Beste Kattenbakvulling (volgens onze katten) – Koopgids 2021

Wij katteneigenaars hebben het maar gemakkelijk met kattenbakken tegenover hondeneigenaren. Tenminste, als uw kat de bak tenminste wilt gebruiken. Wat voor de ene kat werkt, werkt misschien niet voor de ander. Dit geldt voor alles, van traktaties tot speelgoed tot kattenbakvulling en kattenbakken. Net als mensen willen katten comfortabel zijn als de natuur roept. Voor wij baasjes kunnen kattenbakken een bron van problemen zijn, zoals stank en rotzooi. Maar deze problemen kunnen worden opgelost met de juiste kattenbakvulling.

Er zijn tal van opties, waardoor het vinden van de juiste lastig is – vooral wanneer veel kattenbakvulling op de markt wordt gebracht als geurbestrijdend of geformuleerd met klei. Katten zijn kieskeurige wezens, daarom kan het met vallen en opstaan gaan om erachter te komen welk type kattenbakvulling uw kleine vriend fijn vindt.

Voor de meeste katten en hun eigenaren, is een klonterende kattenbakvulling de beste optie. Het zorgt voor een gemakkelijke verwijdering van urine en uitwerpselen en u hoeft niet de hele doos met kattenbakvulling te dumpen – u schept gewoon het gedeelte op dat vervuild is en vervangt het wanneer nodig.

Daarnaast hebben studies aangetoond dat katten de voorkeur geven aan ongeparfumeerde en klonterende kattenbakvulling.

Dus vermijd kattenbakvulling die een geurmaskerende geur belooft. Dit kan een afknapper zijn omdat katten een zeer scherpe reukzin hebben, daarom zeggen veel experts dat de beste manier om een stinkende kattenbak te voorkomen is door regelmatig te scheppen.

Niemand vindt het echt leuk om wc-potjes te gebruiken, en als de kattenbak niet regelmatig wordt schoongemaakt, dan ruikt het ook zo voor een kat. Ook katten kunnen zich ergeren aan een stinkende kattenbak. Het zit namelijk in hun instinct om hun ontlasting te begraven om zich zoveel mogelijk te verbergen voor grotere roofdieren. Als een kattenbak stinkt, gaat dit dus tegen het instinct in van uw kat om hier zijn ontlasting te doen.

Toch zijn sommige kattenbakvullingen beter dan andere in het bestrijden van geurtjes, het minimaliseren van stof, en het aantrekkelijk maken voor kieskeurige kittens. Hieronder vindt u een overzicht van de beste kattenbakvullingen voor alle soorten katten.

De beste kattenbakvullingen overzicht

Direct weten wat de beste vulling is voor uw kattenbak? Zie hier het overzicht. Scroll verder naar beneden om de precieze voor- en nadelen te lezen van al het kattengrit.

AfbeeldingAwardActuele Prijs
beste-kattenbakvullingBeste prijs/kwaliteit verhouding Check Prijs
kattenbakvulling-plasproblemen-katBeste voor katten met plasproblemen Check Prijs
silica-kattenbakvullingBeste Silica kattenbakvulling Check Prijs
Houtkorrels-kattenbakvullingBeste houtkorrels kattengrit Check Prijs
goedkope-kattenbakvullingGoedkoopste houtkorrels kattengrit Check Prijs
beste-kattengrit-zeefBeste kattenbakvulling voor zelfreinigende kattenbak Check Prijs
goedkoopste-kattenbakvullingGoedkoopste kattenbakvulling Check Prijs

Kattenbakvulling met de beste prijs/kwaliteit verhouding

Deze fijne, natuurlijke klei gemaakt van kokoosnootschalen is een klontvormende kattenbakvulling met een frisse geur. De klontvorming is prima en er is aloë vera toegevoegd aan het grit. Zo is het (nog) vriendelijker voor de huid van uw kat. Het absorptievermogen is uitstekend en is een van de beste wat betreft de geur, ook omdat het aloë vera juist zo fris ruikt.

Het scheppen is erg gemakkelijk, het gaat lang mee door de goede klontvorming, de geur blijft goed en de prijs is erg sterk voor deze kwaliteit. Daarom is het de beste qua prijs/kwaliteit.

VoordelenNadelen
Goede klontvorming De kleine korrels kunnen lichte uitloop veroorzaken
Een van de meest frisse geuren door de aloë vera
Duurzaam product gemaakt van kokosnootschalen

Beste kattenbakvulling voor katten met plasproblemen

Soms hebben katten moeite met kattengrit. Dit kan komen door geurtoevoegingen, te grove brokken, of dat de bak niet vaak genoeg schoon wordt gemaakt. Dit heb ik ook ervaren. Ik gebruik nu de Canadian Fine Super Premium kattenbakvulling. Dit is uiterst fijn grit, zo wordt hun natuurlijke habitat nagebootst – de woestijn. Mijn poes vindt het uitermate fijn en sinds ik deze grit heb, plast ze nooit meer op de bank.

