Vlooien Bestrijden In Huis – Wat Te Doen Tegen Vlooien
Vlooien zijn hardnekkige beestjes waar je niet makkelijk vanaf komt. Vlooien bestrijden in huis is, naast het verwijderen van vlooien uit de vacht van de kat, enorm belangrijk om herbesmetting te voorkomen. Wij kijken in dit artikel naar de soorten vlooien waar je op moet letten, hoe je deze vlooien moet bestrijden in huis én op je kat.
Inhoudsopgave
Vlooien – Wat zijn ze precies?
Je weet waarschijnlijk globaal wat vlooien precies zijn. Maar wist je bijvoorbeeld dat je verschillende soorten vlooien vindt in Nederland en deze ook ziektes met zich meedragen? Vlooien veroorzaken dus niet alleen constante jeuk bij je kat. Ze brengen dus ook risico’s met zich mee wanneer je deze te lang laat zitten.
Het bestrijden van kattenvlooien in huis begint wellicht bij het doden van de vlooien op je kat, maar hiermee is het niet gedaan.1 Vlooien springen namelijk, nadat ze vol met bloed zitten, dikwijls van de kat af om eitjes te leggen. Dit gebeurt dus vaak binnenshuis.
Vlooien springen op je kat om bloed te zuigen. Dit hebben ze nodig om zich voort te planten. Dit geeft een jeukend en irriteren gevoel. Je ziet bij grotere vlooienplagen regelmatig rode bultjes op je kat. In ergere gevallen lokken vlooienplagen een allergische reactie uit bij katten. Hierdoor krijgen ze een lelijke vacht of kale plekken waardoor je regelmatig open wondjes ziet.
Wat te doen tegen vlooien op je kat?
Wanneer je vlooien wilt bestrijden in huis, is het slim om te beginnen bij de kat zelf.2 Zo ontlast je de kat van het gejeuk en verminder je het risico op ziektes. Je behandelt de kat op verschillende manieren. Wij zetten de verschillende vlooienmiddelen hieronder op een rijtje.
- Vlooiendruppels
- Orale medicatie
- Sprays
- Anti vlooienshampoo
- Poeder
Vlooienmiddelen zijn vaak van korte duur. Je kat is dus binnen de korte keren opnieuw besmet wanneer je niet direct overgaat op het vlooien bestrijden in je huis. De kans dat de vlooien zich verspreid hebben in donkere hoekjes waar je kat vaak komt is erg groot.
Ga er daarom van uit dat je kat meerdere behandelingen nodig heeft om van de vlooien af te zijn. Vlooien planten zichzelf razendsnel voort en realistisch gezien heb je de vlooien niet in één dag in je huis bestreden.
Gebruik het vlooienmiddel dus regelmatig tot je zeker weet dat de vlooien in huis dood zijn. Een goede tip om op te letten als je op zoek bent naar geschikt vlooienmiddel, is de term IGR. Dit staat voor “Insect Growth Regulator”. Met dit stofje stop je de groei van larven en worden deze nooit volwassen vlooien.3
Welke vlooien vind je in Nederland?
Wanneer je vlooien in huis aan het bestrijden bent, is het handig om te weten met wat voor vlooien te maken hebt. In Nederland vind je verschillende soorten vlooien. Over het algemeen hebben wij niet al te problematische soorten vlooien en zijn deze makkelijk te bestrijden. De twee meest voorkomende vlooien bij katten zetten wij hieronder uiteen.
Kattenvlooien
Wanneer je kattenvlooien in huis hebt, zijn deze niet alleen geïnteresseerd in katten. Heb je dus andere dieren in huis en heeft je kat ergens kattenvlooien opgelopen? Dan springen deze net zo makkelijk op je hond of ander huisdier met een vacht. Kattenvlooien komen over het algemeen het meest voor in Nederland
Alhoewel vlooien erg kleine beestjes zijn, is het mogelijk om deze te onderscheiden van elkaar. Kattenvlooien hebben een aantal eigenschappen waarmee je ze herkent.
- Grootte: kattenvlooien zijn ongeveer 0,3 cm lang
- Kattenvlooien springen gemiddeld het hoogst dankzij de extra lange achterpoten
- Ze zijn roodbruin van kleur
- Kattenvlooien hebben geen vleugels
Hondenvlooien
Hondenvlooien zijn zeldzamer dan kattenvlooien. Deze vlooien bijten naast honden en katten ook regelmatig mensen. Hondenvlooien zijn potentiële dragers van lintworm, dus het is belangrijk deze vlooien zo snel mogelijk te bestrijden. Bij grotere aantallen merk je dat je kat last heeft van vlooien door de bultjes en roodheid.
