zelfreinigende-kattenbak-header

De 4 Beste Zelfreinigende Kattenbakken Getest – 2021

Het hebben van een katachtige huisgenoot kan echt een geweldige ervaring zijn. Katten zijn echt de beste huisdieren – knuffelig, aanhankelijk, speels en mysterieus. Of het nou een kleine of een grote is, zijn gedrag maakt u al snel aan het lachen (of vloeken!). Maar hoe geweldig deze katjes ook kunnen zijn, het schoonmaken van de kattenbak is nooit een leuke taak. En wanneer u het verwaarloosd is het nog ongezond ook.

Gelukkig zijn er in dit tijdperk van technologie kattenbakken die high-tech oplossingen bieden voor dit onaangename karwei. Automatisch zelfreinigende kattenbakken detecteren wanneer uw kat ze heeft gebruikt en doen het schoonmaken voor u – zodat u niet meer dagelijks hoeft te scheppen. Als dit een van uw meest gehate klusjes is (die van mij is het in ieder geval), of het is iets waar u niet genoeg tijd voor hebt, dan zijn automatische kattenbakken het geld meer dan waard.

Beste zelfreinigende kattenbakken overzicht

Wil je direct weten wat de beste zelfreinigende kattenbakken zijn? Hieronder een overzicht. Verder in dit blog vind je alle achtergrond informatie, een uitgebreide analyse en voor- en nadelen per kattenbak.

AfbeeldingAwardActuele Prijs
beste-zelfreinigende-kattenbakBeste algemene keuze Check Prijs
beste-automatische-kattenbakMeest luxe keuze Check Prijs
budget-automatische-kattenbakGoedkopere automatische kattenbak Check Prijs
goedkoopste-zelfreinigende-kattenbakBeste budget optie Check Prijs

Wat is een zelfreinigende kattenbak en hoe werkt het?

De beste automatische kattenbak is een betere kattenbakreiniger dan jijzelf. Hij is consequent, grondig en maakt uw tijd vrij zodat u zich concentreert op de dingen die belangrijk zijn.

We hebben het hier over niets minder dan een robot huishoudster voor uw kattenkamer – een poepschep machine die niet kreunt bij de gedachte aan het schoonmaken van de kattenbak en dit doet met een niveau van toewijding dat weinig katteneigenaren zouden kunnen evenaren als ze het zouden proberen.

Bijna alle zelfreinigende kattenbakken hebben klonterende kattenbakvulling nodig, van uw favoriete merk of van een specifiek type dat door de fabrikant wordt aanbevolen. 

Sensoren detecteren wanneer uw kat de bak heeft gebruikt en wanneer hij deze verlaat, en een paar minuten later begint de reinigingscyclus. Bij de meeste kattenbakken zeeft een hark door de vervuilde kattenbakvulling om de door de kat achtergelaten klonten op te vangen en in een bakje te deponeren dat vervolgens wordt afgesloten, zodat de geuren en klonten worden tegengehouden. 

Zelfreinigende kattenbakken hebben elektromotoren die het reinigingsmechanisme in werking stellen. Ze zijn zeer stil, maar niet helemaal stil.

Waar moet je op letten bij het kopen van een automatische kattenbak?

U kunt er vanuit gaan dat alle kattenbakken die wij aanraden geen last ondervinden van een van de onderstaande problemen

 1. Dat ze niet vastlopen

Kattenbakvulling schoonmaken is een lastige zaak. Een stapel samengeklonterde kattenbakvulling kan u in de problemen brengen, vooral als u een machine bent met een beperkt bewegingsbereik. Om die reden kunnen automatische kattenbakken vastlopen.

Dus hoe kunt u de vastlopende automatische kattenbakken herkennen voordat u ze koopt? Bepaalde ontwerpen hebben meer kans op vastlopen dan andere.

Kattenbakken die klonterend strooisel combineren met een harkmechanisme hebben de neiging de ontlasting te verzamelen, maar niet alle bakken hebben dezelfde problemen. Het is belangrijk om de beoordelingen van klanten te bekijken om een beeld te krijgen van uw mogelijke toekomst.

2. Snel en effectief reinigen

Uw kat kan zijn/haar behoefte niet kan doen wanneer de automatische kattenbak aan het reinigen is, dus kies er geen die veel trager is dan een mens met een schepje in de hand.

De automatische kattenbak moet niet alleen snel werken, maar ook volledig schoon zijn. Nogmaals, vergelijk de automatische kattenbak met uzelf. Wat is het nut van een zelfreinigende bak die klonten en brokjes achterlaat die u er weer uit zou zeven? Als de kattenbak vies is na reiniging, kan uw kat 

Denk naast werktijd en snelheid ook aan het geluidsniveau. Automatische kattenbakken kunnen eng zijn voor uw kat, en de luidruchtige zijn het meest storend van allemaal.

3. Goede beheersing van de geuren

Automatische kattenbakken laten de uitwerpselen van uw kat niet verdwijnen.

