Hoe Groot Moet Een Caviakooi Zijn?
Heb je de juiste maat kooi voor je cavia? Ook al zijn cavia’s knaagdieren, ze hebben veel meer ruimte nodig dan woestijnratten, hamsters en muizen. Kleine kooien hebben veel verticale ruimte om te klimmen en te graven. Maar cavia’s geven de voorkeur aan vloeroppervlakte om te grazen en te spelen. En hoe sociaal cavia’s ook zijn, ze hebben nog steeds hun eigen plekje nodig waar ze kunnen slapen. Lees verder voor een gids over de grootte van een caviahok.
De beste caviahokken zijn vaak gemaakt voor konijnen. Wat de caviakooi betreft, is groter zeker beter.
Inhoudsopgave
Wat heeft een goede caviakooi aan voordelen voor jouw cavia?
Een goede cavia kooi is er één die in ieder geval groot genoeg is. Cavia’s hebben namelijk, net als andere knaagdieren, genoeg bewegingsruimte nodig. Ook moet er een plek zijn om rustig te kunnen slapen, en is het voor veel cavia’s ook fijn een aparte plek te hebben dat kan dienen als toilet. Cavia’s zijn erg zindelijk, ze doen hun behoefte altijd op dezelfde plek.
De voordelen die een goede kooi met zich meebrengt zijn:
- Voldoende stimulatie: voldoende stimulatie is nodig, want anders gaat een cavia zich vervelen, met depressie en een te vroeg overlijden tot gevolg.
- Genoeg bewegingsruimte: voldoende bewegen is belangrijk, zeker bij cavia’s. Ze springen niet, en moeten dus andere manieren bedenken om aan hun beweging te voldoen. Kan een cavia genoeg bewegen in zijn cavia kooi, dan zal hij minder snel last krijgen van medische aandoeningen. Vooral hartaandoeningen, diabetes en verstoppingen komen vaak voor.
- Makkelijker schoonmaken: je zou het misschien niet denken, maar een grotere kooi is makkelijker schoon te maken dan een kleine. Dit komt doordat cavia’s hun behoefte vaak op dezelfde plek doen. Daarnaast zal het afval zich niet ophopen omdat er genoeg plek is.
- Beter samenleven: cavia’s zijn sociale dieren, je zet ze dan ook het beste met minimaal twee in een kooi. Zet je ze in een te kleine kooi, dan zullen ze ruzie gaan maken en zelfs gaan vechten. In een grote kooi heb je dit niet, waardoor ze goed met elkaar kunnen samenleven.
- Bevordert het natuurlijke gedrag: een grote caviakooi zorgt ervoor dat cavia’s hun natuurlijke gedrag laten zien, omdat ze hier de ruimte voor hebben. Dit zorgt voor gelukkige cavia’s die langer leven.
Stappenplan: Hoe kies ik een goede caviakooi?
Een cavia heeft veel ruimte nodig, en zeker als je ze met meer in een kooi zet. Doordat ze veel lopen, lopen ze elkaar ook vaak voor de voeten. In een te kleine kooi kan dit al snel voor irritaties gaan zorgen.2
In onderstaand vijfstappenplan leggen we je precies uit hoe je een goede caviakooi kiest:
1. De allereerste en meest belangrijke stap is bekijken hoeveel cavia’s er in één kooi terecht komen. Voor de minimale afmetingen kun je het beste 100 x 50 centimeter aanhouden, dit is voor één cavia. Elke extra cavia heeft minimaal 25 x 20 centimeter extra nodig. Bedenk je wel dat dit minimale afmetingen zijn, groter is altijd beter. Dit zorgt ervoor dat ze meer bewegingsruimte hebben.
Heb je er nu twee, dan heb je dus een kooi nodig van minimaal 125 x 70 centimeter. Houd rekening met het gewicht van je cavia of cavia’s. Zijn het nog jonge cavia’s, dan kunnen ze nog een flink stuk gaan groeien. In dat geval kun je dus beter een grotere kooi kiezen.
2. Kijk ook naar de toekomst. Wil je er misschien nog meer cavia’s bij, of is het de bedoeling dat er jongen komen? Houd hier nu al rekening mee door extra centimeters erbij te rekenen. Mocht dit uiteindelijk toch niet doorgaan, dan heb je in ieder geval je huidige cavia’s blij gemaakt met al die extra ruimte.
3. Voordat je een kooi aan kunt schaffen doe je er goed aan te kijken waar in huis je de kooi wilt plaatsen. Zoek een plek op waar genoeg natuurlijk licht schijnt, maar waarbij de kooi niet volledig in de zon staat. Zet hem ook niet naast de televisie of geluidsboxen; daar zijn cavia’s gevoelig voor.
