Help! Mijn Hond Heeft Vlooien | Alles Wat Je Moet Weten Over Vlooien Bij Jouw Hond
Stopt jouw hond maar niet met krabben, intensief bijten en lijkt hij zich niet fijn te voelen? De kans is groot dat jouw hond dan vlooien heeft. Vlooien op je hond kunnen hele reeks problemen veroorzaken, van vervelend tot ernstig. Gelukkig kunnen ze behandeld worden. Zo worden toekomstige uitbraken voorkomen. Een belangrijk onderdeel hiervan is weten hoe je vlooienlarven en vlooieneitjes op honden herkent en vervolgens begrijpen wat de beste manieren zijn om je hond te behandelen, zodat vlooien niet terugkomen.
Inhoudsopgave
Vlooien bij je hond herkennen en bestrijden
Denk je dat je hond vlooien heeft? Er zijn verschillende manieren om daar achter te komen. Het eerste teken van vlooien bij je hond is hevig krabben of bijten. Inspecteer de huid van je hond zo zorgvuldig mogelijk op tekenen van vlooien, zoals kleine zwarte korreltjes of rode plekjes rond de tepel. Vlooien zijn met het blote oog te zien, het zijn kleine ronde beestje die heel snel springen. Haal een vlooienkam door de vacht van je hond om vlooien te vangen en de poep uit te kammen.
Het is ook belangrijk om te weten hoe je vlooienlarven of eitjes. Vlooieneitjes zijn ongeveer zo groot als een zoutkorrel, ovaalvormig en gebroken wit. Ze zijn helaas wel moeilijk te zien. Vlooienlarven, die uit de vlooieneitjes komen, zien eruit als hele kleine, witte wormpjes. De kans is groter dat je volwassen vlooien of vlooienpoep ziet dan vlooieneitjes of larven.
Wat zijn vlooien?
Vlooien zijn een plaag. Deze kleine, bloedzuigende parasieten irriteren de huid van je hond en kunnen niet alleen dieren, maar ook mensen bijten. Veel honden zijn allergisch voor vlooienbeten, die kunnen leiden tot hevig krabben, een rode en schilferige huid, korsten, hot spots en haaruitval. Je hond loopt ook het risico een lintworm te krijgen als hij vlooien heeft.
De eerste stap is het begrijpen van de vijand. Vlooien doorlopen vier stadia in hun levenscyclus: Ei → Larve → Pup→ Volwassen
De volwassen dieren leven op de huid van dieren zoals jouw hond. Hier verteren ze bloed en leggen ze eitjes. Een vrouwtjesvlo kan tot 2000 eitjes leggen. Deze eitjes komen na 1-10 dagen uit en verspreiden zich door je huis en tuin telkens als je hond zich krabt, schudt of gaat liggen.
Uit de eitjes komen larven. De larven verplaatsen zich over de gastheer en voeden zich met bloed en vlooienvuil (verteerd bloed van de volwassen vlooien). In het popstadium vormen ze cocons, waarin ze enkele dagen tot een jaar wachten. Dit doet de vlo het liefst in je tapijt, bank of bed. Dit doet de larf totdat een gastheer met een warm lichaam verschijnt. Dan komen ze uit, worden volwassen en irriteren hun dierlijke of menselijke gastheren.
Hoe weet je of een hond vlooien heeft?
Het eerste teken van vlooien bij je hond is:
- Je hond heeft jeuk, krabt of kauwt aan zichzelf, wat leidt tot haaruitval en een rode of geïrriteerde huid
- Zichtbare vlooien of vlooien ontlasting (vlooienpoep) op je hond
Aan sommige honden merken je dan weer niets en zijn vlooien lastig op te sporen. Dan is het belangrijk de volgende stappen goed te doorlopen.
Inspecteer de huid van je hond zorgvuldig op vlooien. Zoek naar kleine, donkere insecten die kleiner zijn dan mieren. De oksels en liezen van je hond zijn favoriete vlooienplekken, omdat ze meestal warm en beschermd zijn. Scheid de vacht van je hond met je vingers om de huid bloot te leggen. Als er vlooien aanwezig zijn, kun je dit zien:
- De huid ziet er rood en hobbelig uit, vooral als je hond heeft gekrabd
- Je ziet kleine volwassen vlooien zien die snel weg springen
- Je ziet larven die uit het ei zijn gekropen of coconvormige larven die zich verpoppen (ontwikkelen tot volwassen dieren)
Mijn hond heeft vlooien: wat is daarvan de oorzaak?
