Ontwormen Van Je Kat – Vind De Geschikte Wormenkuur
Wormen bij je kat vaak erg zorgelijk. Het ontwormen van je kat heeft daarom een hoge prioriteit. Niet alleen voor de gezondheid van je kat, maar ook voor andere dieren in het huis én jezelf.
Gelukkig is je kat (of kitten) ontwormen niet al te moeilijk. In dit artikel lees je alles over hoe je katten ontwormen het beste aanpakt en wat een wormenkuur voor je kat inhoudt.
Inhoudsopgave
Wat zijn wormen?
Wormen komen in verschillende soorten en maten. Wormen zijn parasieten die zich in de maag van je kat bevinden. De meeste katten met wormen hebben hier niet veel last van. Wanneer de wormen zich genoeg hebben voortgeplant, ervaart je kat echter wel problemen. Denk hierbij aan gewichtsverlies, diarree en futloosheid.
Welke soorten wormen zijn er?
Zoals eerder aangegeven, zijn er verschillende soorten wormen. Hieronder zetten wij de meest voorkomende wormen op een rijtje.
- Spoelwormen: deze wormen zijn langwerpig en lijken haast op een sliert spaghetti. De volwassen wormen leven in de darm van je kat en scheiden hier larven uit. Het is zelfs mogelijk dat spoelwormen een mens infecteert. De wormen worden in ons lichaam niet volwassen, maar in zeldzame gevallen is het mogelijk dat de larven flinke schade aanbrengen. In het ergste geval leidt dit zelfs tot blindheid. Door het ontwormen van je kat met een goed ontwormingsmiddel zijn deze wormen binnen no time uitgeroeid. Reden genoeg om direct actie te ondernemen dus!
- Lintwormen: dit soort worm duikt vooral op bij katten met vlooien. Een vlooi is namelijk een gastheer voor lintwormen. Lintwormen leven in de darmen van je kat en houden zich vast aan de wand. De delen van de worm die je kat afscheidt, lijken op rijstkorrels. Deze zijn terug te zien in de vacht, de ontlasting of op het achterwerk van je kat.
- Hartworm: hartwormen komen gelukkig niet voor in Nederland. In het buitenland komen deze met name voor rondom de Middellandse Zee. Deze wormen worden overgebracht via muggen. Het is een stuk moeilijker om af te komen van hartworm. Een goed ontwormingsmiddel voor je kat hiervoor is Milbemax.
- Haakwormen: deze wormen dringen binnen via de huid van de kat. Ook bij mensen dringt deze worm door via de huid. Larven komen echter enkel binnen via de mond. Wanneer je kat hier veel last van heeft, leidt dit tot bloedarmoede en diarree.
Hoe krijgen katten wormen?
Zowel binnen- als buitenkatten lopen risico om wormen te krijgen. Buitenkatten hebben uiteraard wel een grotere kans om blootgesteld worden aan wormen. In de meeste gevallen komen katten in contact met andere insecten die wormen dragen, zoals vlooien of muggen.
Vooral vlooien zijn een veelvoorkomende reden dat je kat wormen in de vorm van lintworm krijgt. Wanneer een vlooi wordt opgegeten (grote kans wanneer je kat zichzelf schoonmaakt), is het bijna gegarandeerd dat je kat lintworm krijgt.
Ook binnenplanten en andere huisdieren zijn een bron van wormen. Wanneer de eieren van deze wormen zich bevinden in de aarde van je planten, is het mogelijk dat je kat deze wormen op zijn poten krijgt. Vervolgens maakt je kat zijn poten schoon en komen de eitjes in de maag terecht.
Hoe weet ik of mijn kat wormen heeft?
Katten met wormen hebben een aantal symptomen waar je op moet letten, maar in veel gevallen zijn katten asymptomatisch. In de kattenbak kun je dan een hoop informatie vergaren. Wij zetten de meest algemene symptomen hieronder voor je uiteen.
Symptomen
- Overgeven
- Diarree
- Gewichtsverlies
- Uitgezette buik
- Zweertjes of ontstekingen op de huid
- Doffe vacht
Symptomen wanneer de infectie ernstiger wordt
- Lethargie
- Uitdroging
- Witter tandvlees door bloedarmoede
- Lage bloeddruk
- Overlijden in de ergste gevallen
Wanneer moet ik mijn kat ontwormen?
Wanneer je één van de bovenstaande symptomen herkend, is het belangrijk dat je direct begint met het ontwormen van je kat. Bij kittens wordt aangenomen dat ze geïnfecteerd zijn met spoelwormen. Wij adviseren je elke 2 weken je kat te ontwormen tot 6 maanden. Vervolgens ontworm je je kat elke 3 maanden voor de rest van zijn leven.
Zijn wormen pijnlijk voor katten?
In de meeste gevallen zal je kat niet veel merken van wormen. In sommige gevallen wordt het echter wel pijnlijk of, zoals bij haakwormen, doet de infectie direct al pijn doordat deze worm de huid binnendringt.
De grootste bron van pijn of ongemak door wormen, komt in de vorm van het verplaatsen van de larven binnen het lichaam. Vaak zorgt dit voor een ontstoken locatie in het lichaam waar de larven zich bevinden. Dit leidt uiteindelijk ook tot diarree of, wanneer de larven zich rond de ogen bevinden, in oog irritatie.
Over het algemeen geldt: hoe langer je wacht met het ontwormen van je kat, hoe meer je kat hieronder lijdt. Zorg dus dat je altijd anti-worm kat middelen in je huis hebt!
Hoe kan ik mijn kat ontwormen?
Het ontwormen van je kat is een redelijk simpel proces. Je dierenarts constateert wat voor wormen je kat heeft en op basis hiervan wordt een ontwormingsmiddel voor je kat meegegeven. Met een ontwormingskuur voor je kat, is je huistijger vaak binnen enkele dagen af van de wormen.
Orale ontwormingsmiddelen voor katten
Dit soort medicatie is in tablet of liquide vorm beschikbaar. Deze zijn het makkelijkste te geven in combinatie met eten, aangezien de smaak niet bepaald populair is onder de katten.
Voor pillen is het raadzaam om deze te vermalen in nat kattenvoer. Vaak wordt liquide medicatie via een spuitje in de mond van de kat gespoten. Houd je kat hierbij wel goed op zijn plek om morsen te voorkomen (je kat gaat waarschijnlijk tegenstribbelen!).
Ontwormingszalf
Het is ook mogelijk je kat te ontwormen met een ontwormingszalf. Deze zijn wat makkelijker aan te brengen, aangezien dit extern gebeurt. Je brengt deze zalf meestal toe aan de achterkant van de nek van je kat.
Dit doe je door de vacht van de kat opzij te duwen om zo direct op de huid van je kat de zalf aan te brengen. Zorg wel dat je kat de komende 24 uur niet nat wordt!
Is een wormenkuur voor mijn kat pijnlijk?
Nee, maar het is geen fijne ervaring voor je kat. Vooral bij orale medicatie merk je dat de medicatie niet bepaald lekker smaakt. Je kat zal flink tegenstribbelen. Probeer het ontwormingsmiddel voor je kat daarom te verbergen in een lekkere maaltijd.
Hoe voorkom ik wormen bij mijn kat?
Met goede hygiëne en regelmatige wormkuren voor je kat kom je al een heel eind. Zorg dus dat je kattenbak altijd gereinigd is. Met een zelfreinigende kattenbak hoef je hiervoor minder moeite te doen!
Let hierbij extra op buiten kattenbakken als je deze hebt. Hier is de kans een stuk groter dat je kat wormen oploopt. Reinig deze dus vaker dan een kattenbak voor binnen.
Daarnaast is het vooral belangrijk dat je altijd let op de symptomen van wormen en op tijd ingrijpt. De ontwormingsmiddelen voor katten zijn zeer effectief en helpen al binnen enkele dagen.
Veelgestelde vragen
Wat moet ik doen als mijn kat wormen heeft?
Breng direct een bezoek aan de dierenarts. Deze kijkt wat voor type worm het is en op basis hiervan een passende ontwormingskuur voor je kat aanbevelen.
Kan een kat doodgaan aan wormen?
In de ergste gevallen wel, maar over het algemeen krijg je genoeg signalen dat je kat geïnfecteerd is. Zolang je hier op tijd op reageert, is je kat niet in levensgevaar. Een uitzondering hierop is de hartworm, die een stuk hardnekkiger is en vaker fataal is, alhoewel de kans nog steeds klein blijft.
Hoe lang duurt het voordat een ontwormingsmiddel voor katten werkt?
Over het algemeen is je kat al binnen 24 uur wormvrij en na ongeveer 3 tot 4 dagen heeft je kat geen eitjes meer in zijn lichaam. Het is echter geen immuniteit, je kat kan direct weer geïnfecteerd worden met wormen.
Hoe vaak moet ik mijn kat ontwormen?
Aan te raden is:
– Kittens rond de 3 weken ontwormd. Vervolgens elke maand
– Volwassen kat (ouder dan 6 maanden): 4 keer per jaar te ontwormen. Dit is dus elke 3 maanden.
Meer lees je in het uitgebreide artikel ‘hoe vaak moet ik mijn kat ontwormen?‘
Bronnen
1 How to get rid of worms in cats
4 How does my indoor cat get worms?
5 The cat deworming info you need to avoid this potentially fatal condition