Heeft Mijn Hond Wormen? Hoe Je Wormen Herkent En Hoe Je Ervan Af Komt
Een hond die wormen heeft is voor iedere hondeneigenaar een grote angst. Als je hond wormen heeft, wat gebeurt er dan eigenlijk en hoe gevaarlijk is het? Wij vertellen je alles over hoe je hond wormen kan krijgen en hoe je er van af komt.
Inhoudsopgave
Wat zijn wormen?
Wormen zijn kleine parasieten die zich op verschillende manieren nestelen in je hond en voornamelijk voorkomen in de darmen. Een parasiet is een klein beestje (organisme) die leeft in een ‘gastheer’, bijvoorbeeld in een hond, kat of mens. Parasieten ‘krijgen’ voedsel van de gastheer en kunnen vervelende ziektes veroorzaken.
Wormen komen voor in verschillende soorten en maten en hebben verschillende eigenschappen. Sommige wormen zijn (levens)gevaarlijk, andere worden niet eens opgemerkt en leveren geen klachten. Meestal leven ze van de voeding die je hond krijgt.
Soorten wormen bij honden
Rondworm
Er zijn twee soorten rondwormen: toxocara canis en toxascaris leonin. Beide zijn lang en wit en lijken op een spaghettisliert. De rondworm bevindt zich in eerste instantie in het darmkanaal van de hond en absorbeert voedingsstoffen. Vanuit het darmkanaal kan de rondworm ook in andere lichaamsweefsels terecht komen. Een rondworm kan van hond op mens worden overgedragen. Vooral bij kinderen en ouderen is deze worm gevaarlijk.
De toxocara canis worm begeeft zich in de longen en luchtwegen om te worden opgehoest en opnieuw te worden ingeslikt, zodat ze weer in de darm terecht komen.
Haakworm
Haakwormen zijn niet fijn. Haakwormen zijn kleine parasieten met tanden die leven van bloed. Haakwormen bewegen zich ook door het lichaam om uiteindelijk via de longen opnieuw in de darmen terecht te komen. Haakwormen kunnen levensgevaarlijk zijn voor puppy’s, door de hoeveelheid voedingsstoffen die ze absorberen.
Hartworm
Hartwormen zijn gevaarlijk en kunnen serieuze problemen opleveren. In tegenstelling tot de meeste andere wormen leven hartwormen in het hart van de hond, de longslagader en aangrenzende bloedvaten. Volwassen hartwormen veroorzaken ziektes door het hart, de bloedvaten en de longslagader te verstoppen. Hierdoor wordt de bloedtoevoer naar de organen verminderd, wat ervoor zorgt dat organen niet goed werken. Gelukkig komen hartwormen (nog niet) voor in Nederland.
Vrouwelijke hartwormen zijn maar liefst 15 tot 36 cm lang en 3 mm breed, mannelijke ongeveer de helft kleiner.
Zweepworm
Zweepwormen leven in de dikke darm en zijn over het algemeen een stuk minder gevaarlijk. Ze worden vaak niet eens opgemerkt en geven geen problemen, omdat ze niet veel voedingsstoffen nodig hebben. Wanneer ze zich nestelen in het darmweefsel kunnen ze wel problemen veroorzaken.
Lintworm
De lintworm is de meest bekende worm en leeft in de dunne darm. Lintwormen zijn vrij lang (ongeveer een halve voet) en zien er plat uit. Lintwormen leven van het voedsel dat wordt verteerd, maar zijn over het algemeen niet schadelijk. Meestal krijgt de hond voldoende voedingsstoffen binnen om zowel de worm als zichzelf te voeden. Hierdoor zijn lintwormen meestal niet schadelijk. De delen van de worm die je hond afscheidt, lijken op rijstkorrels.
Hoe krijgen honden wormen?
Wormen bij honden komen vaak voor en ze kunnen op verschillende manieren geïnfecteerd worden. Hieronder staan de meest voorkomende manieren.
- Opeten van wormeieren of wormlarven: uit de uitwerpselen van met wormen besmette honden worden rondworm- en zweepworm eieren afgezet. Als honden deze eieren per ongeluk opeten of eraan likken dan kunnen ze besmet raken. Ook kunnen ze buiten haakworm larven opeten. Wormeieren kunnen ook door mensen worden meegenomen doordat ze onder de schoenen blijven plakken.
- Opeten van besmette dieren en insecten: hoewel de meeste honden in Nederland geen echte jagers zijn, kan het opeten van andere besmette dieren (knaagdieren, vogels en insecten zoals kakkerlakken en regenwormen) de oorzaak van de besmetting zijn.
- Aan de vacht likken: onder andere rondworm eieren kunnen zich vasthechten aan de vacht van de hond. Wanneer je hond zich vervolgens schoonlikt, kan dit leiden tot besmetting. Eieren kunnen bijvoorbeeld in de vacht terecht komen tijdens het uitlaten van de hond of rollen in de modder. Je kan dit besmettingsrisico voorkomen door je hond regelmatig te wassen (bijvoorbeeld na het rollen in de modder).
- Van moeder naar pup: een besmette zwangere hond kan al tijdens de zwangerschap haar eigen pup besmetten. Infectie kan ook worden veroorzaakt tijdens de borstvoeding.
- Vlooien: vlooien kunnen ook wormen overbrengen en zijn veelvoorkomende overbrengers van lintwormen. Wel moet de vlo besmet zijn.
Hoe weet je of je hond wormen heeft?
Het is soms best lastig om te achterhalen om je hond wormen heeft. Dit komt omdat niet alle wormen problemen veroorzaken. Het kan dus zijn dat je hond wormen heeft, terwijl je hier niets van merkt. Hieronder staat een lijst van symptomen die mogelijk het teken zijn dat je hond geïnfecteerd is met wormen:
- Diarree (met slijm of bloed erin)
- Braken (braaksel kan soms wormen bevatten)
- Gewichtsverlies zonder reden
- Een opgeblazen buik
- Een ongezond uiterlijk
- Een doffe, droge vacht
- Kauwen en jeuk rondom de anus
- Zichtbare organismen die eruit zien als rijstkorrels (in de uitwerpselen of in de vacht)
Wormen in ontlasting van je hond
Wormen worden het meest opgemerkt in ontlasting (poep). De meest voorkomende wormen in ontlasting zijn haakwormen, rondwormen, zweepwormen en lintwormen. De beste manier om wormen in de ontlasting van je hond te ontdekken is door goed op te letten of je ‘ongewone’ dingen in de poep van je hond ziet. Meestal komen er geen volledige (volwassen) wormen in de poep terecht, maar delen of eieren.
Je kunt de wormen als volgt herkennen:
- Haakwormen: zien eruit als dunne wormen met haakachtige monddelen
- Zweepwormen: zien eruit als kleine stukjes draad die aan één uiteinde wat groter zijn
- Rondwormen: zien eruit als spaghetti en kunnen enkele centimeters lang zijn
- Lintwormen: kunnen voorkomen in poep en zien eruit als rijstkorrels.
Wat moet je doen wanneer je hond wormen heeft?
Wanneer je wormen ontdekt in de poep van je hond of wanneer je vermoed dat je hond wormen heeft kun je het best contact opnemen met de dierenarts. Je dierenarts helpt je verder en vertelt je wat je moet doen.
Wanneer je de wormen hebt ontdekt in de ontlasting van je hond zal de dierenarts je waarschijnlijk vragen om een deel van de ontlasting mee te brengen. De dierenarts kan vervolgens onderzoek doen en vaststellen of en welke wormen je hond heeft.
Wanneer is vastgesteld dat je hond wormen heeft krijgt je hond waarschijnlijk een wormenkuur voorgeschreven om je hond te ontwormen.
Wormenkuur hond
Honden die wormen hebben worden meestal behandeld met een wormenkuur (tabletten). Er zijn verschillende wormenkuren en merken verkrijgbaar. Je kunt het best contact opnemen met je huisarts om te bespreken welke kuur geschikt is voor jouw hond.
De meeste wormenkuren zijn in tabletvorm en zijn gemakkelijk te verkrijgen. Ook online via bijvoorbeeld bol.com. Wormenkuren zijn ook geschikt op puppy’s te ontwormen.
Veelgestelde vragen
Hoe krijgen honden wormen?
Honden kunnen op verschillende manieren wormen oplopen. De meest voorkomende manieren zijn door vlooien, (buiten) opeten van wormeieren en larven, schoonlikken van een besmette vacht en het opeten van besmette dieren en insecten. Wormen kunnen ook worden overgedragen van de moeder naar een pup.
Wat moet ik doen wanneer mijn hond wormen heeft?
Wanneer je vermoed dat je hond wormen heeft kun je het best contact opnemen met de dierenarts om vast te stellen of je hond daadwerkelijk wormen heeft.
Hoe kan je wormen voorkomen?
Er zijn verschillende manieren om wormen preventief te voorkomen. De meest effectieve methode is preventieve medicatie tegen een worminfectie. Er bestaan ook kauwsnacks ter preventie van een worminfectie.
Kan een hond dood gaan aan wormen?
De meeste wormen zijn niet levensbedreigend. Sommige wormen worden zelfs helemaal niet opgemerkt door de hond en zijn niet schadelijk. Echter, sommige wormen kunnen levensbedreigende ziektes veroorzaken. Vooral de hartworm is levensgevaarlijk. Lees bij het kopje soorten wormen meer over de verschillende wormen en wat ze doen.
Zijn wormen besmettelijk voor andere honden?
Honden die zijn besmet met wormen kunnen andere honden besmetten via hun vacht of ontlasting. Wormen kunnen zich nestelen in de vacht van een besmette hond en zo worden overgedragen op andere honden. Ook kunnen wormen (gedeeltelijk) terecht komen in de ontlasting en worden opgegeten door andere honden.
Zijn wormen pijnlijk voor mijn hond?
Wanneer wormen niet worden behandeld kunnen (sommige) wormsoorten op termijn ernstige schade aanrichten en leiden tot pijn. De ernst van de schade en het risico op pijn verschilt per wormsoort. Meer informatie over de verschillende wormsoorten lees je bij het kopje soorten wormen.
Is een wormenkuur pijnlijk voor mijn hond?
Ontwormen kan gepaard gaan met bijwerkingen zoals bijvoorbeeld pijn in de buik, maag en darmen. Over het algemeen zijn de bijwerkingen niet heel ernstig en pijnlijk.
Moet ik naar de dierenarts wanneer mijn hond wormen heeft?
Het beste advies is om contact op te nemen met de dierenarts om te vragen wat je moet doen. Wormen medicatie is ook online verkrijgbaar via bijvoorbeeld bol.com, maar we raden altijd aan om eerst contact op te nemen met de dierenarts.
Bronnen
1 Does my dog have worms? Signs and symptoms
5 5 surprising ways your dog can get intestinal worms
6 How to tell if your dog has worms
7 Worms in dog poop: Signs, treatment options & prevention