Wanneer Kitten Naar Buiten? 7 Handige Tips & Aandachtspunten
Bij kittens merk je snel of deze graag binnen zijn of juist naar buiten willen. In de praktijk merk je dat het merendeel van katten graag een frisse neus halen. Maar wanneer mogen kittens naar buiten?
Het is logisch dat je nerveus bent wanneer je kitten voor de eerste keer naar buiten gaat. Gelukkig hebben wij handige tips voor je klaargezet om de eerste keer naar buiten zo veilig mogelijk te maken!
Inhoudsopgave
Hoe lang moet een kitten binnen blijven?
Voordat een kitten op een verantwoorde manier op avontuur mag, zul je een aantal voorzorgsmaatregelen moeten treffen. De belangrijkste hiervan zijn de vaccinaties en een microchip. Alhoewel de meeste katten op een (te) jonge leeftijd hun vaccinaties en microchip hebben, is het geen probleem om ze onder toezicht naar buiten te laten.
Wij raden je echter aan te wachten tot de kitten minstens 6 maanden oud is.1 Rond deze tijd is je kitten ook gesteriliseerd of gecastreerd, waardoor zij minder de drang hebben om op avontuur te gaan.
De eerste paar keer is het belangrijk om je kat goed in de gaten te houden. Sommige katten zijn niet bepaald geïnteresseerd in naar buiten gaan. Deze laten dit al snel merken en dan heeft het weinig nut om je kitten naar buiten te laten.
Wanneer kitten naar buiten – 7 tips
Je kitten voor het eerst naar buiten laten is voor veel katteneigenaren een stressvolle belevenis. Door voldoende voorzorgsmaatregelen te treffen, laat je je kitten met een relatief gerust hart naar buiten. Wij zetten onze tips om je kitten op een verantwoorde manier naar buiten te laten voor je hieronder op een rijtje!
Maak je tuin en omgeving “kittenproof”
Alhoewel katten zich verder wagen dan je tuin wanneer je ze buitenlaat, blijft dit de vertrouwde thuisbasis. Dan is het verstandig om de tuin “kittenproof” te maken. Dit doe je ten eerste door het overdekken van vijvers en pijpen. Maar ook door na te gaan of je giftige planten of chemicaliën in je tuin hebt waar je kat bij kan.
Garages en tuinhuizen zijn daarnaast een gevaarlijke plek voor katten. Zorg dat je kat hier niet zonder toezicht naar binnen loopt. Deze plekken zijn namelijk niet ingericht met het idee dat hier een enthousiaste kitten doorheen rent! Je ziet bovendien dat katten graag onder auto’s zitten. Houd hier dus rekening mee als je wilt wegrijden.
Zorg dat je kat een microchip heeft
Met een microchip weet je altijd zeker welke kat van jouw is. Dit is vooral handig wanneer je kat de weg is kwijtgeraakt en zich in een onbekende omgeving bevindt. Met een halsband voor katten is hij ook te herkennen, maar deze klikken los wanneer ze bijvoorbeeld achter een tak blijven steken.4
In standaard gevallen wordt je kat gechipt wanneer hij zijn eerste vaccinatie krijgt. Deze chip wordt onder de huid rond de schouders geplaatst en maakt het mogelijk om je kat via een scan te identificeren.
Sterilisatie
Een kat die niet gesteriliseerd is, heeft eerder de neiging om te ontsnappen wanneer ze op zijn naar een partner. Dit betekent in extreme gevallen dat ze dagenlang weg zijn. Dat is niet bepaald fijn als je kitten slechts 6-7 maanden oud is. Daarnaast zijn ongesteriliseerde katten een stuk agressiever tegenover andere katten. Dit brengt risico’s met zich mee, zoals het oplopen van de kattenversie van HIV en geïnfecteerde wonden.
Het is dus belangrijk om je kat te laten steriliseren voordat je ze naar buiten laat. Katten zijn gemiddeld rond de 6 maanden seksueel actief. Poezen zijn doorgaans vroeger actief dan katers.
Ga de eerste keren samen met je kat naar buiten
Wanneer je kitten voor het eerst naar buiten gaat, moet hij een groot aantal prikkels verwerken. Hierdoor is de kans groot dat je kitten gestrest is. Als jij in de buurt brengt, zorgt dit voor wat meer rust door het vertrouwde gezicht.
Zo wordt je kitten langzamerhand steeds comfortabeler met de buitenwereld en leert het dat de tuin een vertrouwde omgeving is.
Maak gebruik van de etenstijd van je kat
Een slimme manier om te zorgen dat je kat altijd op tijd terugkomt, is door je kat net voor etenstijd naar buiten te laten gaan. Begin hiermee door je kat 10 minuten voor etenstijd naar buiten te laten. De volgende keer doe je dit 20 minuten van tevoren en verleng je de periode steeds verder.
Zo leert je kat dat hij, om eten te krijgen, naar huis moet komen. Om hier nog een stap bovenop te doen, kun je een belletje gebruiken wanneer je kat eten krijgt. Hierdoor associeert je kat het belletje met eten en is het mogelijk je kat te “lokken” met het geluid van de bel. Zo komt je kat na het gebruiken van het belletje naar binnen gerend!