Hondenvlooien herken je aan de volgende kenmerken:
- Iets donkerder van kleur dan kattenvlooien
- Larven zijn transparant en wit van kleur
- Zijn gemiddeld 0,4 cm groot
- Kortere achterpoten en minder springkracht dan kattenvlooien
Hoe weet je dat je vlooien in huis hebt?
Vlooien verspreiden zich door middel van dieren of mensen. Het is dus goed mogelijk dat iemand die op bezoek komt en daarvoor bijvoorbeeld door de duinen heeft gelopen vlooien bij zich draagt.
Vlooien zijn echter erg moeilijk te zien en makkelijk te verwarren met kruimeltjes (tot ze wegspringen). De beste manier om vlooien in huis te herkennen is dus als zij je kat besmetten.
Het is belangrijk om zo snel mogelijk te beginnen met vlooien bestrijden in huis. Zo voorkom je dat ze zich teveel voortplanten. Dit levert anders een hoop extra werk op. Hieronder zetten wij een aantal signalen op een rijtje waaraan je herkent dat je mogelijk te maken hebt met vlooien.
Vlooien in de vacht van je kat
Vlooien zijn moeilijk te spotten wanneer je niet weet waar je naar zoekt. Als je echter weet waar je op moet letten, zijn ze relatief makkelijk in de vacht van je kat te vinden. Voor een zwarte kat is dit een stuk moeilijker. In deze situatie is het vrijwel alleen mogelijk de vlooien te vinden op de huid.
De donkere puntjes in de vacht wijzen vaak op vlooien. Deze kleuren soms wat lichter, aangezien vlooien roder worden wanneer ze veel bloed op hebben.
De plekken waar je het beste controleert op vlooien zijn rondom de oren, het begin van de staart en op de buik. Dit zijn plekken waar de vlooien zich comfortabeler voelen en waar ze zich dan ook verzamelen.
Liever niet met je handen door de vacht heen? Dan is een vlooienkam erg handig. Dit is een speciale kam waar de tandjes een stuk dichter op elkaar staan. Zo worden de vlooien als het ware opgeschept. Het is hierbij wel slim om een bak met water en zeep naast je te zetten. Zodra je de kam door de vacht heen hebt gehaald, dompel je deze onder in het water. Zo worden de vlooien direct gedood.
Gedrag
Aan je kat zelf merk je in veel gevallen ook dat je kat last heeft van vlooien. Vooral bij ergere infestaties. Dit merk je door onrustigheid en obsessief gekrab. Alhoewel katten tijdens het schoonmaken bijten in de vacht, gebeurt dit wanneer hij vlooien heeft een stuk regelmatiger.
Vlooien bestrijden in huis
Heb je de vlooien gesignaleerd op je kat? Dan is het tijd om de vlooien te bestrijden in huis. Het makkelijkste deel is het behandelen van je kat. Het lastige is echter het verwijderen van de vlooien en larven in het huis. 95% van de vlooien leven namelijk in de omgeving en niet op het dier zelf. Na het zuigen van het bloed springen ze namelijk van de kat af om eitjes te leggen.
Wanneer je dus vlooien vindt op je kat, is het een gegeven dat de vlooien zich in je huis bevinden. Begin met het kijken op de plekken waar je katten vaak zitten. De plekken rondom voerbakken, kattenmanden en krabpalen.
Vooral de hoge plekken zijn belangrijk. Hier kom je normaal niet snel, maar dat maakt het juist een fijne plek voor vlooien om zich voort te planten. Er zijn twee manieren waarmee je achterhaalt of je te maken hebt met een vlooien infestatie.4
Vlooien bestrijden in huis met de sok methode
Met de sok methode maak je gebruik van witte sokken om vlooien te spotten. Zo hoef je niet met een vergrootglas langs elk hoekje van je huis te gaan. Je loopt simpelweg met witte sokken langs plekken waar je kat graag komt. Vervolgens kijk je per plek onder je sokken om te kijken of je zwarte puntjes onder je sok vindt. Vergeet hierbij niet om na elke locatie te checken of je sokken zwarte puntjes hebben!