Vlooien zijn een veel voorkomend probleem en het is heel gemakkelijk voor je hond om vlooien op te pikken. Meestal buitenshuis op plekken waar andere dieren komen. Maar als baasje kun je ze ook binnen brengen via je kleding of schoenen. . Gelukkig zijn er eenvoudige maatregelen die jij kunt nemen om het risico te verkleinen dat je hond vlooien krijgt.
Vlooien hotspot 1 – Andere dieren: je hond zal buiten vlooien kunnen oplopen tijdens contact met andere dieren, of dat nu huisdieren of wilde dieren zijn. Honden zijn sociale wezens en vlooien springen over van de pup die ze in het park hebben ontmoet naar jouw hond. Je hond kan het dan weer doorgeven aan andere huisdieren. Honden houden ervan om te snuffelen op plekken waar wilde dieren zijn geweest. Tijdens je dagelijkse wandeling, of zelfs in je achtertuin, komt je hond in contact met vogels, konijnen, eekhoorns, andere knaagdieren, herten, of plaatsen waar deze dieren zijn geweest.
Socialiseren met andere honden en huisdieren is wel erg belangrijk voor je hond. In plaats van het contact met andere huisdieren te beperken, is de meest effectieve manier om honden tegen vlooien te beschermen regelmatig een vlooienbehandeling toe te passen. Je gebruikt het voor als je huisdieren (behalve vissen) om het risico op een vlooienplaag zo klein mogelijk te maken.
Vlooien hotspot 2 – Jouw huis: helaas kunnen vlooien gemakkelijk inbreken in je huis en er ook hun thuis van maken. Vlooien kunnen het huis binnenkomen door mee te liften op de kleding van mensen. Daarnaast worden ze soms ook meegenomen door andere huisdieren die bij jou op bezoek zijn. Zelfs dieren zoals muizen kunnen vlooien meedragen en bij jou thuis achterlaten. Vergeet niet dat een vlooienplaag in huis snel optreedt. Een enkele vrouwelijke vlo kan tot 40 eitjes per dag leggen.
Vlooien op honden voorkomen of behandelen
Aangezien vlooien niet fijn zijn voor je hond, is het belangrijk een vlooienplaag te voorkomen. De meest effectieve aanpak van een vlooienprobleem is een behandeling die geschikt is voor jouw huisdieren zoals een spray of poeder van een bekend merk. Probeer deze drie stappen om te voorkomen dat vlooien terugkomen.
Behandel je huisdier: door de levenscyclus van vlooien kunnen er nog zes weken of langer na de eerste toepassing van een effectieve vlooienbehandeling nieuwe vlooien in huis opduiken. Hierdoor kan er meer dan één behandeling nodig zijn. Het wordt aanbevolen om alle honden, maar ook katten en konijnen, in huis te behandelen. Regelmatig gebruik van een effectief vlooienmiddel voorkomt dat je hond weer met een vlooienplaag rondloopt. Ook is er een vlooienband, die voorkomt dat jouw hond weer vlooien krijgt.
Behandel je huis: behandel je huis grondig zodat vlooien, eitjes en larven niet overleven. Volg de volgende stappen:
- Was het beddengoed van je huisdier, maar ook dat van jezelf
- Stofzuig regelmatig je huis (tapijten, vloeren en bekleding) met een stofzuiger voor zwaar gebruik. Als je hond regelmatig op de bank of stoel zit, stofzuig deze ook uitgebreid
- Gebruik een antivlooienspray voor binnen om alle larven te doden
Behandel je tuin: zorg ervoor dat je hond geen vlooien oppikt in de tuin en ze mee naar binnen neemt.
- Maai eerst het gras, verzamel het maaisel en gooi het weg
- Optioneel: gebruik een antivlooienspray of ander middel voor de tuin
Vlooien bestrijden op een natuurlijke manier
Misschien kies je liever voor een natuurlijke in plaats van een chemische aanpak. Gelukkig zijn er ook veel natuurlijke manieren om van de vlooien van je hond af te komen, met ingrediënten die je waarschijnlijk thuis al hebt.
- Appelciderazijn en zout: het mooie van appelciderazijn is dat het een manier is om vlooien op honden op natuurlijke manier te behandelen. Door de pH-waarde van de huid van je hond in balans te brengen, wordt een omgeving gecreëerd die optimaal is voor de gezondheid van je hond, maar dodelijk voor vlooien. Verdun zes kopjes appelciderazijn met vier kopjes water, voeg een scheutje zeezout toe en spuit het vervolgens rechtstreeks op de vacht van je hond. Zorg ervoor dat je de ogen van je hond vermijdt.
- Citroenbad: een citroenbad is eenvoudig te maken en zorgt ervoor dat jouw hond fris ruikt en vlooivrij wordt. Verdun een half kopje versgeperst citroensap met twee kopjes water, voeg dan een kneepje van jouw normale huisdiervriendelijke zeep of shampoo toe voor een natuurlijke manier om vlooien bij honden te behandelen.
- Rozemarijndip: als je hond graag in het water speelt, lijkt deze rozemarijndip meer op een leuk spelletje dan op een vlooienmiddel. Week een handje vol verse rozemarijnblaadjes in kokend water, zeef het mengsel vervolgens en verdun het goed in warm water. Wanneer het water een aangename temperatuur heeft bereikt, giet je het mengsel over je hond en laat je het opdrogen.
Er zijn veel voordelen aan het gebruik van natuurlijke remedies voor honden:
- Geen agressieve chemicaliën: de reguliere vlooienbehandeling voor honden, bevatten chemicaliën die volwassen vlooien en larven doden. Veel voorkomende ingrediënten zijn permethrin en pyrethrin. Natuurlijke vlooienbestrijdingsmiddelen zijn vrij van chemicaliën.
- Geschikt voor de gevoelige huid: gewone, chemische vlooienbestrijdingsmiddelen kunnen bij gevoelige honden irritaties en allergische reacties veroorzaken. Natuurlijke vlooienbestrijdingsmiddelen zijn veilig, zelfs voor honden met een gevoelige huid.
- Gemakkelijk in gebruik: de meeste natuurlijke vlooienwerende middelen voor honden zijn gemakkelijk te gebruiken. Het enige wat nodig is, is het schrobben van de vacht met de handen, het inspuiten van de vacht met een mengsel in een sprayfles, of het gieten van een shampoomengsel over de vacht van je hond. Borstel je hond hierna door met een geschikte hondenborstel of hondenkam om de meeste larven en luizen mee te nemen.
- Budgetvriendelijke bescherming: veel natuurlijke vlooienbestrijdingsmiddelen zijn niet duur en kunnen worden gemaakt met ingrediënten die je vast al in huis hebt, zoals citroensap of rozemarijn. Andere ingrediënten worden gekocht voor budgetvriendelijke prijzen.
Waar zitten de meeste vlooien bij een hond?
Vlooien verzamelen zich vaak in de nek en op de schouderbladen van je hond. De onderkant van de staart en langs de achterkant van de poten is ook een favoriete plek van de vlooien. Dat zijn ook de plekken waar honden bijten als ze jeuk hebben of gebeten worden.
Vlooien springen over van hond op mens
De vlooien zijn binnengedrongen. Je hond krabt en bijt zichzelf en draait onregelmatig rondjes. Misschien heb je zelfs gemerkt dat een van de kleine bloedzuigende beestjes op jou is gesprongen. Je eerste zorg is misschien jouw arme huisdier, maar dat wordt snel gevolgd door de alarmerende gedachte: “Hoe zit het met vlooien op mensen? Kunnen vlooien van mijn hond ook op mij leven?”
Het korte antwoord is dat vlooien je wel kunnen bijten, maar dat ze niet op je leven. Vlooien bijten wel mensen, maar zoeken liever je hond of ander huisdier als gastheer en bloedmaaltijd.
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat onze relatief haarloze lichamen geen goede schuilplaatsen zijn, dat ze voor vlooien moeilijk zijn om zich aan te hechten en dat ze niet genoeg warmte bieden voor vlooien om er langdurig op te overleven1.
Toch is er nog iets om rekening mee te houden. Als vlooien mensen bijten, leven ze misschien niet eeuwig op ons, maar ze blijven wel op korte termijn op onze huid en in onze kleren zitten. Dat komt omdat vlooien de mens gebruiken als “drager” terwijl ze wachten om op een geschiktere gastheer te springen, zoals jouw hond.
Om erachter te komen of die jeukende rode vlek op je huid gewoon een vlek is, een insectenbeet of toch echt een vlooienbeet, zijn hier enkele manieren waarop vlooienbeten verschijnen:
- Een klein korstje op je huid met een lichtrode ‘halo’
- Zeer kleine rode vlekken rond een centrale rode vlek
- Groepjes van rode beetplekken die lijken op muggenbeten
- Vooral beten op je enkels en benen
Mijn hond heeft een vlooienallergie!
Hoewel alle honden zich van tijd tot tijd krabben, is de kans dat langdurige jeuk en ontbrekende plekken van vacht of haar tekenen zijn van iets ernstigers: dermatitis door vlooienallergie. Deze aandoening, ook wel overgevoeligheid voor vlooienbeten genoemd, is de meest voorkomende huidziekte bij honden. Deze ziekte treedt op wanneer je hond een allergische reactie heeft op vlooienspeeksel. Dit zijn de symptomen:
- Rode huid
- Kale plekken
- Herhaaldelijk krabben, wrijven of bijten van de huid
- “Hot spots” of geïnfecteerde zweren, meestal op de poten, het achtereind en de staart van de hond
Als je hond deze symptomen heeft, is het belangrijk meteen de vacht door te kammen. Vlooien kunnen zich goed verstoppen, dus kijk ook op de huid van je hond of er zwarte vlekjes op zitten die vlooienpoep kunnen zijn. Er is geen volledige besmetting nodig om dermatitis te veroorzaken.
Als je denkt dat je hond lijdt aan vlooienallergie, is het belangrijk om je dierenarts te bezoeken voor een passend behandelplan, dat vaak bestaat uit:
- Plaatselijke behandeling, zoals met een verzachtende shampoo, om huidirritatie te verminderen
- Steroïden om de jeuk-krab-cyclus te doorbreken
- Antibiotica
- Stofzuigen en schoonmaken van je huis en alle andere plekken waar je hond of andere huisdieren zich ophouden om vlooien kwijt te raken
Veelgestelde vragen
Zijn vlooien schadelijk voor honden?
Ja. Vlooien en teken zijn schadelijk voor honden. Vlooienplagen veroorzaken ontstekingen, huidinfecties, bloedverlies en kunnen lintwormen overbrengen.
Hoe zie je of je hond vlooien heeft?
Zoek naar vlooien, larven of ontlasting (zwarte stukjes) in het haar van je huisdier met een vlooienkam.
Krijgen honden vlooien van gras?
Ja, je hond of puppy kan vlooien krijgen via gras. Vlooien springen op een dier om zich met hun bloed te voeden. Ze kunnen zo ook in je gras terechtkomen. Mensen kunnen vlooien op hun kleding of schoenen mee naar binnen nemen, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw huisdier beschermd is, zelfs als ze jouw tuin niet verlaten.
Wat zijn de gevaren van vlooien?
Vlooien hebben irriterende beten. Ze kunnen ook lintworm bij zich dragen, vlooienallergie dermatitis (FAD) veroorzaken, haaruitval (door het krabben) en secundaire huidirritaties. In grote aantallen kunnen vlooien bloedarmoede veroorzaken, vooral bij pups.
Bestaan vlooien alleen in vuile huizen?
De enige manier om vlooien te voorkomen is door jouw hond het hele jaar door preventief te behandelen. Helaas is het zo dat zelfs een perfect onderhouden huis besmet kan raken als de hond niet op de juiste manier wordt behandeld. Larven kunnen zich zo goed ingraven in kieren en spleten dat stofzuigen niet voldoende is om ze of hun poppen te verwijderen.