Gebruik een GPS tracker
Met een GPS tracker zorg je dat je altijd weet waar je kitten uithangt. Een GPS tracker vind je in de vorm van een halsband, waar een tracker aan vast is gemaakt. Deze hebben normaal gesproken een app waarmee je in de gaten houdt waar je kat zich bevindt.
Blijft je kat te lang weg? Dan ga je zelf op onderzoek uit. Daarnaast is het ook erg interessant om te weten te komen waar je kat allemaal op avontuur is geweest. Sommige GPS trackers hebben zelfs een camera zodat je met je kat op ontdekkingstocht gaat!
Check voor parasieten
De kans dat je kitten wormen, vlooien of een teek oploopt tijdens het buiten lopen is aanzienlijk groot. Deze parasieten brengen mogelijk ziektes over of beperken de groei van je kat. Belangrijk dus dat je altijd in de gaten houdt of je kat een souvenir meebrengt naar huis!
Voor wormen is het raadzaam om na 6 maanden maandelijks een ontwormingsmiddel te gebruiken wanneer je kitten regelmatig buiten is. Teken en vlooien check je het beste direct wanneer je kat terug is gekomen. Dit doe je bijvoorbeeld gemakkelijk tijdens een knuffelsessie!
Hoe weet een kat waar hij woont?
Katten hebben over het algemeen een speciaal instinct waarmee ze weten waar hun thuis is.3 Wetenschappers zijn er nog niet helemaal over uit hoe dit werkt, maar uit onderzoek blijkt dat katten magnetische velden gebruiken in combinatie met geur om de weg terug te vinden.
Dat klinkt wellicht heel sci-fi, maar katten zijn niet de enige dieren die magnetische velden gebruiken voor navigatie. Andere voorbeelden hiervan zijn zeeschildpadden die elk jaar terugkeren naar het strand waar ze zijn geboren en vogels die warme landen opzoeken tijdens de winter.
Je kat vindt echter niet altijd de weg terug. Als je kat bijvoorbeeld per ongeluk in een open bestelbus of vrachtwagen springt en vervolgens wordt meegenomen, is hij te ver van huis. Zonder dat hij de omgeving herkent, is het onwaarschijnlijk dat je kat de weg terug vindt. Dit gebeurt uiteraard zelden, maar toch vaker dan je denkt.
Het grootste risico is wanneer je kitten naar buiten gaat na een verhuizing. In dit geval associeert hij het huis nog niet als thuisbasis. Het is daarom zeer raadzaam om je kitten (of kat) niet naar buiten te laten gaan totdat hij comfortabel is met de omgeving. Als het oude huis dichtbij ligt, bestaat de kans zelfs dat hij daar opduikt!
Redenen waarom een kat niet terugkomt
Dat een kat expres wegrent van huis is zeer onwaarschijnlijk. Vaak heeft dit een andere reden. Wij zetten de meest voorkomende redenen waarom je kat voor langere tijd niet terugkeert hieronder uiteen.
- Op zoek naar een partner wanneer je kat niet is gesteriliseerd.
- Het verdedigen van zijn territorium.
- Jagen: je kat is mogelijk volledig gefocust op het jagen op een muis of ander diertje.
- Ziektes of verwondingen: wanneer een kat gewond is geraakt of ziek is, proberen zij zich te verstoppen van roofdieren. Daardoor is het zeer moeilijk om je kat weer terug te vinden totdat je kat hier zelf weer bovenop komt.
- Op zoek naar eten: je ziet vaak dat een kat meerdere huishoudens heeft. Wellicht dat je kat zijn buikje rond aan het eten is bij een andere familie of zich tegoed doet aan de lokale vuilnisbakken.
- Veranderingen van de thuissituatie: wanneer je kat bijzonder gestrest is geraakt door een veranderde thuissituatie, zoals bijvoorbeeld nieuwe mensen of dieren is het mogelijk dat je kat op zoek gaat naar een rustigere omgeving.
Veelgestelde vragen
Kan een kat ‘s nachts buiten blijven?
Jazeker! Sterker nog, veel mensen kiezen om hun kat ‘s nachts buiten te laten. Sommige katten zijn graag ‘s nachts buiten. In de ochtend komen zij dan weer terug tijdens etenstijd. Wilt je kat graag naar buiten in de avond, maar ben je bezorgd dat je kat midden in de nacht naar binnen wil? Overweeg dan een kattenluikje.
Wanneer mogen kittens naar buiten?
Kittens mogen naar buiten wanneer deze gechipt, gevaccineerd, ontwormd, gesteriliseerd en minstens 6 maanden oud zijn. Uiteraard is dit geen wet, maar zo verklein je de risico’s die je kleine huistijger loopt wanneer hij naar buiten gaat. Zorg daarnaast ook dat je kitten volledig comfortabel is met zijn thuis voordat je hem naar buiten laat gaan.
Zijn katten gelukkiger buiten?
Dat ligt volledig aan het karakter van jouw kat. Sommige katten hebben totaal geen behoefte om naar buiten te gaan, terwijl andere katten juist constant naar buiten willen. Als de omgeving het toelaat, is het fijner voor je kat om hem regelmatig naar buiten te laten als hij hier behoefte aan heeft.
Bronnen
1 Letting Your Kitten Outside For The First Time
2 7 steps to letting your cat outside for the first time