In plaats daarvan slaan ze het op in een geurafsluitende afvalbak. Deze compartimenten moeten geurtjes effectief tegenhouden en een grote capaciteit hebben, zodat u wekenlang kunt doorgaan voordat u een trip naar de vuilnisbak moet maken.

4. De beste zelfreinigende kattenbakken passen binnen uw budget

Een van de belangrijkste vragen die mensen stellen over automatische kattenbakken is “zijn ze het waard?”.

Het antwoord op die vraag is een kosten-batenanalyse die alleen u kunt uitvoeren. Het is een goed idee om te erkennen dat de duurste kattenbakken niet altijd de beste zijn. Daarnaast bent u nog steeds geld kwijt aan kattengrind.

Sommige kattenbakken putten uw portemonnee uit omdat u moet betalen voor speciale kattenbakvulling en onderhoud. Andere kattenbakken besparen u geld doordat ze efficiënter reinigen en u langer dezelfde kattenbakvulling kunt gebruiken.

5. Ze werken met de kattenbakvulling die uw kat graag gebruikt

Sommige automatische kattenbakken werken alleen met bepaalde soorten kattenbakvulling. 

Deze regelingen zijn om meerdere redenen problematisch. U bezorgt uw kat stress door een nieuw type kattenbakvulling te introduceren, naast een vreemde nieuwe kattenbak.

Als uw kat niet houdt van het type kattenbakvulling dat de kattenbak nodig heeft, heeft u pech. Door een kattenbak te verkopen die alleen geschikt is voor eigen kattenbakkorrels, sluit de fabrikant u levenslang op voor hun hoge marges.

Kies bij voorkeur een automatische kattenbak die compatibel is met het type kattenbakvulling dat uw kat verkiest.

6. Extra: check de gezondheidstoestand van uw kat

De activiteit van uw kat in de kattenbak is een van de beste indicatoren van hun gezondheidstoestand, en als hun bak het werk voor u doet, mist u een kans om hun welzijn te evalueren.

Sommige automatische kattenbakken maken deze tekortkoming goed door gebruik te maken van tellers of andere middelen om het gebruik van de kattenbak te controleren. 

De beste zelfreinigende kattenbakken op een rij

Beste keuze prijs/kwaliteit

De beste optie om tegen een redelijke prijs voor de lange termijn een kattenbak aan te schaffen die je leven wat makkelijker maakt.

Wanneer het tijd is om de kattenbak schoon te maken, til je de bak simpelweg langzaam omhoog. Het schone grint zal zich scheiden van het grint waar uitwerpselen aan zitten. Wanneer het schone grint weg is draai je de bak naar het hoogste punt waardoor de overgebleven resten onder in het verzamelbakje zullen uitkomen. Nu hoef je deze nog maar enkel te legen en je hebt weer een schone bak.

VoordelenNadelen
Makkelijk te gebruiken Enkel beschikbaar in beige
Gaat lang mee
Gebruik met eigen kattenbakvulling
Heeft een extra lage stand voor kittens
10% korting bij bestelling van 2 bakken

Meest luxe keuze

Heeft u wat geld over? Deze kattenbak is geheel automatisch én zelfreinigend. Kijk niet meer om naar uw kattenbak. Stop de stekker in het stopcontact en kijk er niet meer na om. Via een infraroodsensor weet de bak dat uw kat haar behoefte heeft gedaan en 5 minuten later gaat de ontlasting automatisch naar een afgesloten bak.

De kat voelt zich op gemak want de bak is altijd schoon en daarnaast heeft de kat meer dan genoeg ruimte. U kunt uw eigen kattenbakvulling blijven gebruiken (wat ervoor zorgt dat uw kat de bak gaat gebruiken). Het maakt uw kat blij, maar uzelf ook, want het is met uitstek de mooiste bak in dit rijtje.

VoordelenNadelen
Prachtig ontwerp De prijs
Ontlasting gaat automatisch naar afgesloten bak
Bijvullen met normale kattenkorrels
Veilig door infrarood sensor
Genoeg ruimte en geschikt voor katten van alle groottes
Stil wanneer het schoon maakt

Goedkopere automatische kattenbak

Simply Clean is een innovatieve, automatische kattenbak die zichzelf continu reinigt gedurende de dag. Dus geen omkijken meer, voor een goedkopere prijs van de meest luxe bak van Jemati. 

De stille, langzaam bewegende bak draait constant en maakt één volledige omwenteling per uur. Gedurende deze tijd wordt het afval eruit gezeefd en via de transportband naar de overdekte, verwijderbare afvalbak getransporteerd. Het enige wat u nodig heeft is klonterend strooisel, en de kattenbak doet al het werk voor u.

VoordelenNadelen
Volledig automatisch Niet geschikt voor grote katten
Stil wanneer het schoonmaakt Duurt anderhalf uur voordat alle ontlasting weg is
Gebruik met eigen kattenbakvulling Goedkoper, maar gaat minder lang mee
Heeft een extra lage stand voor kittens Niet de gehele dag aanlaten, anders gaat de motor kapot
10% korting bij bestelling van 2 bakken

Meest vriendelijk voor uw portemonnee

Als u geen zin meer heeft om te scheppen en een budgetvriendelijke optie wilt, dan is dit uw keuze. Deze bak is niet automatisch, maar zorgt er wel voor dat uw leven wat makkelijker wordt.

Het is wel de bedoeling dat er gebruik gemaakt wordt van fijn klontvormende- of of silicaat kattenbakvulling. Zo gaat de bak langer mee. De vulling gaat wel langer mee dankzij deze zelfreinigende kattenbak.

VoordelenNadelen
✅ Groot genoeg voor grote (en meerdere) katten❌ Geen fraai ontwerp
✅ Verschuift niet❌ Geen fraai ontwerp
✅ Makkelijk in gebruik

Hopelijk zit de ideale zelfreinigende kattenbak er voor u tussen!

4 tips zodat je kat de nieuwe kattenbak gaat gebruiken

Hoe helpt u uw kat bij het gebruik van een nieuwe automatische kattenbak?

Tussen de geluiden en onverwachte bewegingen door, is een zelfreinigende bak een beetje meer storend dan de standaard levenloze plastic bak.

Voor katten die zijn opgegroeid met een traditionele kattenbak, is het misschien niet eens duidelijk dat de nieuwe kattenbakmachine überhaupt een kattenbak is. Het is belangrijk om uw kat voorzichtig te laten wennen aan de nieuwe kattenbak.

Onthoud dat als uw kat de keuze krijgt, uw kat waarschijnlijk zal kiezen voor wat vertrouwd is.

 1. In plaats van de oude kattenbak van uw kat meteen te verwijderen, kunt u hem beter gewoon vies laten.

  Uw kat zal de superieure properheid van de automatische kattenbak herkennen en deze kiezen in plaats van de kattenbak die al een paar dagen niet is schoongemaakt.
 1. Help ze te begrijpen dat dit ding een kattenbak is.

  Katten begraven hun uitwerpselen instinctief en zoeken zachte, graafbare ondergronden. Maar na jarenlang één kattenbak te hebben gebruikt, kan de introductie van een andere, vreemd uitziende kattenbak uw kat onzeker maken over wat te doen.
 1. Vertel uw kat in duidelijke bewoordingen dat dit hun kattenbak is – leg een schepje van hun oude kattenbakvulling in de nieuwe kattenbak. De ultragevoelige reukzin van uw kat zal hem helpen de boodschap te lezen.
 1. Laat uw kat de nieuwe kattenbak een paar keer gebruiken voordat u hem aanzet

  De lawaaierige beweging van een automatische kattenbak kan storend zijn, dus u kunt er de voorkeur aan geven uw kat eerst hun nieuwe toilet te laten accepteren zonder de extra verstoring van de zelfreinigende functionaliteit.

Veelgestelde vragen

Wat is de beste zelfreinigende kattenbak?

De beste algemene keuze is de zelfreinigende kattenbak van Eyzo. Deze is qua ontwerp, duurzaamheid en prijs de beste keuze.

Werkt een automatische kattenbak?

Ja, als:
1. U houdt rekening met de grootte van uw kat versus de grootte van de kattenbak.
2. De automatische kattenbak is geschikt voor de uitwerpselen van uw kat.
3. U gebruikt de juiste kattenbakvulling volgens de eisen van het apparaat.
4. U kiest een goed ontworpen, top automatische kattenbak.

Gebruiken katten automatische kattenbakken?

Automatische zelfreinigende kattenbakken kunnen erg handig zijn voor de eigenaar, maar uw kat zal de nieuwe kattenbak misschien niet op prijs stellen. Lees daarom de 4 overgangstips boven in het artikel om uw kat hiermee te helpen. 

Stinkt een zelfreinigende kattenbak?

De ontlasting gaat allemaal naar een afgesloten bak waar het u er geen last van zal hebben. Tenzij u een slecht model zou uitkiezen, maar die worden niet aangeraden in dit artikel. U moet deze uiteraard nog wel eens per maand (bij 1 kat) of eens per week (bij 3 katten) legen.

Hoeveel kattenbakken hebben 2 katten nodig?

Heeft u een huishouden met meerdere katten? Wordt u overweldigd door het aantal kattenbakken in uw huis? De regel is per 1 kattenbak per kat + 1. Dus wanneer u 2 katten heeft, worden 3 kattenbakken aangeraden. Dit is vaak omdat katten op een verschillende kattenbak plassen en poepen. Daarnaast kunnen katten territoriaal gedrag vertonen.

Hoeveel kattenbakken hebben 3 katten nodig?

De regel is per 1 kattenbak per kat + 1. Wanneer u 3 katten heeft, worden 4 kattenbakken aangeraden. Dit is vaak omdat katten op een verschillende kattenbak plassen en poepen. Daarnaast kunnen katten territoriaal gedrag vertonen.

Similar Posts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *