Vlooien Bij Katten – Symptomen, Oorzaken & Oplossingen
Niet iedereen heeft vlooien bij katten direct door. Wellicht denk je dat je kat wat jeukerig is, maar je legt niet direct de link dat je kat vlooien heeft. Het bespaart jou en je kat echter irritatie en extra werk als je vlooien bij je kat kunt herkennen. In dit artikel kijken wij wat vlooien precies zijn, hoe je vlooien bij katten herkent en wat de oorzaken en oplossingen zijn.
Inhoudsopgave
Wat zijn vlooien?
Iedereen weet wat het betekent als je kat vlooien heeft, maar wat zijn vlooien nu precies? Vlooien zijn kleine, snelle parasieten die zich verstoppen in de huid van je kat. Ze bijten je huid van je kat om bloed te zuigen. Dit veroorzaak intense jeuk en opgezwollen bultjes.
Wanneer je kat een grote hoeveelheid vlooien op zijn lichaam heeft, kan dit ook allergische reacties opwekken. Deze leiden vaak tot haarverlies en open wondjes. In het ergste geval is het mogelijk dat de vlooien op je kat een ziekte bij zich hebben die schadelijk is voor katten en zelfs mensen. Precies daarom is het belangrijk om direct in te grijpen wanneer je denkt dat je kat vlooien heeft.
Soorten vlooien
In Nederland vind je verschillende soorten vlooien. Deze vlooien zijn vernoemd naar een bepaald dier, maar dit betekent niet dat dat hun enige geschikte gastheer is. Wij zetten ze hieronder op een rijtje.
Kattenvlo
Een vlo voor katten? Nee, niet helemaal! Ook al lijkt het dankzij de naam alsof deze vlo alleen geïnteresseerd is in katten, is dat niet het geval. Het is namelijk niet zo dat een kattenvlo alleen katten bijt. Een kattenvlo weet pas wanneer hij het dier gebeten heeft, of dit een geschikte voedingsbron is.
Tijdens het bijten beslist hij dus of dit een geschikte gastheer is. Is dit het geval? Dan tast hij direct toe! Je herkent een kattenvlo aan de hand van de volgende kenmerken.
- Een kattenvlo heeft geen vleugels
- Kattenvlooien springen extra hoog dankzij de lange poten
- De eitjes van een kattenvlo zijn wit en bijna niet te zien
- Kattenvlooien zijn zeer klein: slechts 0,3 cm!
Hondenvlo
Net zoals bij de kattenvlo, bijt een hondenvlo niet alleen honden. Deze vlooien bijten soms zelfs mensen! Dat is niet geheel zonder risico’s, want hondenvlooien zijn vaak dragers van lintworm. Als je kat last heeft van hondenvlooien, merk je dit snel aan de bultjes, roodheid en haarverlies bij grotere aantallen.
Een hondenvlo heeft de volgende kenmerken:
- Een hondenvlo heeft een bruinzwarte kleur
- Hondenvlooien verkleuren van bruinzwart naar roodzwart na het opnemen van bloed
- Hondenvlooien zijn iets groter met 0,4 cm
- De larven van hondenvlooien hebben geen poten
- Deze larven zijn transparant wit van kleur
Vogelvlo
Vogelvooien zijn alleen buitenshuis actief. Wanneer deze vlooien naar binnen worden meegenomen, overleven ze niet lang. Vooral als je een nest in de tuin hebt of kippen houdt, bestaat de kans dat je last van vlooien hebt. De vogelvlo herken je aan een aantal zaken:
- Een vogelvlo is overwegend bruin van kleur
- Ze worden tussen de 0,1 en 0,8 cm groot
- Je ziet bij een vogevlo het duidelijks waar de ogen en voelsprieten zijn
- De “neus” van de vogelvlo wijst naar beneden
Mensenvlo
Jazeker! De mensenvlo bestaat ook. Deze vlo bijt dan ook het liefst in de huid van mensen. Vaak rond de benen en enkels. Dit doen zij dan ook niet maar één keer. Je ziet vaak meerdere bijtplekken naast elkaar. De beten van een mensenvlo zijn niet geheel pijnloos. Je voelt deze bijna een week lang! Je weet dat je te maken hebt met mensenvlooien aan de hand van onderstaande kenmerken:
- Deze vlooien worden tussen de 0,1 en 0,4 cm lang
- Zwart to bruinzwart van kleur
- Je ziet deze vlooien duidelijk de lucht in springen
- De vlooien zijn van dichtbij te herkennen aan de lange, spitsvormige neus.
Oorzaken vlooien bij katten
Veel mensen denken nog steeds dat vlooien overspringen van dier tot dier. Dit gebeurt echter in de praktijk nauwelijks. Vlooien bij katten komt meestal door de omgeving. Wij zetten het meest voorkomende scenario uiteen hoe je katten vlooien krijgt.
- Een vlo komt terecht op je kat, bijt zich vast aan de huid en zuigt een goede hoeveelheid bloed op.
- Na het opnemen van bloed legt een volwassen vlo tot wel duizenden eitjes
- De meeste van deze eitjes vallen op de grond, buiten of binnen.
- De larven uit de eitjes verstoppen zich in donkere hoekjes, zoals naden in de vloer of onder bladeren etc.
- De larven eten de poep van vlooien en vervellen meerdere keren voordat ze verpoppen.
- Uit deze pop groeit de larve in een volwassen vlo
- Door genoeg warmte en trilling breekt de volwassen vlo uit de pop
- Deze vlo wacht op een geschikt plekje af om op een kat of ander dier met een vacht te springen.
- Nadat deze vlo weer genoeg bloed heeft binnengekregen, leggen deze opnieuw vlooien eitjes op je kat.
- Zo verzamelen zich steeds meer vlooien op je kat en blijven deze toenemen als je niet ingrijpt.
Symptomen vlooien bij katten
Hoe weet je nu of je kat vlooien heeft? Dat is aan een aantal zaken te zien. Uiteraard hebben sommige symptomen ook mogelijk een andere reden. Maar wanneer je kat deze laat zien betekent dit wel dat je alerter moet zijn op vlooien.
Gedrag
Wanneer een kat vlooien heeft en dit al langer gaande is, is het dikwijls mogelijk te zien aan het gedrag van je kat. Je kat is dan onrustig en krabt zichzelf een stuk meer dan normaal. Daarnaast bijt hij zich vaker vast in zijn vacht.
Ook het schudden van het hoofd en het regelmatig krabben aan de oren is een andere mogelijk symptoom die je bij katten ziet. In het ergste geval zie je zelfs de vlooien van de vacht van je kat afspringen!
Controleer de huid en vacht van je kat
Het is mogelijk om met het blote oog vlooien te zien in de vacht of op de huid van je kat. Maar dan moet je wel weten waar je naar zoekt. Ze zijn namelijk erg snel! Daarnaast springen ze snel (en hoog) weg wanneer je de vacht wegduwt.
Als je piepkleine donkerbruine tot zwarte vlekjes ziet, zijn dit meestal vlooien. Hoe meer bloed vlooien binnenkrijgen, hoe lichter de kleur is.
Om vlooien bij katten te checken, draai je je kat op zijn rug en kijk je naar de zones waar vlooien zich graag nestelen. Veelvoorkomende locaties zijn de oksels en kruis van je kat. Dit omdat dit warme en beschermde plekjes zijn waar vlooien dol op zijn.
Daarnaast is het ook slim om de oren te controleren op sporen van teveel gekrab. Hierdoor mist je kat hier vaak wat vacht en is de huid rood. De huid van de buik, kruis en het begin van de staart voelen vaak bulterig aan en zijn rood wanneer je kat zich hier veel heeft gekrabd. In extreme gevallen vind je ook kale plekken op de vacht door het obsessieve krabben op deze plek.
Een vlooienkam maakt het een stuk makkelijker om vlooien te spotten. De tandjes op deze kam staan extra dicht bij elkaar, waardoor je vlooien uit de vacht kunt kammen. Haal de kam door de vacht van je kat en zorg dat je dicht tegen de huid aan kamt. Zo heb je de grootste kans om vlooien uit de vacht te halen. Zorg hierbij dat je een bak met een sopje van zeep en water naast je hebt liggen. Na elke haal dompel je de kam onder in sop om alle levende vlooien direct te doden.
Een ander trucje dat je kan helpen als je geen vlooienkam hebt, is door het plaatsen van een wit stuk papier onder je kat. Vervolgens borstel je door de vacht en zoek je naar zwarte “kruimeltjes”. Dit is vlooienpoep die van de vacht afvalt door het kammen. Als je niet zeker of dit modder is of vlooienpoep, is dit te testen door hier wat water op te doen. Als deze zwarte puntjes een rood-bruine kleur krijgen, is dit vlooienpoep. Dit is dan namelijk het verteerde bloed in de ontlasting van de vlo.
Check je huis op vlooien
Vlooien blijven zoals eerder uitgelegd niet netjes op de vacht van je kat. De kans is groot dat er vlooien of eitjes op plekken liggen waar je kat vaak komt. Kijk vooral goed naar ruimtes rondom voerbakken, kattenmanden en kattenspeeltjes.
Katten vinden, zoals je waarschijnlijk al weet, vooral hogere plekjes fijn. Dat maakt het zoeken naar vlooien er uiteraard niet makkelijker op. Check dus ook vooral hoge plekken waar je katten vaak komen, zoals een hoge krabpaal.
Een andere manier om wat effectiever te zoeken naar vlooien in het huis is door het aantrekken van witte sokken. Vervolgens loop je doodleuk door de plekken waar je kat vaak komt. Als je ziet dat je sokken merkwaardig veel zwarte puntjes heeft, weet je dat hier vlooien zitten. Uiteraard levert dat wel weer wat extra waswerk op!
Daarnaast is het ook mogelijk gebruik te maken van een lichtval. Dit doe je door een nachtlampje in het stopcontact te duwen waar je vermoed dat er vlooien zijn. Vervolgens plaats je een bakje met een mix van water en zeep dicht bij de lamp. Vlooien worden aangetrokken door licht en warmte, waardoor ze in de kom met water springen. Als je een paar vlooien te pakken hebt, weet je zeker dat hier meer vlooien zitten.
Laat de dierenarts een kijkje nemen
Heb je het gevoel dat je kat vlooien heeft, maar heb je zelf niets gevonden? Dan heeft het eventueel een andere oorzaak, of heeft je kat wel heel slimme vlooien in zijn vacht. Als je kat dus blijft krabben zonder een verklaring dan is het tijd om de dierenarts te laten kijken wat de mogelijke oorzaak is.
Hoe voorkom ik vlooien bij katten?
Wil je het risico van vlooien bij je kat zo veel mogelijk verkleinen? Dan zijn er een aantal voorzorgsmaatregelen treffen die de kans op vlooien bij katten verminderen.
- Beperk de tijd die je kat buiten spendeert.
- Voorkom zoveel mogelijk dat je kat contact heeft met wilde- en zwerfdieren.
- Was je kat elke 4 tot 6 weken.
- Vlooien houden van vochtige, warme plekjes. Houd het huis daarom schoon en droog.
- Overweeg middelen tegen vlooien, zoals een vlooienkam of vlooiendruppels.
- Wanneer je merkt dat je vlooien binnen huis hebt, grijp dan direct in en reinig alle plekken waar de vlooien zich bevinden. Zo voorkom je een grotere plaag.
- Een halsband voor katten tegen vlooien.
Veelgestelde vragen
Hoe kan ik vlooien bestrijden bij mijn kat?
Vlooien bij een kat bestrijden is mogelijk met verschillende vlooien middelen. De makkelijkste manier is door het gebruik van een vlooienkam. Deze raden wij dan ook altijd in huis te hebben. Ook vlooiendruppels of vlooienshampoos zijn effectief in het verwijderen van vlooien.
Ik heb een kitten met vlooien in huis, is dit reden tot zorg?
Niet direct, alhoewel dit je kitten flink oncomfortabel maakt. Net zoals andere kwaaltjes bij kittens, loopt dit sneller uit de hand dan bij een volwassen kat. Zorg dus dat je direct ingrijpt en de vlooien behandelt. Daarnaast kun je het beste de plekken in het huis waar je kat het liefste komt checken voor eitjes en meer vlooien.
Ik heb een huiskat, kan mijn kat vlooien krijgen?
Een huis is niet waterdicht! Vlooien komen binnen via andere dieren, mensen die op bezoek komen of gewoon via het raam. De kans bestaat dus altijd dat katten vlooien krijgen, ook als ze alleen binnen leven.
Bronnen
1 Protect your cat and home from fleas
3 How to tell if your cat has fleas