Vlooien Middel Kat – Beste Anti Vlooienmiddelen Voor Katten
Een kat met vlooien levert voor iedereen een hoop problemen op. Vooral als je meerdere dieren hebt, wil je zo snel mogelijk van de vlooienplaag af zijn. Dit doe je met een effectief vlooien middel voor katten. Wij kijken in dit artikel naar de beste anti vlooienmiddelen voor katten, hoe je vlooien herkent en wat de oorzaken zijn van vlooien bij je kat.
Inhoudsopgave
Wat zijn vlooien?
Vlooien associëren de meeste mensen met zwerfkatten. Toch is het ook mogelijk dat jouw huistijger vlooien oploopt; ook als dit een binnenkat is. Vlooien zijn kleine parasieten die zich in de huid van je kat nestelen. Ze zijn erg hardnekkig wanneer je geen vlooienmiddel voor katten gebruikt. Het is belangrijk om direct in te grijpen wanneer je vermoed dat je kat vlooien heeft. Vlooien dragen namelijk ziektes en parasieten over. Daarnaast is het niet fijn voor je kat wanneer hij constant jeuk heeft!
Vlooien bijten namelijk in de huid van je kat en zuigen zo bloed op en verspreiden ziektes. Dit geeft een jeukend gevoel en opgezwollen bultjes. In sommige gevallen krijgen een katten een allergische reactie wanneer ze te veel vlooien hebben. Hierdoor krijgen ze vaak een open vacht of kale plekken en zie je open wondjes op de huid.
Het beste anti vlooien middel voor je kat
Je hebt gelukkig genoeg keuze uit vlooienmiddelen voor je kat. Deze vind je dan ook in verschillende vormen:
- Shampoo
- Sprays
- Poeder
- Vlooiendruppels
- Orale medicatie
Iets waar je wel rekening mee moet houden, is dat vlooien middel voor katten meestal van korte duur is. Deze werken dus slechts voor een paar uur, waarbij het volwassen vlooien doodt. Dit betekent dus, dat wanneer je vlooieneitjes of larven in huis hebt, je kat de volgende dag wederom vlooien kan hebben.
In de praktijk zijn katten geen grote fans van vlooien middel voor katten in spray of shampoo vorm. Voor de minste moeilijkheden (en krassen op je arm!), zijn vlooiendruppels of poeder het makkelijkst aan te brengen.
Vlooienhalsbanden bestaan ook, maar werken niet altijd even goed en deze raden wij daarom niet aan. Daarnaast zijn vlooienhalsbanden soms zelfs schadelijk voor je kat door de pesticiden in de halsband.
Wanneer je kat last heeft van vlooien, is dit meestal niet met één behandeling verholpen. Vlooien planten zichzelf namelijk razendsnel voort en verspreiden zich in je huis. Breng het anti vlooienmiddel voor je kat dus aan wanneer je het vermoeden hebt dat je kat weer vlooien heeft. Later in dit artikel kijken wij hoe je vlooien bij katten detecteert.
Let vooral bij anti vlooien middel voor katten op de term IGR. Dit staat voor Insecten Groei Remmer en voorkomt dat larven de volwassen stage bereiken. Hiermee voorkom je dus naast het doden van volwassen vlooien ook dat nieuwe vlooien worden geboren.
Vlooien in Nederland
Nederland huist verschillende soorten vlooien. Gelukkig zijn deze niet al te venijnig of moeilijk te verwijderen. Standaard anti vlooienmiddel voor katten maakt meestal korte metten met de vlooien.
Kattenvlooien
Bij kattenvlooien denk je wellicht dat deze alleen geïnteresseerd zijn in katten, maar dat is niet waar. Kattenvlooien springen net zo makkelijk op een hond. Een kattenvlo bijt eerst en bepaalt vervolgens of dit een goede voedselbron is.
Standaard anti vlooien kattenmiddelen zijn prima om dit type vlooi te bestrijden. Kattenvlooien hebben bepaalde kenmerken waaraan je deze kunt herkennen:
- Kattenvlooien zijn ongeveer 0,3 cm
- Kattenvlooien hebben extra lange poten om hoger te springen
- Eitjes van kattenvlooien zijn doorzichtig wit en moeilijk te zien
- De kattenvlo heeft geen vleugels
Hondenvlooien
Net zoals bij de kattenvlo, bijt een hondenvlo niet alleen honden. Deze vlooien bijten soms zelfs mensen! Dat is niet geheel zonder risico’s, want hondenvlooien zijn vaak dragers van lintworm. Als je kat last heeft van hondenvlooien, merk je dit snel aan de bultjes, roodheid en haarverlies bij grotere aantallen.
Ook hondenvlooien zijn niet alleen geïnteresseerd in honden, ook katten zijn regelmatig het doelwit van hondenvlooien. Wanneer je met hondenvlooien te maken hebt, is het belangrijk om snel in te grijpen. Hondenvlooien zijn namelijk bekende dragers van lintworm. Wanneer je kat veel rode bultjes, roodheid en in de ergste gevallen haarverlies heeft, is dit een goede indicator dat je kat last heeft van hondenvlooien.