4. Heb je alles berekent en gekeken naar de mogelijke plekken voor de kooi? Dan is het tijd om te kijken naar de verschillende kooien. Maak een lijst van je favoriete kooien zodat je straks makkelijker een keuze kunt maken.
5. In deze laatste stap ga je de kooien die je als favoriet hebt gemarkeerd, vergelijken. Kijk naar de reviews van andere kopers, de afmetingen, het aantal ruimtes, het materiaal en de prijs. De kooi die vervolgens het beste naar voren komt, is ideaal voor jouw cavia’s.
Als je cavia geluiden maakt kan het wijzen op allerlei signalen, waarvan ontevredenheid er een van kan zijn.
Plaatsing van een caviahok
Eigenlijk kan het hok overal geplaatst worden, maar het is wel verstandig met een paar punten rekening te houden. Je wil de cavia’s bij je in de buurt hebben staan, dus zullen ze waarschijnlijk in de woon- of slaapkamer geplaatst worden. Ook buiten is een optie, mocht je dat willen.
Onderstaand vind je de aandachtspunten voor buiten- en binnenkooien:
Buitenkooi
- Kou: belangrijk om te weten is dat cavia’s niet goed tegen kou kunnen. Het is dan ook belangrijk dat je je cavia’s voor de winter naar binnen haalt, want zodra het gaat vriezen en ze staan buiten, kunnen ze hieraan overlijden.
- Warmte: naast de kou is het ook belangrijk je cavia’s op hete dagen in de gaten te houden. Bij temperaturen boven de 25 graden hebben ze het vaak al zwaar, maar boven de 30 graden wordt het zelfs gevaarlijk voor ze. De kans dat ze dat overleven is dan ook vrij klein. Zorg in deze gevallen dus altijd voor extra schaduw of verplaats ze naar een koelere plek, zoals binnenshuis.
- Wind: zorg ervoor dat het hok van je cavia’s uit de wind staat, zodat ze hier geen last van hebben.
Binnenkooi
- Tocht: het is belangrijk dat je een plek zoekt voor de kooi, waarbij je cavia’s niet op de tocht staan. Ze kunnen hier slecht tegen en kunnen er een longontsteking van krijgen of erdoor dood gaan.
- Kooi op verhoging: warme lucht stijgt op en dus is het op de grond altijd kouder. Omdat je cavia’s niet van kou houden is het aan te raden de kooi op een verhoging of kastje van minstens 20 centimeter hoog te plaatsen.
- Temperatuur: de kamer waar je cavia’s staan moet altijd een temperatuur hebben tussen de 17 en 24 graden. Is dit midden in de zomer niet te realiseren? Verplaats ze dan naar een koelere ruimte in huis.
- Warme dagen: net zoals bij de buitenkooien dien je goed op te letten tijdens warme dagen. Vanaf de 25 graden krijgen de cavia’s het al moeilijk, maar vanaf 30 graden is het zelfs moeilijk te overleven.
- Daglicht: daglicht is fijn voor cavia’s, en je zet de kooi dus het beste op een lichte plek en niet in een donker hoekje. Denk er wel om dat je ze niet direct achter het raam zet, want dat wordt al snel te heet. Vooral op het zuiden is dit niet aan te raden.
- Ventilatie: ventilatie in een leefruimte is altijd belangrijk, zeker als je cavia’s hebt staan. Zo heb je geen last van de ammoniaklucht die ze aanmaken.
- Muren: cavia’s houden er niet van midden in een kamer te staan, liever beschut tegen een muur of in een hoek.
Aanvullende benodigdheden voor een caviakooi
De inrichting is net zo belangrijk als de grootte van het hok.
Voerbakken
Een voerbak is nodig, want het voer op de bodem strooien is geen optie. Heb je één cavia, dan is een enkele voerbak voldoende. Heb je er echter meer, dan doe je er goed aan ook meer bakken in de kooi te plaatsen. Ze hoeven dan niet op hun beurt te wachten om te eten. Kies bij voorkeur een stenen voerbak, want een bak van plastic kunnen ze kapot knagen. Let wel op dat je weet wat een cavia mag eten.
Drinkfles
Water kan gegeven worden in een drinkbak, maar beter is het om een drinkfles op te hangen. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende formaten, waarbij die van een liter perfect is voor een cavia. Heb je meerdere cavia’s in het hok, hang dan ook meerdere drinkflessen op.
