De Duitse Dog: Rasinformatie & Verzorging!
De Duitse Dog is een krachtig hondenras, bekend om zijn grote omvang en nobele houding. Er een bezitten kan een ongelooflijke ervaring zijn. Maar het is belangrijk dat je de basisprincipes kent voordat je jouw eigen Duitse Dog mee naar huis neemt. In deze blogpost behandelen we alles wat je moet weten over deze geliefde honden – van hun fysieke kenmerken, hoeveel ze kosten, welke verzorging ze nodig hebben en meer. Dus als je overweegt een koninklijk lid aan jouw gezin toe te voegen in de vorm van een Duitse Dog, lees dan verder voor enkele essentiële tips.
Inhoudsopgave
Overzicht van de Duitse Dog
Fysieke kenmerken
De Duitse Dog is een imposant ras met zijn grote gestalte en gespierde bouw. Hij staat tussen 70 en 90 cm op de schouder en weegt tussen 110 en 175 pond als hij volwassen is. Zijn vacht kan kort of langharig zijn in verschillende kleuren zoals zwart, reekleurig, gestroomd, blue merle of harlekijn (zwarte vlekken op wit).
Temperament en persoonlijkheid
Ondanks zijn (voor sommige) intimiderende uiterlijk is de Duitse Dog eigenlijk heel zachtaardig van aard. Hij houdt van mensen en maakt graag deel uit van het gezin; hij schiet ook goed op met andere dieren als hij van jongs af aan goed gesocialiseerd wordt. Dit ras is intelligent, maar kan soms koppig zijn, zodat geduld nodig is tijdens de trainingssessies.
Wist je dat…
… veel mensen in Nederland denken dat deze hond de ‘Deense Dog’ heet? Dit komt omdat de Duitse Dog in het Engels de ‘Great Dane’ heet.
De verzorging van een Duitse Dog
Behoefte aan beweging
Duitse Doggen zijn een groot hondenras en hebben veel beweging nodig om gezond te blijven. Ze moeten dagelijks mee wandelen of joggen en de kans krijgen om rond te rennen. Het is belangrijk dat ze elke dag voldoende lichaamsbeweging krijgen, anders kunnen ze rusteloos en destructief worden.
Trainingsbehoeften
Training van een Duitse Dog is essentieel voor hen om te leren hoe zich goed te gedragen in openbare instellingen en thuis. Basis gehoorzaamheidstraining moet beginnen wanneer hij/zij puppy is, zodat hij commando’s als “zit”, “blijf” en “kom” begrijpt tegen de tijd dat hij/zij volwassen is. Socialisatie met andere honden en mensen zal er ook toe bijdragen dat jouw huisdier zich fatsoenlijk gedraagt bij anderen.
Verzorging
De verzorging van Duitse Doggen hangt af van hun vachttype; kortharige rassen hebben minder verzorging nodig dan langharige rassen. Regelmatig borstelen met een hondenborstel helpt hun vacht schoon te houden en vrij van klitten of matten, terwijl het ook helpt het verharen in huis te verminderen. Wat de voeding betreft, hebben deze honden hoogwaardige hondenvoer nodig die speciaal is samengesteld voor honden van grote rassen en die alle noodzakelijke vitaminen en mineralen bevatten.
Thuisbrengen van een Duitse Dog (puppy)
Doe onderzoek
Wanneer je op zoek bent naar een Duitse Dog puppy, moet je zorgvuldig onderzoek doen naar fokkers, om ervoor te zorgen dat ze een goede reputatie hebben en ethisch verantwoord zijn. Stel vragen over hun fokpraktijken en vraag naar de gezondheidsverklaringen van beide ouders van de pups die je zou willen kopen. Als je een pup uit een asiel adopteert in plaats van bij een fokker te kopen, zorg er dan voor dat alle medische gegevens up-to-date zijn en dat er informatie beschikbaar is over hoe je het beste voor de pup kunt zorgen als hij eenmaal geadopteerd is.