Vlooien bestrijden in huis met de waterbak methode
Als je het idee van vlooien (en vlooienpoep!) onder je sokken niet bepaald smakelijk, dan is deze manier een fijner idee. Met de waterbak methode plug je een nachtlampje in het stopcontact en zet je hiernaast een bak met water en zeep neer.
Vlooien worden aangetrokken door de warmte en licht van het nachtlampje, waardoor ze geheid in de bak met water springen. De volgende dag zie je in het geval dat je een vlooien infestatie hebt hoogstwaarschijnlijk een aantal dode vlooien in de waterbak. Probeer dit op de locaties waar jij denkt dat de vlooien zich bevinden.
Welke anti vlooienmiddelen gebruiken?
Nadat je de vlooien hebt gespot, moet je ze uiteraard verwijderen. Dit doe je met een spray tegen vlooien. Veel sprays bevatten giftige stoffen die niet alleen schadelijk zijn voor de vlooien, maar ook voor dieren wanneer zij deze bijvoorbeeld oplikken. Lees dus altijd goed of de spray schadelijk is voor bepaalde dieren voordat je deze leegspuit op bepaalde plekken.
Een veiligere manier is het gebruik van azijn. Meng bijvoorbeeld een liter witte natuurazijn samen met water en spuit dit op besmette plekken wanneer deze bestendig zijn tegen zuur.
Heb je het gevoel dat de vlooien in het beddengoed zitten? Vlooien gaan dood bij een temperatuur van 50 tot 60 graden. Om er echter zeker van te zijn dat de vlooien in de was worden gedood, kun je ook een scheut natuurazijn toevoegen.
Hoe voorkom ik vlooien?
Vlooien bestrijden in huis begint met goede voorzorgsmaatregelen. Zo voorkom je dat je te grote infestaties krijgt en je meer moeite steekt in het bestrijden van vlooien in je huis.
Met onderstaande tips verminder je de kans dat je te maken hebt met vlooien en weet je ook sneller dat je vlooien in huis hebt.
- Borstel je kat minstens één keer per week.
- Stofzuig regelmatig en vooral de plekken waar je katten graag komen.5
- Houd het huis droog. Vocht maakt voor ideale omstandigheden voor het voortplanten van vlooien.
- Beperk het contact met wilde dieren zoveel mogelijk
- Doe je kat elke 4 tot 6 weken in bad
- Check je kat regelmatig op vlooien, vooral wanneer dit een buitenkat is.
Veelgestelde vragen
Hoe kan ik effectief vlooien bestrijden in huis?
Effectief vlooien bestrijden in huis doe je op verschillende manieren. Ten eerste bestrijd je vlooien het beste door vlooien het standaard moeilijk te maken om zich voort te planten. Dit doe je onder andere door regelmatig te stofzuigen en je kat regelmatig te checken op vlooien.
Wanneer je ondanks je voorzorgsmaatregelen toch een vlooienplaag hebt, spray je met een omgevingsspray of spray van azijn en water op de plekken waar je katten vaak komen. Hierdoor worden de vlooien en de eitjes gedood op de oppervlaktes waar je sprayt.
Hoe lang duurt het om van vlooien in huis af te komen?
Dit hangt van een aantal factoren af. Denk hierbij aan hoe lang de vlooien de kans hebben gehad om zich voort te planten, de grootte van het huis en de hoeveelheid huisdieren die je hebt. Vaak duurt dit bij een flinke vlooienplaag enkele weken tot een maand van vrijwel elke dag je huis reinigen op de plekken waar vlooien zijn.
Is stofzuigen genoeg om vlooien te doden?
Uit onderzoek is gebleken dat vrijwel alle vlooien doodgaan wanneer deze worden opgezogen. Gemiddeld sterven 96% van alle volwassen vlooien direct tijdens het zuigen en 100% van jongere vlooien en larven.
Wanneer je regelmatig stofzuigt, hoef je je dus geen zorgen te maken dat de vlooien zich verder voortplanten in de stofzuiger. Ook de overlevende vlooien leven waarschijnlijk niet lang meer nadat ze zijn opgezogen.
Bronnen
2 Protect Your Cat and Home From Fleas
3 Pesticide Use and Associated Morbidity and Mortality in Veterinary Medicine
4 Vlooienbestrijding bij huisdieren
5 Cat Fleas’ Journey Into The Vacuum Is A ‘One-way Trip’