Is De Poep Van Mijn Kat Gezond? Alles Over De Uitwerpselen Van Katten!
De poep van je kat zegt een hoop over de gezondheid van je huistijger. Niet het fijnste onderwerp, maar wel belangrijk als je altijd op de hoogte wilt blijven van het welzijn van je kat!
Wij kijken hoe normale uitwerpselen van katten eruit horen te zien. Ook kijken we hoe je potentiële gezondheidsproblemen signaleert aan de hand van de ontlasting van je kat.
Inhoudsopgave
Hoe vaak poepen katten?
Hoe vaak katten poepen hangt voor een groot deel af aan de hoeveelheid kattenvoer je kat binnenkrijgt. Over het algemeen poept een kat één tot twee keer per dag. Factoren als stress, ziektes en een nieuw dieet hebben echter een invloed op hoe vaak je kat poept.4,5
Wanneer je kat meerdere dagen veel poept, kan dit een gezondheidsreden hebben. Raadpleeg je dierenarts als je het gevoel hebt dat je kat meer (of minder) naar de kattenbak gaat.
Hoe ziet gezonde kattenpoep eruit?
Gezonde katten poep is normaal gesproken donkerbruin van kleur en niet te zacht. Harde ontlasting bij katten is echter ook zeker niet wenselijk en wijst vaak op een tekort aan hydratatie. Daarnaast moet de poep ook niet té vies ruiken. Uiteraard heeft alle ontlasting een geurtje, maar als je de poep van je kat ongebruikelijk vies ruikt, is er mogelijk iets aan de hand.1
Qua vorm is het ook mogelijk om te bepalen of de poep van je kat gezond is. Standaard poep bij katten is vaak sigaarvormig. Grootte is ook een factor, maar niet altijd even betrouwbaar. Zo bepaalt de hoeveelheid eten die je kat binnenkrijgt uiteraard de hoeveelheid ontlasting.2
Wanneer is katten poep ongezond?
Het is uiteraard belangrijk om te weten wanneer de poep van je kat juist ongezond is. Dit herken je aan een aantal factoren. Wij zetten de kenmerken van ongezonde poep bij katten hieronder voor je op een rijtje.
Kattenpoep is te zacht
Wanneer je kat een keertje diarree heeft, betekent dit niet meteen dat er iets aan de hand is. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat hij een verkeerd insect gegeten heeft. Als dit echter langer aanhoudt dan een dag, is het mogelijk dat je kat problemen heeft met zijn maag of darmen.
Diarree bij katten is te onderscheiden in twee verschillende types: dunne darm diarree en dikke darm diarree. Bij dunne darm diarree is de poep van de kat waterig en dun. Bij dikke darm diarree is de ontlasting zachter, maar niet helemaal liquide. Soms vind je bij dikke darm diarree ook slijm of bloed in de ontlasting.
The harde ontlasting bij je kat
Te harde ontlasting bij katten is ook geen goed nieuws. Dit betekent namelijk dat de ontlasting te droog is doordat je kat niet genoeg drinkt. Bij echt droge ontlasting breekt de poep ook op in stukjes. In extremere gevallen is de ontlasting zo hard en groot dat je kat erg moeilijk naar het toilet gaat.
Geur
Eerder kaartten we al aan dat je aan de geur van kattenpoep kunt ruiken of de kat gezond is of problemen heeft. De poep van je kat ruikt uiteraard sowieso niet al te fijn, maar als dit een ranzige geur is, heeft dit mogelijk een onderliggende reden.
Heb je het idee dat de poep van je kat al voor langere tijd vreemd ruikt? Dan is het verstandig om dit voor te leggen aan de dierenarts. Parasieten zijn bijvoorbeeld een mogelijke oorzaak van slecht(er) ruikende ontlasting.
De kleur van de ontlasting
Gezonde kattenpoep is bruinzwart van kleur. Het is mogelijk dat de ontlasting wat lichter of juist wat donkerder is, maar dit zal niet veel afwijken van de norm. Wanneer de poep van je kat niet deze kleur heeft, is er mogelijk iets aan de hand. Dan is het handig om te weten wat de mogelijke oorzaak is. Hieronder zie je per kleur wat dit mogelijk betekent voor de gezondheid van je kat.
Ontlasting met een lichte of gelige kleur
Een lichtgekleurde of gele ontlasting betekent dat je kat voedsel met weinig kleurstoffen eet. Daarnaast is het ook een teken van (te)veel granen in het voer. In dit geval is het wellicht verstandig om over te gaan op graanvrij kattenvoer, aangezien je kat hier mogelijk allergisch voor is.
Rode kattenpoep
Rode ontlasting is uiteraard erg alarmerend. Maar niet altijd heeft dit een ernstige oorzaak. Wanneer je kat last heeft van wormen of parasieten, kleurt de poep soms rood. Dit is echter vaak binnen enkele dagen te behandelen.
In ergere gevallen gaat het hier om een bloeding in het spijsverteringsstelsel, een ontsteking of een vreemd voorwerp in de darmen. Tot slot is het ook mogelijk dat je kat een tumor in het spijsverteringsstelsel heeft. Neem daarom altijd contact op met de dierenarts wanneer je kat rode ontlasting heeft.
Groene kattenpoep
Groene poep is gelukkig wat onschuldiger. Dit houdt vaak in dat je kat teveel gras of plantjes heeft gegeten. Als je kat geen andere symptomen heeft, hoef je je over het algemeen geen zorgen te maken bij groene ontlasting.
Zwarte poep bij katten
Als de ontlasting van je kat compleet zwart kleurt, is er normaal gesproken sprake van bloedverlies in het spijsverteringsstelsel. Denk hierbij aan een maagbloeding. Hierdoor laat je kat een sterk geurende, zwarte en zachte ontlasting achter.
Soms wijst dit echter op een tumor in de darmen van je kat, net zoals bij rode kattenpoep. Ook bij zwarte ontlasting is het dus sterk aangeraden om contact op te nemen met de dierenarts.
Grijze poep bij katten
Klinkt misschien als een gekke kleur, maar het is mogelijk dat je kat grijze ontlasting afscheidt. Dit betekent dat je kat problemen heeft met de alvleesklier. In dit geval is een bezoek aan de dierenarts wederom ons advies.
Constipatie bij je kat
Als je kat helemaal niets produceert in de kattenbak, is er sprake van constipatie. Wanneer dit af en toe eens gebeurt, is dit geen probleem. Blijft je kat echter geconstipeerd, dan heeft dit een aantal mogelijk oorzaken.
- Te vaak wassen: als je kat zichzelf te vaak wast, krijgt je kat wellicht teveel haar binnen. Vooral wanneer je bijvoorbeeld een nieuwe kitten aan je kat hebt geïntroduceerd en deze vriendjes zijn. De oudere kat is dan vaak geneigd ook de nieuwe kitten schoon te likken. Hierdoor krijgt je kat extra veel haar naar binnen, waardoor hij geconstipeerd kan raken.
- Nierproblemen: katten met nierproblemen zijn sneller uitgedroogd. Dit leidt tot hardere kattenpoep en in extremere gevallen constipatie.
- Feline megacolon: een ziekte waarbij de dikke darm zich niet meer samentrekt, waardoor deze een stuk groter wordt. Hierdoor bouwt je kat droge, harde poep op in de darmen.3
- Vreemd voorwerp: als je kat iets verkeerds heeft gegeten, zoals een botje of een stukje touw, is het mogelijk dat dit het darmkanaal blokkeert.
- Te weinig vezels: te weinig vezels zorgen ervoor dat de ontlasting van je kat sneller hard wordt. Zo wordt het, net zoals bij mensen, een stuk moeilijker om te poepen.
Overzicht uitwerpselen van je kat herkennen
Symptomen | Uiterlijk | Frequentie | Mogelijke oorzaken |
Constipatie | Kleine, harde en droge kattenpoep | Minder dan één keer per dag | Uitdroging, megacolon of diëtaire problemen |
Constipatie | Kleine harde en droge poep met veel haren | Minder dan één keer per dag | Haarballen en teveel schoonmaken |
Constipatie | Dunne, slierterige poep | Minder dan één keer per dag | Een tumor of vreemd voorwerp in de darmen |
Diarree | Zwarte, teerachtige poep | Verschillend | Maag- of andere interne bloeding. Neem direct contact op met de dierenarts |
Diarree | Stinkende, puddingachtige poep | 2 tot 3 keer per dag | Allergieën voor bepaald voedsel of prikkelbare darm syndroom |
Diarree | Slijmerige zachte poep | Verschillend | Te weinig vezels of colitis |
Diarree | Varieert, maar meestal zachte schuimende poep met slijm of bloed | Verschillend | Parasieten zoals wormen |
Veelgestelde vragen
Wat betekent de kleur van de poep van mijn kat?
De kleur van de poep van je kat zegt een hoop over de gezondheid. Over het algemeen is donkerbruine poep een teken van een gezonde stoelgang. Er zijn ook kleuren waar een bezoek aan de dierenarts is aangeraden.
Zwarte poep betekent meestal dat er bloed in de ontlasting zit. Rode kattenpoep is een teken dat de bloeding zich dichter bij het einde van het spijsverteringsstelsel bevindt. Grijze poep houdt in dat je kat problemen heeft met de alvleesklier.
Is kattenpoep gevaarlijk voor mij?
Normaal gesproken niet, maar als de ontlasting geïnfecteerd is met bijvoorbeeld wormen bestaat de kans dat jij hier ook ziek van wordt. Gezonde poep heeft echter heel soms een parasiet genaamd Toxoplasma Gondii.
Deze veroorzaakt toxoplasme, wat in het ergste geval een licht griepje oplevert als je je handen niet goed wast. Voor zwangere vrouwen is dit echter een stuk gevaarlijker voor het kind. Zorg daarom dat je als zwangere vrouw iemand anders de kattenbak laat schoonmaken.
Waarom poept mijn kat buiten de kattenbak?
Dat heeft een tal van uitlopende redenen. Bijvoorbeeld een volle kattenbak, grootte van de kattenbak, toegankelijkheid, het veranderen van kattenbakvulling of een verandering van de locatie.