Kosten
De kosten van het houden van een Duitse Dog (puppy) kunnen variëren, afhankelijk van waar je ze vandaan haalt. Afhankelijk van kleur en/of tekening kost een Duitse Dog tussen de € 600 en € 1500. Wees bereid om geld te begroten voor regelmatige bezoeken aan de dierenarts, vaccinaties en andere medische behoeften, evenals de kosten van voeding, die in de loop der tijd zullen toenemen als gevolg van hun grootte. Overweeg bovendien om je in te schrijven voor gehoorzaamheidscursussen, zodat je vanaf de eerste dag kunt leren hoe je jouw pup het beste kunt trainen.
Voorbereidingen
Jouw huis voorbereiden op je nieuwe huisdier is essentieel voordat je hem mee naar huis neemt. Zorg ervoor dat er geen gevaren rond het huis zijn, zoals elektrische snoeren of giftige planten en dat ze voldoende ruimte hebben om veilig op onderzoek uit te gaan. Voordat je jouw nieuwe pup mee naar huis neemt, moet je ervoor zorgen dat alles wat hij nodig heeft van tevoren klaarstaat, zodat hij zich met gemak in zijn nieuwe omgeving kan vestigen. Je moet ook alle noodzakelijke benodigdheden klaar hebben liggen, zoals voer, water- en voerbak, (puppy)halsband, hondenriem, spelletjes, traktaties, verzorgingsproducten, hondenmand of bench (inclusief benchkussen), eventueel een plasmat en meer.
Gedragsproblemen
Veel voorkomende gedragsproblemen zijn overmatig blaffen, graven in de tuin, op mensen springen, kauwen op meubels of andere voorwerpen in huis. Als deze gedragingen problematisch worden, is het belangrijk ze in een vroeg stadium aan te pakken voordat ze gewoonten worden die moeilijk te doorbreken zijn. Trainingslessen van een professionele trainer kunnen helpen om jouw Duitse Dog te leren zich goed te gedragen en tegelijkertijd de band tussen jullie beiden te versterken.
Veelgestelde vragen over Duitse Doggen
Welke 2 honden maken een Duitse Dog?
De twee rassen waaruit deze majestueuze hond bestaat zijn de Duitse Mastiff (of Deutsche Dogge) en de Greyhound. De Duitse Mastiff staat bekend om zijn sterke, gespierde bouw, terwijl de Greyhound snelheid en behendigheid biedt om een indrukwekkende combinatie van kracht en gratie te creëren. Samen vormen deze twee rassen een krachtige, maar zachtaardige reus met een gelijkmatig temperament – waardoor ze perfecte gezinsdieren zijn.
Waarom worden Duitse Doggen maar 7 jaar?
Duitse Doggen zijn een groot hondenras en hebben een relatief korte levensduur in vergelijking met andere rassen. De gemiddelde levensverwachting voor Duitse Doggen is 7-10 jaar. Dit is te wijten aan hun grootte en genetica; grotere honden hebben de neiging om sneller te verouderen dan kleinere honden zoals de chihuahua (die wel 12-15 jaar oud worden). Daarnaast kunnen levensstijlfactoren zoals dieet, lichaamsbeweging, stressniveaus en toegang tot diergeneeskundige zorg allemaal van invloed zijn op hoe lang ze leven.
Zijn Duitse Doggen slim?
Ja, Duitse Doggen zijn zeer intelligent. Ze staan bekend om hun hoge niveau van gehoorzaamheid en trainbaarheid. Ze kunnen een verscheidenheid aan commando’s en kunstjes worden geleerd, maar ook complexe taken zoals behendigheidscursussen of zoek- en reddingsoperaties. Door hun intelligentie kunnen ze zich ook snel aan hun baasjes binden en een sterke emotionele band opbouwen. Met de juiste training en socialisatie zijn ze uitstekende huisdieren die jarenlang trouwe metgezellen zullen blijven.
Conclusie
De Duitse Dog is een verbazingwekkend hondenras dat al eeuwenlang door velen geliefd is. Met zijn loyale en liefdevolle persoonlijkheid zijn Duitse Doggen geweldige metgezellen. De zorg voor een Duitse Dog vereist geduld en toewijding, maar de beloningen zijn het waard. Van het thuisbrengen van een puppy tot het leven met een volwassen Duitse Dog, dit ras brengt vreugde in jouw leven als je hem liefde en aandacht geeft. Dus als je op zoek bent naar een harige vriend die er door dik en dun zal zijn, kijk dan niet verder dan de majestueuze Duitse Dog.