Je herkent een hondenvlo aan de volgende kenmerken:
- Hondenvlooien zijn gemiddeld groter dan kattenvlooien (gem. 0,4 cm)
- Ze zijn bruinzwart van kleur
- Larven van hondenvlooien hebben geen pootjes
- De larven zijn doorzichtig wit van kleur
- Hondenvlooien veranderen van bruinzwart naar roodzwart na een maaltijd
Vogelvlo
Ook hebben wij de vogelvlo in Nederland. Deze vlooien zijn wel voornamelijk geïnteresseerd in vogels of kippen. Als je bijvoorbeeld een nestje in de tuin hebt, is de kans groot dat deze vogelvlooien bevat. Het goede nieuws is echter dat deze niet lang binnen overleven. Deze vlooien vind je dus enkel buitenshuis.
Je herkent de vogelvlo aan de onderstaande punten:
- Vogelvlooien zijn zeer klein – tussen de 0,1 en 0,8 cm
- Bruinige kleur
- Duidelijk te zien waar ogen en voelsprieten zitten
- De spitse neus van de vogelvlo wijst naar beneden
Mensenvlo
Tot slot hebben wij nog de mensenvlo. Deze heeft de voorkeur om mensen te bijten. Dit gebeurt normaal gesproken rond je benen en enkels en gebeurt meerdere keren achter elkaar. Daarom zie je bij mensenvlooien ook meerdere bultjes op dezelfde plek.
De beet van deze vlooien zijn te vergelijken met die van een mug. Je voelt deze beetjes soms wel een week lang.
Mensenvlooien zijn te herkennen aan onderstaande kenmerken:
- Donkerbruin tot zwart van kleur
- Mensenvlooien worden ongeveer 0,1 tot 0,4 cm lang
- Lange spitsvormige neus
- Springen veel en zijn daarom goed aan te zien komen
Symptomen vlooien bij katten
Hoe weet je nu of je kat vlooien heeft? Dat is aan een aantal zaken te zien. Uiteraard hebben sommige symptomen ook mogelijk een andere reden. Maar wanneer je kat deze laat zien betekent dit wel dat je alerter moet zijn op vlooien.
Het vroeg signaleren van vlooien bij je kat scheelt je een hoop moeite op de lange termijn. Hierdoor kun je vroeg beginnen met een anti vlooien middel voor je kat en voorkom je dat je het hele huis af moet struinen om ontsnapte vlooien te vinden.
Wij zetten hieronder de meest voorkomende signalen dat je kat vlooien heeft uiteen.
Gedrag
Aan het gedrag vaak te zien of je kat last heeft van vlooien. Je moet dan uiteraard wel weten waar je op moet letten. Je kat lijkt erg onrustig en krabt een stuk meer dan je normaal gewend bent. Ook zie je je kat regelmatig in zijn vacht bijten. Iets wat normaal is, maar wanneer dit vaak gebeurt, zijn het mogelijk vlooien.
Vooral wanneer je kijkt naar het krabgedrag rondom het hoofd en oren, is het al duidelijk of je kat last heeft van vlooien of een andere irritatie. Hierbij schudden katten ook veel met het hoofd. Als je kat al voor langere tijd last heeft van vlooien en ze zich flink hebben vermenigvuldigd, zie je deze soms zelfs van de kat afspringen.
Huid en vacht
Vlooien zijn met het blote oog te zien als je de vacht en huid van je kat grondig controleert. Dan moet je vaak wel weten waar je naar zoekt, want ze zien eruit als zwartbruine puntjes in de vacht van je kat. Als je aan het graven bent in de vacht, springen ze daarnaast vaak ook weg.
Met kleine donkere puntjes in de vacht en obsessief gekrab weet je bijna zeker dat je kat vlooien heeft. Deze puntjes zijn soms wat lichter, want de vlooien veranderen van kleur als ze vol met bloed zitten.
Ook is het slim om rondom de oren te controleren. Hier zie je niet alleen makkelijker sporen van obsessief gekrab, maar is de vacht ook een stuk dunner. Hierdoor zie je de huid gemakkelijker. De huid hier is dikwijls rood en je ziet soms kale plekken op de oren.
Andere plekken waar je op moet letten, zijn de huid van de buik, het begin van de staart en de rondom de kruis. Hier zitten vlooien namelijk graag. Als deze plekken bulterig en/of rood zijn, is dit een duidelijk signaal dat je kat vlooien heeft. Vooral wanneer je kale plekken ziet, weet je dat je kat al langere tijd last heeft van vlooien.
Weet je het nog niet zeker? Dan is een vlooienkam de oplossing. Een vlooienkam is een speciale kam waarbij de tandjes zeer dicht op elkaar staan. Zo worden vlooien meegenomen wanneer je door de vacht heen gaat. Houdt hierbij wel een bak met een mix van water en zeep bij de hand. Dompel de kam onder in het sopje zodat de vlooien direct doodgaan en niet ontsnappen.
Als je geen vlooienkam in huis hebt, maar wel direct wilt weten of je kat vlooien heeft, is er nog een ander trucje. Plaats een wit stuk papier onder de kat en kam met een standaard borstel door de vacht heen. Als je ziet dat het vel papier zwarte puntjes bevat, is dit meestal vlooienpoep. Dit test je door wat water over deze puntjes heen te gieten. Als de puntjes een lichtere kleur worden, betekent dit dat het vlooienpoep is.
Vlooien in het huis
Wanneer je vlooien in het huis vindt, is dit vrijwel altijd een indicator dat je kat vlooien heeft. Zelfs als je zelf geen vlooien op je kat vindt, raden wij je aan een anti vlooien middel voor katten te kopen. Daarnaast is het van belang om zo snel mogelijk alle plekjes op te sporen waar de vlooien zich hebben genesteld. Kijk hierbij specifiek naar plekken waar je kat graag is.
De voerbakken, die mooie design kattenmand en kattenspeeltjes zijn goede plekken om te beginnen. Maar ook hoge plekjes waar je normaal moeilijk bijkomt zijn belangrijk om te checken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een grote krabpaal.
Een slimme manier om effectief vlooien te vinden op de vloer, is door het gebruik van witte sokken. Dat klinkt misschien raar, maar als je door je huis loopt, blijft er van alles aan je sokken steken. Zo ook vlooien en uitwerpselen van vlooien. Als je ziet dat je sokken wel erg veel zwarte puntjes bevat, dan is het mogelijk dat je vlooien zich hebben verspreid in het huis. Zorg uiteraard wel dat je na elke locatie direct checkt wat je onder je sokken hebt, anders weet je nooit waar de vlooien vandaan kwamen!
Vind je het idee van vlooien en vlooienpoep aan je sokken niet heel fijn, dan is er ook een andere manier. Hierbij maak je gebruik van een val met behulp van licht. Doe een nachtlampje in het stopcontact voor het slapen gaan en zet hiernaast (of onder) een bakje water met zeep klaar. Vlooien zijn aangetrokken tot licht en warmte. Je vangt dus geheid een aantal vlooien in de bak. Hierdoor weet je zeker dat er vlooien in het huis zijn.
Bezoek de dierenarts
Zelf het gevoel dat je kat vlooien heeft, maar echt niets kunnen vinden? Wellicht dat je kat zichzelf veel krabt door een andere reden. Voordat je dan naar de winkel gaat voor anti vlooien middel voor je kat, is het ook slim om langs de dierenarts te gaan. Wellicht heeft je kat last van een andere oorzaak!
Vlooien voorkomen zonder anti vlooien middel voor katten
Het probleem van vlooien voor zijn voordat je aan de slag moet met anti vlooienmiddel voor je kat? Dan heb je wellicht iets aan onderstaande tips die je helpen met het voorkomen van vlooien bij je kat.
- Vermijdt contact met wilde dieren of huisdieren van anderen zoveel mogelijk
- Geef je kat elke 4 tot 6 weken een bad
- Houd het huis schoon en droog, zodat vlooien zich niet makkelijk voortplanten
- Borstel je kat regelmatig met een vlooienkam
- Reinig plekken waar je kat vaak uithangt regelmatig, vooral als dit een buitenkat is
- Beperk hoe lang je kat buiten is en check je kat regelmatig
Veelgestelde vragen
Wat is het beste vlooienmiddel voor katten?
Anti vlooienmiddel voor katten is over het algemeen erg effectief. Toch zijn een paar middelen nét iets beter of handiger dan anderen. Shampoo of sprays worden vaak niet gewaardeerd door katten. Dan is het beter om te kiezen voor druppels of poeder. Heeft je kat geen problemen met een bad op zijn tijd? Dan is shampoo wel een erg effectieve manier.
Kan ik anti vlooienmiddel voor katten gewoon in de winkel kopen?
Jazeker, anti vlooienmiddel voor katten is gewoon te kopen bij in winkels die dit aanbieden. Wij raden je wel aan om te overleggen met de dierenarts wat het beste anti vlooienmiddel voor jouw kat is.
Hoe heeft mijn huiskat vlooien gekregen?
Ook al komt je kat niet buiten, zijn er genoeg mogelijkheden voor vlooien om in je huis te komen. Deze worden bijvoorbeeld overgedragen door mensen op bezoek of wanneer jij zelf een wandeling in de natuur hebt gemaakt. Ook als je zelf andere huisdieren hebt, zoals een hond die je uitlaat, bestaat de kans dat deze vlooien thuisbrengt.
Bronnen
1 Flea and Tick Prevention and Treatment for Cats
2 Protect Your Cat and Home From Fleas