog fijn dat het uit eigen bodem komt. Zo houden we CO2 emissies tot een minimum.

VoordelenNadelen
Beste kwaliteit, hoogwaardig vlees Kan geen kleinere hoeveelheid bestellen om uw kat eerst te laten proeven
Van Nederlandse bodem
Geheel biologisch vlees

Goedkope (en lekkere) natte kattenvoeding

Purina maakt al decennialang natvoer wat overal in de supermarkt verkrijgbaar is. Bespaar jezelf op de kosten en op het sjouwen en koop het in in bulk via bol. Purina is zeker niet de hoogste kwaliteit kattenvoeding en de prijs per gram is hoger wanneer je bulk inkoopt van MAC (plus het leven van je kat gaat dan langer mee). De stukprijs van Purina is wel lager en uw kat zal Purina bijna gegarandeerd lekker vinden.

VoordelenNadelen
Competitieve prijs Niet de beste kwaliteit, veel afvalvlees waaruit het onduidelijk is van welk dier het komt
Uw kat vindt dit bijna gegarandeerd lekker In de smaak v/h blik (bv. de smaak kalkoen) zit minder dan 5% v/h dier v/d smaak
Niet goedkoper dan MAC als uw MAC in bulk koopt

Hoge prijs/kwaliteit verhouding kattenbrokjes van eigen bodem

CaraCroc 3-mix is volledig kattenvoer voor volwassen katten. Het zijn drie verschillende soorten brokjes in een verpakking. Ideaal voor jouw viervoeten die houdt van verschillende smaken.

Deze brokken bevatten geen kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen. Ze zijn van hoge kwaliteit, maar wel van mindere kwaliteit dan die van Carnilove en Acena. Ze komen wel van eigen bodem, waar de brokken van Carnilove en Acana helemaal worden verscheept uit Noord-Amerika. Je merkt het ook terug in de prijs, de kwaliteit is iets lager, maar meer dan de helft goedkoper per kg. Alsnog een aanrader!

Deze brokken bevatten geen kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen. Ze zijn van hoge kwaliteit, maar wel van mindere kwaliteit dan die van Carnilove en Acena. Ze komen wel van eigen bodem, waar de brokken van Carnilove en Acana helemaal worden verscheept uit Noord-Amerika. Je merkt het ook terug in de prijs, de kwaliteit is iets lager, maar meer dan de helft goedkoper per kg. Alsnog een aanrader!

PS: Gek genoeg kunnen we niet linken naar de 15kg variant die stukken goedkoper is per kg. Zoek daarom na het klikken op de onderstaande widget op “Carocroc Kat 3-Mix Adult – Gevogelte/Rund – Kattenvoer – 15 kg” en u zult uw portemonnee een plezier doen.

VoordelenNadelen
Stukken goedkoper per kg dan ander droogvoer Lagere kwaliteit dan Carnilove en Acana, maar wel goed genoeg
Van Nederlandse bodem
Hoog eiwitgehalte

De beste kattenbrokjes: carnilove, voor de echte carnivoor

Carnilove is samengesteld met respect voor de natuurlijke voedingsbehoefte van uw kat.

Het is een graanvrije formule rijk aan vlees van wilde oorsprong, zoals zalm, kalkoen, eend, fazant, lam, rendier en wild zwijn, en met bosvruchten en kruiden leveren essentiële eiwitten, vetten, vitaminen en natuurlijke antioxidanten voor een perfecte lichamelijke conditie en ondersteuning van het immuunsysteem.

Deze kattenbrokken zijn van de beste kwaliteit, gevarieerd en compleet. Kies de favoriete smaak voor uw kat en wat droogvoer betreft, bent u klaar met uitkiezen.

Let op dat de salmon & turkey variant is bedoeld voor kittens.

VoordelenNadelen
Hoogwaardige en complete voeding
Bootst natuurlijke voeding na
Veel mineralen en vitaminen uit natuurlijke groentes
Laag koolhydraatgehalte

Acana droogvoer, hoge kwaliteit brokjes

Dit droogvoer is geschikt voor katten van alle leeftijden. Katten hebben biologisch gezien een dieet nodig dat rijk is aan eiwitten van hele dierlijke ingrediënten. Acana biedt uw kat hoogwaardige dierlijke ingrediënten van allerlei diervriendelijke en natuurlijke eiwitbronnen. Van vrije uitloop kippen en eieren t/m wild gevangen vis. Acana is rijk aan eiwitten en voedingsstoffen en bevat natuurlijke verhoudingen van vlees, organen, kraakbeen en botten, zodat uw kat alles binnenkrijgt wat hij nodig heeft voor een optimale gezondheid, waardoor hij gelukkig, gezond en sterk blijft.

Het is in twee smaken vekrijgbaar. “Wild Prairie” is van gevogelte vis en eieren, “Grasslands” van kip, eend, kalkoen en zalm en “Pacifica” dat enkel van zoutwater vis is. Alle smaken zijn van hoogwaardige kwaliteit, het is puur gebaseerd op de smaak van uw kat welke variant u kiest.

VoordelenNadelen
Hoogwaardige eiwitten Carnilove is net iets beter voor bijna dezelfde prijs
Bootst het natuurlijke voedingspatroon na van uw kat
Laag koolhydraatgehalte
Veel natuurlijke antioxidanten, mineralen en omega 3 vetzuren

Hopelijk zit hier kattenvoer voor u tussen dat zowel gezond en lekker is voor uw kat!

Waar hebben we op gelet bij het kiezen van het beste kattenvoer?

Bij het kiezen van goed voer spelen verschillende factoren een rol, zoals de reputatie van het bedrijf, de kwaliteit van de ingrediënten en nog veel meer.

Hier is waar we op hebben gelet bij het kiezen van de top 10 beste kattenvoer op de markt.

Kattenvoeding met weinig koolhydraten

Katten gebruiken een proces dat gluconeogenese heet om eiwit om te zetten in glucose. In tegenstelling tot bij mensen is het eiwit, en niet het koolhydraat, de belangrijkste brandstof om de bloedglucoseconcentratie van een kat op peil te houden.

Katten kunnen koolhydraten metaboliseren in plaats van eiwit, maar dat is niet ideaal. Katten zijn licht insulineresistent, vergelijkbaar met een persoon met diabetes. En een langdurige inname van koolhydraten kan de kans vergroten dat uw kat na verloop van tijd diabetes ontwikkelt.

Hoeveel koolhydraten heeft een kat nodig?

Geen. Koolhydraatconcentraties tussen 1 en 10% zijn niet schadelijk voor uw kat, maar alles wat meer is, is een bedreiging voor de gezondheid van uw kat. Een teveel aan koolhydraten kan leiden tot problemen zoals zwaarlijvigheid en spijsverteringsproblemen.

Het vinden van voeding met een laag koolhydraatgehalte is lastiger dan het klinkt. In tegenstelling tot een pot pindakaas of een brood, staat er op het etiket van kattenvoer niet hoeveel gram koolhydraten er in elke portie zitten. Ze vertellen je niets over het koolhydraatgehalte.

De beste manier om koolhydraatrijk voedsel te vermijden is door te zoeken naar producten die niets zetmeel bevatten. Lees de ingrediëntenlijst en sluit alles uit wat aardappelen, tarwe, soja, erwten of andere koolhydraatrijke producten bevat.

Als u meer details wilt, kunt u contact opnemen met het bedrijf en vragen naar het koolhydraatgehalte. Je kunt ook een koolhydraatcalculator zoals deze gebruiken om een ruwe schatting te maken.

Voeding die rijk is aan hoogwaardige eiwitten

Katten hebben veel eiwitten nodig. Maar het is ingewikkelder dan alleen op zoek gaan naar eiwitrijk voer. In plaats daarvan moeten we ook denken aan de kwaliteit van dat eiwit. Bij het kiezen van het beste kattenvoer hebben we gelet op het verschil tussen ruw eiwit en verteerbaar eiwit.

Eiwit bestaat op een verteerbaarheidsspectrum gewaardeerd naar biologische waarde.

Bijvoorbeeld, 36 gram ruw eiwit uit veren is niet gelijk aan 36 gram ruw eiwit uit een ei – ze hebben zeer verschillende biologische waarden. Een ei heeft een biologische waarde van 100 (waardoor het zeer verteerbaar is), terwijl de veer vrijwel onverteerbaar is.

Toch zien zowel het vedereiwit als het ei-eiwit er prachtig uit op de gegarandeerde analyse en wekken ze de indruk van een hoogwaardig voer dat in staat is uw kat te voeden.

Verteerbaarheidswaarden, niet percentages in de gegarandeerde analyse, zijn de sleutel tot het meten van de voedingswaarde.

Om het nog wat interessanter te maken: we weten nog niet alles over de verteerbaarheid van eiwitten bij katten. Niemand heeft precies uitgezocht welke eiwitbronnen het meest biobeschikbaar zijn en welke het minst. In plaats daarvan moeten we ons een beeld vormen op basis van de schaarse informatie die beschikbaar is.

Vermijd dierlijke bijproducten

Dierlijke bijproducten zijn een van de meest onbegrepen ingrediënten in kattenvoer.

De meeste mensen reageren op de AAFCO-definitie van bijproducten met dezelfde soort misselijkheid die je zou voelen als je een schotel van deze ingrediënten in een restaurant voorgeschoteld krijgt. En toch zijn veel van de producten die onder de definitie van bijproducten vallen, zeer voedzame delen van een dierenkarkas die uw kat graag zou eten. En daar is niets walgelijks aan.

Verteerbaarheid en kwaliteitscontrole zijn de echte problemen met dierlijke bijproducten. Deze vaag gespecificeerde ingrediënten kunnen worden gemaakt van een willekeurig aantal dierlijke delen van een willekeurig aantal verschillende dieren.

Een voormalig voorzitter van de AAFCO benadrukte eens hoe losjes deze ingrediënten zijn gereguleerd door te verklaren dat “je niet weet of het rund, schaap of paard is – of Fluffy”.
Behalve dat je niet weet welk soort dieren heeft bijgedragen aan het stoofpotje met bijproducten, weet je ook niet of het gezondere lever bevat of voedzame kippenpoten. Als je een maximale verteerbaarheid van eiwitten wilt garanderen, vermijd dan vleesbijproducten en andere vaag benoemde ingrediënten zoals “vlees”, “gevogelte” en “vlees- en beendermeel”.

Geen veganistisch en vegetarisch kattenvoer

Het is begrijpelijk dat je twijfels hebt over de impact van de vee-industrie en de hoeveelheid vlees die gebruikt wordt om dierenvoeding te produceren. Hoewel we geen veganistisch voer aanbevelen, kunt u er in dit artikel meer over te weten komen.

Veel katten lijken het goed te doen op veganistische voeding. Een combinatie van plantaardige ingrediënten en synthetische additieven zijn in staat, althans volgens onze huidige inzichten, om de mix van voedingsstoffen die je carnivoor nodig heeft, na te bootsen. Maar het is misschien dwaas te geloven dat we een perfect facsimile van het voedingsprofiel van de prooi van katten kunnen nabootsen. Dit kan leiden tot onverwachte voedingstekorten of -overschotten.

Voorkeur aan vochtrijke voeding die uw kat gehydrateerd houdt

De voorouders van onze katten waren woestijnbewoners. Ze leefden in dorre omgevingen waar verse prooi vaak de beste bron van vocht was. Een muis bestaat voor ongeveer 70% uit water en is een prima bron van vocht voor een woestijnkat die uren verwijderd is van de dichtstbijzijnde drinkplaats.

Omdat vers water schaars was, evolueerden vroege wilde katten naar een lage dorstdrift en een natuurlijke neiging om hun water te halen uit de vochtrijke lichamen van hun prooi. Dit betekent dat ze over het algemeen niet genoeg water drinken om het vochtarme droogvoer te compenseren.