Bodembedekking
Qua bodembedekking zien we vaak dat er gebruik wordt gemaakt van zaagsel, maar hier zitten wel wat nadelen aan. Zaagsel is stoffig, hier kan de cavia en jij last van krijgen. Daarnaast valt zaagsel vaak uit het hok, waardoor je meerdere keren per dag moet stofzuigen. Beter is het om bijvoorbeeld hennepvezel te gebruiken als vervanger.
Wat ook vaak gebruikt wordt is bodembedekking dat is gemaakt van gerecycled papier. Niet alleen duurzaam en goed voor de natuur, maar ook voor je cavia’s. De bedekking is namelijk zacht, stofvrij, heeft een natuurlijke geurregelaar en is sterk absorberend. Daarnaast is het schoonmaken van de kooi eenvoudiger.
Snacks
Hooi is altijd goed voor je cavia’s, maar net als wij willen ook cavia’s weleens een andere snack. Gedroogde snacks doen het goed, maar ook verse groente vinden ze lekker. Ga je in de winkel op zoek naar snacks? Kijk dan altijd goed naar de ingrediënten. Het overgrote deel moet bestaan uit natuurlijke ingrediënten en geen toegevoegde suikers.
Speelgoed
Om verveling te voorkomen schaf je het best wat speelgoed aan. Er zijn verschillende bollen verkrijgbaar, maar ook huisjes en soorten knabbelspeelgoed. Cavia’s zijn nieuwsgierig, dus een nieuw speeltje is altijd welkom.
Hoe richt je een caviakooi in?
Je begint met de bodembedekking, maar wat moet er verder nog in de kooi en hoe kun je dit het beste doen? Zorg ervoor dat de voerbak in een hoek staat. Op deze manier zullen de cavia’s minder knoeien en blijft het geheel wat netter. De drinkfles hang je er bij voorkeur naast. Zorg er wel voor dat deze stevig hangt, dat deze goed werkt en dat je cavia’s er goed bij kunnen.
Hooi is een basisbehoefte en dient dus altijd in de kooi aanwezig te zijn. Dit kun je in de kooi leggen, maar daardoor wordt het wat rommelig en zullen ze de helft niet opeten. Beter is het, om een hooiruif of hooibal te kopen waar je dit in doet.
Een huisje is ook belangrijk, want ze moeten een plek hebben om zich in te verschuilen en in te kunnen slapen. Zorg voor een houten huisje, als ze hier aan knagen kan dat geen kwaad. Ook een hangmat of andere schuilmogelijkheden van fleece vinden ze leuk. Daarnaast is fleece ook nog eens heerlijk warm in de winter.1
Hoe vaak moet ik een caviahok schoonmaken?
Een mooie richtlijn is één keer per week. Echter, is dit wel van wat punten afhankelijk, zoals de grootte van het hok, het aantal cavia’s en welke bodembedekking je gebruikt. Zijn je cavia’s zindelijk en doen ze hun behoeftes altijd op dezelfde plek? Dan zou je dit ook een paar keer per week leeg kunnen scheppen en de hele kooi eens in de week kunnen verschonen. Het belangrijkste is het, dat je zelf in de gaten houdt wanneer de kooi vies is. Begin je hem te ruiken? Dan ben je eigenlijk al te laat.
Blijft je bodembedekking vaak plakken aan de bak? Leg dan wat kranten in de bak voordat je de bodembedekking erin doet. Het zal dan minder gaan plakken en is bovendien eenvoudiger schoon te maken doordat je de kranten gewoon op kunt rollen.
Veelgestelde vragen
Hoe vaak moet de cavia uit de kooi?
Het is aan te raden de cavia zeker twee keer per dag uit de kooi te halen. Door hem op je schoot te zetten of tegen je borst aan te houden raakt hij aan je gewend. Dit zorgt ervoor dat hij sneller tam zal worden.
Welk hout gebruik je voor een caviahok?
Zelf een caviahok maken? Gebruik dan MDF, vurenhout of het goedkopere triplex. De wanden van de kooi maak je van hetzelfde hout, maar hier kunnen ook plexiglas platen voor gebruikt worden.
Hoeveel m2 heeft een cavia nodig?
Het minimum voor een zeugje is 0,5 m2 en voor een beer is dit 1 m2. Het is wel aan te raden een basis oppervlakte van 2 m2 te hebben, zodat er genoeg bewegingsruimte is. Voor iedere extra cavia reken je vervolgens 0,5 of 1 m2 erbij.
Waar zet je een cavia neer?
Je zet de kooi het best op een lichte plek, bijvoorbeeld vlak bij het raam. Daglicht is altijd beter dan kunstmatige verlichting, maar zet ze niet in de volle zon. Cavia’s vinden de zon over het algemeen wel lekker, maar te warm is nooit goed.
Bronnen
2 How to Choose the Right Cage Size for Guinea Pigs