Waarom Stampt Een Konijn?
Het is je misschien opgevallen dat je konijn af en toe hard met zijn achterpoten stampt. Er zit veel kracht in deze poten, zodat hij hoog kan springen en snel weg kan rennen bij gevaar.
Een konijn stampt om een van de volgende redenen:
- Boosheid: bijvoorbeeld omdat hij graag uit zijn hok wil of juist omdat jij hem weer naar binnen brengt. Een konijn weet goed wat er gaande is.
- Aandacht: dit gebeurt op het moment dat hij bijvoorbeeld doorheeft dat hij wat lekkers krijgt. Hij zal dan nieuwsgierig met zijn oren naar voren zitten en geen vergrote pupillen hebben. Het is in dit geval dus pure opwinding.
- Waarschuwing voor gevaar: konijnen zijn in het wild voornamelijk in de schemering actief, en daarom is het geluid niet vaak overdag te horen. In de schemering zijn konijnen kwetsbaar, en zijn ze alerter op vreemde geluiden. Ze gaan dan stampen op het moment dat er een gevaarlijke situatie dreigt.
- Uiting van angst of schrik: is dit het geval, dan zit je konijn ineengedoken en heeft hij verwijde pupillen. Dit is ook het moment dat hij vluchtgedrag gaat vertonen en zich graag wil verstoppen. Doordat dit soort situaties voor veel stress zorgt, doe je er goed aan altijd een goede schuilplek voor je konijn te hebben.
Inhoudsopgave
Oplossing voor een konijn dat stampt
Soms denk je dat een konijn stampt zonder enige aanleiding, maar die is er vaak toch. Begint je konijn ineens te stampen en is er niks waar hij van geschrokken kan zijn? Dan verveelt hij zich misschien of is hij gefrustreerd. Bijvoorbeeld omdat zijn hok te klein is of niet goed is ingericht, maar ook als hij geen uitdaging of speeltjes heeft.
Er is een aantal oplossingen dat je kunt proberen. Om te beginnen doe je er goed aan het hok zo in te richten, dat het lijkt op een konijnenhol. Er moet ruimte zijn om te kunnen plassen en poepen, je konijn moet een schuilplek hebben om zich te verstoppen en te slapen en er moeten uiteraard voldoende speeltjes in de kooi liggen waar hij zich mee kan vermaken. Denk aan takken of huisjes waar aan geknaagd kan worden, maar ook speciale konijnenspeeltjes.
Denk je dat je konijn bang is en daarom stampt? Probeer dan te achterhalen wat dat veroorzaakt. Angst veroorzaakt stress, en dat kan je konijn op den duur ziek maken. Het bijhouden van een dagboek is een goede start. Zodra je konijn gaat stampen kijk en luister je goed om te ontdekken wat dit gedrag veroorzaakt kan hebben. Dit kan een langsrijdende auto zijn, maar bijvoorbeeld ook de stofzuiger, een bepaalde geur of een ander geluid. Zodra je dit uitgezocht hebt, kun je kijken wat je eraan kunt veranderen.
Lichaamstaal van een konijn
Je konijn laat via lichaamstaal zien wat er in hem omgaat. Het stampen is nu vrij duidelijk, maar wat doet hij nog meer? Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet:
- Vrolijk konijn: zie jij je konijn zijn voorpoten optillen en zijn hele lijf schudden? Dan laat je konijn aan je zien dat hij heel vrolijk is.
- Bedelen om eten: konijnen kunnen net als katten en honden bedelen om iets lekkers. Dit doen ze vooral door je lang en doordringend aan te kijken, en je misschien zelfs een neusstootje te geven.
- Alles in de gaten houden: wat ze ook graag doen is alles goed in de gaten houden. Richtt je konijn met zijn oren omhoog of naar achteren? Dan staat hij op de uitkijk.
- Klappertanden: hoor je dat je huisdier aan het klappertanden is, dan kan het zijn dat hij bang is. Maar het kan ook wijzen op pijn; houd dit gedrag dus goed in de gaten.
- Aanvalshouding: zie je dat de oren van je konijn helemaal naar achteren gericht staan, of plat tegen zijn rug liggen? Dan is hij klaar om aan te vallen.
- Schreeuwen: een konijn dat schreeuwt is heel erg bang of heeft veel pijn.
- Dansen: wanneer je konijn rondjes aan het rennen en huppelen is in zijn kooi of in de ren, dan is hij vrolijk.
Wanneer is een konijn blij?
Er zijn verschillende uitingen waaraan je kunt zien dat je konijn blij is. hierboven noemden we al het schudden van zijn hele lichaam en het dansen, maar dat is nog niet alles. Ook onderstaande uitingen laten zien dat je konijn blij is:
- Zachtjes tanden knarsen: knarst je konijn zachtjes met zijn tanden, bijvoorbeeld wanneer je hem aan het aaien bent? Dan laat hij zien dat hij zich prettig voelt.
- Hoofd uitgestrekt: heeft je huisdier zijn hoofd uitgestrekt en eventueel ook zijn nek en ligt het hoofd laag bij de grond? Dan wil hij graag al je liefde en aandacht.
- Luchtdraai: zie je dat je konijn tijdens het rennen in de lucht springt en een draai maakt? Dan is je huisdier in een erg vrolijke en actieve bui.
Veelgestelde vragen
Waarom stampt een konijn met zijn achterpoten?
Als een konijn stampt met zijn achterpoten kan dit zijn omdat hij anderen wil waarschuwen voor gevaar. Ook kunnen ze zich boos of beledigd voelen.
Hoe weet je of je konijn je lief vindt?
Wanneer je konijn je hand likt, vindt hij je lief. Deze manier van liefde tonen laten veel dieren zien, waaronder ook honden en katten. Daarnaast kunnen sommige konijnen zich vleien in je hals en je gezicht likken.
Wat betekent het als een konijn languit ligt?
Als een konijn languit ligt, vaak met zijn oren ontspannen en zijn ogen halfdicht, voelt hij zich op zijn gemak. Hij is dan lekker aan het uitrusten. Ook kan het zijn dat hij aan het slapen is, aangezien sommige konijnen met hun ogen open slapen.
Wat doet een konijn bij gevaar?
Als er volgens het konijn gevaar dreigt, zal hij dit aan anderen laten weten door met zijn achterpoten op de grond te stampen. Ook zal hij wegschieten zodat hij zich kan verstoppen.