De prijs per liter lijkt duur, maar door de goede klontbaarheid doe ik erg lang met een zak waardoor op de termijn de prijs erg meevalt.

VoordelenNadelen
Super fijn, comfortabel en natuurlijk voor de kat om hier zijn behoefte op te doen Het fijne zand loopt uit in de kamer, kattenbakmat is een vereiste
Uiterst goede klontbaarheid
Door uitstekende klontbaarheid gaat het erg lang mee
Geur absorptie is prima

Beste silica kattenbakvulling

Deze silica kattenbakvulling is uitermate geschikt voor de sterke geuren van uw kat zijn ontlasting. Het materiaal is erg absorberend, bind de geur en remt de productie van bacteriën. Na gebruik kan het in de biobak of bij de compast gegooid worden. Als u wilt gaan voor silica, dan is dit de beste keuze. Het is niet klontvormend.

VoordelenNadelen
Beste in geurabsorptie Lastig schoon te maken
Meest hygienische optie
Stofarm
Grotere korrels, weinig last van uitloop

Beste kwaliteit houtkorrels

Deze PeeWee houtkorrels zijn een duurzame optie voor uw kattenbak. De houtkorrels werken enorm goed als het gaat om klontvorming, zeker als je het vergelijkt met andere houtkorrels. Ze beweren dat een laagje van 2cm al genoeg is om alles één keer per week te vervangen. De korrels zijn helemaal vrij van geurstoffen, bindmiddelen en chemicaliën (in tegenstelling tot de Biokat en Vitakraft). Met de kwaliteit komt wel een hoger prijskaartje. Daarnaast raadt PeeWee sterk aan om ook een PeeWee kattenbak erbij aan te schaffen om alles goed tot zijn recht te laten komen.

VoordelenNadelen
Erg milieuvriendelijke optie PeeWee raad aan de kattenbak erbij aan te schaffen
Vrij van alle soorten toevoegingen
Beste kwaliteit houtkorrel qua klontvorming en hoe lang het meegaat
Gaat erg lang mee

Beste budgetoptie voor houtkorrels

De houtkorrels van BreederCelect hebben een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding. Het is gemaakt van gerecycled materiaal en heeft geen toevoegingen of chemicaliën. Het absorbeert prima en veroorzaakt nauwelijks uitloopt. En dit voor bijna de helft per kg dan de PeeWee, alleen goedkoop kan duurkoop zijn. Het gaat minder lang mee door het mindere absorptievermogen dan de PeeWee. Voordeel is wel dat je hierbij je eigen kattenbak kan blijven gebruiken.

VoordelenNadelen
Nóg duurzamer want gerecycled materiaal Gaat niet het langst mee, dus goedkope prijs valt mee op de lange termijn
Geen uitloop
Stofvrij
Doet wat het moet doen qua geur en absorptie

Beste kattenbakvulling voor kattenbak met zeefsysteem (zelfreinigende kattenbak)

Heb je een zelfreinigende kattenbak met een zeefsysteem? Dan komt deze als beste uit de test. De korrels zijn enorm fijn waardoor je de zelfreinigende kattenbak het er gemakkelijk uit zeeft. Katten vinden fijn grit ook weer enorm comfortabel. Nadeel is wel dat kleine korrels makkelijk uitlopen. Het klontert goed en gaat lang mee. Zowel een blije kat als een kattenbak met deze Cat’s Best Sensitive kattenbakvulling!

VoordelenNadelen
Fijne korrels zijn extreem comfortabel en gebruiksvriendelijk voor de kat Veroorzaakt uitloop, kattenbakmat is aan te raden
Uitermate goede klontvorming en absorptie
Geeft uw huisdier een kans om zijn/haar energie kwijt te raken
Beste houtkorrels tegen geurvorming

Goedkoopste optie

Dit kattengrit is het meest goedkoop op de markt. Het is niet klontervormend en is sterk absorberend. Wel is het zo dat door de niet klontervormende eigenschap je het waarschijnlijk vaker moet verschonen (tenzij uw kat erg goed kan tegen een ruikende kattenbak). In vele gevallen is het dus wel: goedkoop is duurkoop. Maar wil je een portemonneevriendelijke optie uitproberen, dan is dit kattengrit van Cawtsan uw beste optie.

VoordelenNadelen
Goed qua geurabsorptie Niet op de lange termijn het goedkoopst
Stofvrij U zal de kattenbak vaker moeten verschonen dan met klontvormende kattenbakvulling

Dit waren de beste kattenbakvullingen. Hopelijk zit er wat voor je tussen. Als je meer wilt weten over waar we op hebben gelet met het uitzoeken van het beste kattengrit of veelvoorkomende kattenbak problemen wilt oplossen, lees dan verder.

Veelvoorkomende kattengrit problemen

Als u niet tevreden bent met het feit dat uw kat zijn ontlasting niet in de kattenbak doet (een van de meest frustrerende problemen van het hebben van een huisdier) zijn er een paar andere oplossingen die u kunt proberen voor of naast het verwisselen van de kattenbakvulling.

Schep uw kattenbakvulling minstens één keer per dag. Katten houden van een schone kattenbak. Het zit in hun instinct om hun geur zoveel mogelijk te verbergen om zich te verstoppen voor grotere roofdieren. Daarom zal een kat niet zijn behoefte willen doen in een stinkende bak. Het verschilt nogal per kat hoeveel ze tegen de stank kunnen.

Zorg dat de bak minimaal is gevuld met 7cm hoog kattengrit. Zo kan de kat zijn ontlasting goed verstoppen en er dus ook voor zorgen dat de geur wordt verstopt. Zo houdt de kat het langer uit met het grit.

Als u er problemen mee heeft dat uw kat kattenbakvulling verspreidt, kunt u in plaats daarvan een gedeeltelijk afgesloten kattenbak proberen. Of probeer een kattenbakmat die kattenbakvulling opvangt, zelf gebruik ik hiervoor deze kattenbakmat, die de kattenbakvulling beter opvangt dan welke mat ook.

Het vervangen van kattenbakvulling lost gezondheidsproblemen niet op. Als u ziet dat uw kat kattenbakvulling eet of ademhalingsproblemen heeft wanneer hij in de kattenbak ligt, kan dat duiden op onderliggende gezondheidsproblemen, dus ga zo snel mogelijk met uw kat naar de dierenarts. Als uw kat astma heeft, kan het helpen om over te schakelen op een niet-geparfumeerde kattenbakvulling of een kattenbakvulling zonder klei.

Als uw kat ook vaak op andere plaatsen poept of plast, kan dat eerder een teken zijn van een gezondheidsprobleem dan van een kattenbakprobleem. Katten zoeken vaak een comfortabele en veilige plek als ze pijn hebben, waardoor ze onder het bed kruipen in plaats van de kattenbak te gebruiken. Als een kat de kattenbak associeert met pijn (wat kan gebeuren als ze een infectie hebben), kan het zijn dat ze de kattenbak gaan mijden.

Waar je op let bij het kiezen van kattenbakvulling

Makkelijk te dragen

Het liefst wil je een container waar je gemakkelijk mee de kattenbak weer kan vullen, zonder dat je door een onhandigheidje alles ernaast gooit.

Verspreiding over uw vloer

Sommige korrels zijn geweldig voor absorbeerbaarheid van het vocht, maar zo klein dat het kan dat ze zich zo door uw hele kamer verspreiden. Over het algemeen zullen grotere deeltjes minder sporen achterlaten dan kleine, omdat ze zwaarder zijn en meer kracht nodig hebben om zich aan de vacht te hechten. De vorm van de deeltjes speelt ook een rol. En het helpt om een kattenbakvulling te hebben die zowel klonterende als niet-klonterende deeltjes bevat, hoewel dat ten koste gaat van de klonterkwaliteit.

Makkelijk te scheppen (klontert het)

Bentoniet klei staat bekend als “klonterend” strooisel, omdat natte stukjes aan elkaar kleven, waardoor ze gemakkelijk uit te scheppen zijn. Natuurlijke strooisels klonteren daarentegen niet, wat betekent dat u de kattenbakvulling vaker moet vervangen. Er zijn ook silica gel-nesten, die vocht absorberen in hun korrels, zodat u alleen vast afval hoeft op te scheppen.

Kleinere deeltjes kunnen de poep weer beter bedekken en geurtjes insluiten.

Geurbestrijding

Als uw kattenbak op een plek staat waar weinig verkeer is, vindt u het misschien niet erg als het een beetje stinkt. Als de kattenbak echter in een centrale ruimte van uw huis staat, kunt u beter kiezen voor een kattenbakproduct met geurbestrijdende ingrediënten om de geur te neutraliseren of te maskeren.

Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet je kattenbakvulling vervangen?

Dit zal afhangen van het soort kattenbakvulling dat u gebruikt. Niet-klonterende kattenbakvulling moet vaker gewassen en schoongemaakt worden, omdat urine zich gemakkelijker op de bodem van de kattenbak verzamelt – één of twee keer per week. Kiest u voor klonterende kattenbakvulling, dan kunt u één of twee keer per dag de klonten uit de kattenbak scheppen en hoeft u de bak minder vaak grondig te reinigen. Het kan vier tot vijf weken duren voordat u de kattenbak met klonterende kattenbakvulling volledig hebt schoongemaakt en vervangen.

Waar is kattenbakvulling van gemaakt?

Er zijn veel verschillende soorten vulling op de markt. Klontvormige vulling wordt vaak gemaakt van bentonietklei, maar er zijn ook andere materialen zoals silicagel. Silica is absorberend en kan geuren onderdrukken. Voor degenen die meer van een milieuvriendelijke optie houden, is er natuurlijke strooisel gemaakt van dingen zoals gerecycleerde papierproducten en plantaardige materialen.

Hoe maak je een kattenbak schoon?

Een goede verzorging van de kattenbak begint met de juiste bak en het juiste gereedschap, aangepast aan de gewoonten en behoeften van uw kat. De meeste katteneigenaren geven de voorkeur aan klonterende kattenbakvulling, omdat dit het zicht op de uitwerpselen vergemakkelijkt en een snellere schoonmaak mogelijk maakt. Klonten afval moeten dagelijks worden geleegd als u klonterende kattenbakvulling gebruikt, maar de volledige kattenbak moet één keer per week of elke vier tot vijf weken grondig worden gereinigd, afhankelijk van het type kattenbakvulling dat u gebruikt.

Gebruikte kattenbakvulling moet altijd worden geleegd in een luchtdichte vuilniszak. Sommige kattenbakvulling kan worden doorgespoeld en kleinere klonten kunnen daar worden weggegooid, maar u moet nooit de volledige inhoud van de bak doorspoelen. Uiteindelijk moet u de hele bak leegmaken en grondig reinigen met ongeparfumeerde afwasmiddel en papieren handdoekjes. Niet-klonterende kattenbakvulling moet vaker worden schoongemaakt vanwege de ophoping die het kan veroorzaken op de bodem van de bak, terwijl klonterende kattenbakvulling dagelijks in kleine hoeveelheden kan worden verwijderd en minder vaak hoeft te worden vervangen.

Hoe train je een kat de kattenbakvulling te gebruiken?

Wanneer u een nieuw kitten in huis neemt, is het trainen van de kattenbak één van de eerste dingen die u moet doen. Het is aan te raden om uw nieuwe kat te laten beginnen in een “overgangsruimte” die veilig en comfortabel is, en geïsoleerd is van andere delen van uw huis. Plaats het eten en drinken van de kat aan de ene kant van de kamer en de kattenbak aan de andere kant. Meteen nadat de kat gegeten of gedronken heeft, moet u hem onmiddellijk naar de kattenbak brengen om hem goede gewoonten bij te brengen.

Als uw kat de kattenbak op de juiste manier gebruikt, beloon hem dan met een speeltje of een traktatie om hem te helpen zijn nieuwe routine te verzegelen. Laat uw kat de kattenbak verkennen, schep de uitwerpselen er niet meteen uit, maar laat ze liggen om ze eraan te herinneren waar ze naar het toilet moeten gaan.

Hoeveel vulling moet er in de kattenbak?

Dat is afhankelijk van het kattengrit. Zo hoeven de houtkorrels van PeeWee maar een laagje te vormen van 2cm. Maar bij normaal kattengrit raden we aan om minimaal een laag van 7cm te strooien. Zo heeft uw kat genoeg ruimte om zijn ontlasting te begraven.

Ik heb nieuwe kattenbakvulling, waarom gebruikt mijn kat het niet?

Katten zijn gewoontedieren. Het kan zijn dat uw kat nog niet gewend is aan de nieuwe kattenbakvulling. Schakel niet abrupt over, maar meng eerst de nieuwe en oude vulling, zo kan uw kat wennen aan de geur. Het kan zijn dat de kat het nieuwe grit afwijst, dit gebeurd vaker bij grit met een geur eraan.

Wat is de beste plek voor de kattenbak?

Katten geven de voorkeur aan een rustige, schone plaats om hun behoefte te doen, net als mensen. Het beste is om de kattenbak in een rustige ruimte te zetten waar weinig mensen komen, en tegen een muur zodat uw kat zich veilig voelt als hij de bak gebruikt. Vermijd een kattenbak die moeilijk bereikbaar is, ver weg is (in een groot huis) of zich in de buurt van luide apparaten bevindt.

Similar Posts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *