Teek Op Kat – Symptomen + Wat Moet Je Doen?
Een kat die op avontuur gaat in de buitenlucht neemt wel eens wat mee naar huis. Een teek op je kat vinden is daarom zeker geen zeldzame vondst. Over het algemeen is dit geen reden tot alarm, maar wel fijn om te weten of je kat teken heeft!
In dit artikel lees je alles over de verschillende teken bij katten, de symptomen en hoe je een teek verwijdert.
Inhoudsopgave
Teken bij katten
Teken zijn spinachtige insecten die vastbijten aan andere dieren (of mensen!). Wanneer ze zich hebben vastgebeten, zuigen ze het bloed van de gastheer. Katten hebben over het algemeen niet last van een teek, maar het is mogelijk dat je kat een kleine ontsteking heeft waar de tekenbeet bij je kat plaatsvindt.
Alhoewel een teek op je kat niet direct reden tot zorg is, komt het voor dat een teek een ziekte met zich meedraagt. Zo wordt de ziekte van Lyme regelmatig overgebracht via een beet van een teek bij mensen. Deze ziekte is een stuk zeldzamer bij een kat, maar de kans bestaat.
Een zorgelijkere ziekte voor je kat is de ziekte Hemobartonella Felis. Bij deze ziekte loopt je kat ernstige bloedarmoede op als hier niet snel op wordt gereageerd. Deze ziekte wordt overigens ook overgebracht door vlooien. Houdt dus altijd vlooiendruppels bij de hand!
Waar loopt je kat een tekenbesmetting op?
Als je kat vaak buiten is, hoeft dit niet direct te betekenen dat je kat teken krijgt. Dit ligt vooral aan de omgeving waar je woont. Daarnaast gebeuren de meeste tekenbeten tussen mei en oktober. Wij zetten hieronder op een rijtje waar teken regelmatig te vinden zijn.
- Bossen
- Duinen
- Heidegebieden
- Parken
- Weilanden
- Andere dieren, zoals honden of andere katten
- Buiten kattenbakken
Woon je hier dus in de buurt? Dan is het verstandig om je kat regelmatig op teken te controleren. Daarnaast is het handig om te weten waar je kat is geweest door het gebruik van een GPS-Tracker. Het duurt ongeveer 24 uur voordat je kat besmet wordt als de teek een ziekte met zich meedraagt.
Hoe weet ik of mijn kat teken heeft?
De symptomen van een teek zijn relatief subtiel. Deze zijn wel te signaleren als je weet waar je naar zoekt. Het meest opvallende symptoom is een bultje op de plek waar je kat gebeten is.
Alhoewel een teek aanvankelijk moeilijk te vinden is, zuigt deze zich langzamerhand vol met bloed. Dit bultje zwelt dus langzaam op en wordt steeds makkelijker op te merken.
Een kat met een teek merkt daar over het algemeen niet veel van. Waar je wel aan ziet dat je kat wellicht te maken heeft met een teek, is herhaaldelijk likken op dezelfde plek.
Daarnaast is het mogelijk dat de plek waar de teek zich vastbijt wat rood kleurt. Dit is echter vaak moeilijk te zien bij katten met een dikke vacht. Zwaardere teek infecties vallen al wat meer op. Zo leiden meerdere teken bij je kat tot bloedarmoede en futloosheid.
Teek op je kat verwijderen
Het is van belang om teken bij katten zo snel mogelijk te verwijderen. Zo verklein je de kans dat je kat overdraagbare ziektes oploopt. Daarnaast is het wel zo fijn dat je huistijger geen kleine vampier aan zijn huid heeft hangen!
Een teek is gemakkelijk te verwijderen met een tekentang bij je kat. Door de teek vast te pakken zo dicht mogelijk bij de huid en langzaam te draaien, komt de teek vanzelf los. Een fout die mensen vaak maken, is het gebruik van alcohol om de teek te desinfecteren. Hiermee wordt de teek juist verdoofd en is het mogelijk dat deze geïnfecteerd speeksel achterlaat op je kat.
Zodra de teek op je kat is verwijderd, is het wel mogelijk om het wondje schoon te maken met wat alcohol. Houdt na het verwijderen van de teek bij je kat in de gaten of het niet gaat ontsteken.
Over het algemeen is het wondje na een paar dagen haast niet meer te zien. Blijft je kat futloos? Dan raden wij je aan direct naar de dierenarts te gaan om te kijken of de teek geen ziektes heeft overgebracht.
Overdraagbare ziektes van een teek op kat
Een teek laten zitten is geen goed idee. Alhoewel de teek zelf geen bedreiging vormt, is het mogelijk dat de teek op je kat geïnfecteerd met een ziekte. Hieronder vindt je de meest bekende ziektes die een bedreiging vormen voor je kat.
- Ziekte van Lyme: de ziekte van Lyme komt haast nooit voor bij katten, toch is het een mogelijkheid. Als je een kat met de ziekte van Lyme laat behandelen, zorgt dit voor flinke gezondheidsproblemen. Denk hierbij aan gewrichtspijn, hartproblemen, leverfalen en neurologische complicaties.
- Hemobartonella Felis: deze ziekte is een stuk gevaarlijker voor je huistijger. Deze ziektes infecteer de rode bloedcellen van je kat en resulteert in levensbedreigende bloedarmoede. Symptomen hiervan zijn wit tandvlees, futloosheid en snelle ademhaling.
- Cytauxzoön: cytauzoön is een zeldzame aandoening, maar is in veel gevallen fataal. Symptomen hiervan zijn bloedarmoede, koorts, geen eetlust en een moeilijke ademhaling.
- Tularemie: tularemie is een bacteriële infectie die koorts, vergrote lymfeklieren en abcesvorming veroorzaakt.
- Anaplasmose: anaplasmose veroorzaakt gewrichtsontsteking, maar over het algemeen zijn katten hiervoor redelijk resistent.
- Ehrlichia: deze ziekte zorgt voor beenmergaantasting en een tekort aan bloedcellen en -plaatjes.
Soorten teken bij katten
Wereldwijd zijn ongeveer 800 soorten teken bekend, verdeeld over 3 families. Ongeveer 100 soorten zijn in staat bacteriën en ziektes over te brengen op je kat. In Nederland is dit voornamelijk de Ixodes Ricinus, ofwel de schapenteek. De volgende teken zijn overdragers van ziektes in Nederland en Europa:
- Ixodes Ricinus: ook wel bekend als hout- of schapenteek. Deze teek is het meest voorkomend in Nederland. Deze teek komt in heel Nederland voor, maar is vooral fan van vochtige gebieden met begroeiing.
- Dermacentor Reticulatis: dit is een harde tekensoort die aanvankelijk niet in Nederland te vinden was. Inmiddels heeft hij zich ook thuisgemaakt in ons land.
- Rhipicephalus Sanguineus: bekend als de hondenteek, omdat deze zich vaak aan honden vastbijt. Deze teek is over heel de wereld te vinden, maar vooral in warmere gebieden. Je vindt deze gelukkig nog niet in Nederland, maar wordt wel overgedragen door vakantiegangers uit Zuid-Europa.
- Hyalomma: de Hyalomma is de engste teek en wordt ook wel de “horrorteek” genoemd. Niet omdat deze zoveel gevaarlijker is dan de rest, maar omdat deze actief achter zijn prooi aanzit en 2 tot 3 keer groter wordt dan andere teken.
Hoe voorkom ik een teek bij mijn kat?
Het voorkomen van teken is mogelijk op verschillende manieren. Uiteraard hoef je niet alles uit te proberen om teken te voorkomen. Deze zijn achteraf namelijk gemakkelijk te verwijderen. Het scheelt echter wel wat tijd, aangezien je niet zo zorgvuldig naar teken hoeft te zoeken als je kat weer binnenkomt.
- Spot-on behandelingen tegen teken
- Orale medicatie
- Shampoo tegen teken
- Teken vloeistof
- Anti teek halsband
- Poeder tegen teken
- Tekenspray
- Goed onderhoud van je tuin
Waar vind ik teken op katten?
Als je weet waar je moet zoeken, hoeft het zoeken naar teken niet lang te duren nadat je kat buiten is geweest. Hieronder vind je de meest voorkomende lichaamsdelen waar je een teek op je kat kunt vinden.
- Binnenkant en rondom oren
- Kop en nek
- Tussen poten
- Onder de staart
- Tussen de tenen
Veelgestelde vragen
Hoe lang leeft een teek op mijn kat?
Een teek blijft ongeveer 2 tot 3 dagen vastgebeten aan je kat. Let wel dat je kat na 24 uur geïnfecteerd kan raken met een ziekte. Het is dus belangrijk dat je de teek op tijd weghaalt, ook al laat de teek binnen enkele dagen vanzelf los.
Kan een kat een teek zelf verwijderen?
Een kat likt zichzelf regelmatig schoon. Als je de tong van je kat gevoeld hebt, is het niet ondenkbaar dat een kat zelf een teek verwijdert. Alhoewel dit technisch gezien mogelijk is, zitten sommige teken op plekken waar je kat niet goed bij kan. Denk hierbij aan teken op de kop, binnen de oren of op de nek.
Kunnen teken eieren op mijn kat leggen?
Nee gelukkig niet. De teek zuigt zich vol en laat vervolgens los om eitjes te leggen. Het is dus wel mogelijk dat een teek loslaat in je tuin en daar eitjes legt. Hierdoor is de kans groot dat je kat nog meer teken krijgt wanneer je de teek te lang laat zitten.
Is het mogelijk zonder een tekentang of pincet een teek te verwijderen?
Dit is niet aan te raden. Met een pincet is het mogelijk om met een laag risico tot besmetting een teek te verwijderen, maar handmatig is dit bijna onmogelijk. Het is namelijk moeilijk om een teek volledig te verwijderen zonder dat deze deels vast blijft zitten. Daarnaast zorgt teveel druk op het lichaam van de teek dat geïnfecteerd bloed terug je kat in stroomt.
Bronnen
4 10 Ways to Stop Ticks from Biting Your Cat