Het beste kattenvoer bevat geen kunstmatige ingrediënten

Kunstmatige smaakstoffen zijn onnodig als het voer is gemaakt van voedzame vleesingrediënten. Geen enkele kat heeft kunstmatige kleurstoffen nodig. Kleurstoffen zijn niet alleen onnodig, maar worden ook in verband gebracht met gedragsproblemen en de ontwikkeling van kanker bij zowel mens als dier.

BHA, BHT, en ethoxyquin zijn populaire conserveringsmiddelen die in verband worden gebracht met ernstige problemen. De meeste voedingsmiddelen voor gezelschapsdieren hebben deze vervangen door natuurlijke alternatieven, waaronder vitamine E (gemengde tocoferolen), rozemarijnextract en andere antioxidanten. Hoewel ethoxyquine zelden op de ingrediëntenlijst voorkomt, kan het als visconserveringsmiddel in uw kattenvoer terechtkomen.

Het beste kattenvoer is vrij van carrageen. Dit natuurlijke zeewierextract is een geweldig bindmiddel en verdikkingsmiddel voor ingeblikt kattenvoer, maar het heeft een slechte reputatie. Studies hebben aangetoond dat carrageen ontstekingen in het lichaam veroorzaakt en kanker kan verergeren.

Merken met een uitstekende reputatie

Vergeet niet dat u op het kattenvoerbedrijf vertrouwt om uw kat de voeding te geven die ze nodig hebben om gezond en vitaal te blijven – mogelijk voor de rest van hun leven.

U heeft een bedrijf en een merk nodig dat u kunt vertrouwen. Hoewel het ons niet alles vertelt over het merk, geeft de terugroepingsgeschiedenis van een bedrijf belangrijke inzichten in zijn ethiek, veiligheidsnormen en de kwaliteit van zijn producten.

Als een bedrijf elke vijf jaar te maken krijgt met vrijwillige, of erger nog, verplichte terugroepacties, kan uw kat bij aankoop van dat bedrijf tijdens zijn leven aan drie of meer mogelijk schadelijke misstappen worden blootgesteld.

Een communicatief, transparant bedrijf is niet bang om informatie met zijn klanten te delen. Wij hebben de kwaliteit van kattenvoerbedrijven gemeten door contact op te nemen met hun klantenservicelijnen en hun klantenservice te evalueren. Wij gaven de voorkeur aan bedrijven die snel reageerden en bereid waren om belangrijke informatie te verstrekken.

Daarnaast hebben we gelet op wat andere klanten over het merk zeiden. Via sociale media, blogging, beoordelingen op retailplatforms en sites als Consumer Reports kunnen consumenten gemakkelijk hun klachten of lof met de wereld delen.

Wij lazen deze beoordelingen en gebruikten ze om de klantervaring te beoordelen.

Wat is het beste droogvoer voor mijn kat?

De kwalitatief beste (maar ook wat dure) kattenbrokjes zijn van Carnilove.
Wilt u droog kattenvoer van eigen bodem met een goede prijs/kwaliteit verhouding dan raden wij de Caracroc 3-Mix aan.

Wat is het beste natvoer voor mijn kat?

Het hoogste kwaliteit natvoer voor uw kat is dat van Renske.
Wilt u voor de beste prijs (zonder in te leveren op kwaliteit) gaan, dan raden we het kattenvoer van MAC aan.

Is het een goed idee om mijn kat vis te voeren?

Nee. Katten vinden het misschien hartstikke lekker, maar het zijn van origine woestijndieren. Vis zit helemaal niet in het natuurlijke dieet. Vis bevat geen goede verhouding mineralen voor uw kat. Het is mogelijk om het één keer per week te geven, maar niet vaker.

Wat is het natuurlijke dieet van mijn kat?

Het natuurlijke dieet van een kat is rijk aan vlees, omdat een kat een echte carnivoor is. Om een dergelijk dieet voor huiskatten te reproduceren, moet kattenvoer natuurlijke bronnen van essentiële aminozuren bevatten, zoals taurine, en vrij zijn van kunstmatige smaakstoffen of additieven, en andere dergelijke onaangenaamheden.

Similar Posts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *