Ontstoken Oog Kat – Oorzaken, Symptomen En Hoe Te Genezen
Een ontstoken oog bij je kat is net zo oncomfortabel als het eruit ziet. In erge gevallen is dit zelfs pijnlijk voor je huiskater. Het is dus belangrijk om te identificeren waarom je kat een ontstoken oog heeft en hoe je dit oplost.
In dit artikel lees je over de mogelijke oorzaken, symptomen en medicatie om een ontstoken oog bij je kat te voorkomen en verhelpen.
Inhoudsopgave
Oorzaken van een ontstoken oog bij katten
Een kat met een dichtgeknepen oog is vaak reden tot zorg. Dit betekent dan ook vaak dat je kat oogontsteking heeft. Het is daarbij belangrijk dat je weet wat de mogelijke oorzaak is van de oogontsteking bij je kat. Hieronder kijken wij naar de meest voorkomende oorzaken waarom je kat een ontstoken oog heeft.
- Luchtweginfecties
- Conjunctivitis
- Hoornvlies ontsteking
- Epiphora
- Uveïtis
- Droge ogen
Luchtweginfecties
Heeft je kat vieze ogen en niest hij veel? Dan heeft je kat mogelijk last van een luchtweginfectie. Voorbeelden van luchtweginfecties zijn het feline herpes virus en het feline calicivirus. Deze zijn besmettelijk en daarom is het mogelijk dat je kat deze buiten door een andere kat heeft opgelopen.
De intensiteit van de symptomen varieert en beginnen vaak mild. Als je op tijd ingrijpt door langs de dierenarts gaan, escaleren luchtweginfecties vrijwel nooit. Als je kat al langer last heeft van een luchtweginfectie, heeft dit ook invloed op de oogontsteking van je kat. In de ergste gevallen scheidt je kat pus af uit de ogen.
Conjunctivitis
Conjunctivitis is eigenlijk gewoon het medische woord voor oogontsteking. Zowel mensen als dieren hebben hier last van. Hierdoor zien de ogen van je kat er rood en gezwollen uit. Daarnaast zijn de ogen van je kat gevoeliger voor licht en zie je vaak dat je kat knijpt met het oog. De vloeistof die je kat afscheidt van de ogen is vaak transparant en leidt normaal gesproken alleen tot viezen ogen bij je kat.4
In de ergste (en zeer zeldzame) gevallen gaat een ontstoken oog bij je kat gepaard met koorts, diarree en moeite met de ademhaling. In dit geval lijdt je kat mogelijk aan de ziekte genaamd “Feline Infectieuze Peritonitis” (FIP). Deze is in de meeste gevallen fataal.
Hoornvlies ontsteking
Het hoornvlies beschermt de voorkant van de ogen. Dit werkt dus hetzelfde bij katten als bij ons. Dit hoornvlies is kwetsbaar voor irritatie of beschadiging. Als je kat een dichtgeknepen oog heeft of teveel met zijn ogen knippert en overmatig traant, kan dit wijzen op een hoornvlies ontsteking.
Gelukkig heeft de dierenarts hier in de meeste gevallen een relatief snelle oplossing voor. Ga daarom langs de dierenarts wanneer je kat deze symptomen heeft.
Epiphora (Tranende ogen)
Epiphora is het overmatig tranen van de ogen van je kat. Dit komt door een overproductie van tranen om de ogen vochtig te houden. Deze tranen lopen dan over, wat lijkt alsof je kat aan het huilen is. Vaak drogen deze tranen ook op, waardoor je kat vieze ogen krijgt.
Epiphora is vaak een symptoom van een andere aandoening. Zo gaat een conjunctivitis vaak gepaard met epiphora.
Uveïtis
Uveïtis is een inwendige oogontsteking bij je kat. Uveïtis is vaak ernstiger dan standaard oogontstekingen. In de ergste gevallen is dit een teken van kanker of problemen met het immuunsysteem. Vaak is dit echter een infectie, maar wel één die erg oncomfortabel is voor je huiskater.
Wanneer je kat vaak met zijn poot aan zijn ogen zit of je kat een dichtgeknepen oog heeft, is dit reden om langs de dierenarts te gaan. De symptomen zijn namelijk hetzelfde als bij een standaard ontstoken oog bij je kat.
Droge ogen
Ook droge ogen veroorzaken dikwijls een ontstoken oog bij katten. Wanneer je kat zelf niet genoeg tranen aanmaakt, zorgt dit voor een geïrriteerd hoornvlies en in de ergste gevallen blindheid. Wanneer je kat te drogen ogen heeft, zie je vaak een gelige pus rondom de ogen van je kat.
Hoe wordt oogontsteking bij katten behandeld?
De behandeling van een ontstoken oog bij katten, hangt voornamelijk af van het type infectie. We kijken naar de behandelingen van een ontstoken oog bij katten per aandoening.3
- Luchtweginfecties: dit soort infecties lopen ver uiteen in mate van ernstigheid. In de meeste gevallen schrijft je dierenarts een passende antibiotica voor. Wanneer je kat een ontstoken oog heeft, wordt hiervoor ook oog medicatie voorgeschreven.
- Conjunctivitis: een standaard ontstoken oog wordt mogelijk veroorzaakt door stof of pollen. Een andere mogelijke oorzaak is een bacteriële infectie. In beide gevallen worden deze infecties verholpen met een passende oogzalf.
- Hoornvlies ontsteking: de behandeling voor hoornvlies ontsteking hangt sterk af van wat de oorzaak is. Vaak is het belangrijkste om de ogen van je kat schoon te houden en te behandelen met een antibiotica in de vorm van oogzalf. In ergere gevallen is het mogelijk dat een deel van de hoornvlies moet worden verwijderd.
- Epiphora: heeft je kat langere tijd last heeft van waterige ogen en hij zichtbaar last hiervan heeft, is het mogelijk dat je dierenarts een operatie adviseert. In deze operatie spoelt de dierenarts de traanbuizen van je kat door zodat vuil wordt weggehaald. Met een ontsteking wordt ook antibiotica voorgeschreven.
- Uveïtis: uveïtis is moeilijker te identificeren dan andere oogontstekingen bij katten. Dit omdat deze ontsteking zich intern bevindt. Meestal wordt hiervoor een oogzalf en -druppels voorgeschreven om irritatie en pijn te verminderen.
- Droge ogen: droge ogen worden meestal veroorzaakt door een probleem met het immuunsysteem. De dierenarts schrijft hier normaal gesproken oogzalf en oogdruppels voor. Maar ook antibiotica bij een infectie.
Oogontsteking bij katten voorkomen
Zelf kun je ook voorzorgsmaatregelen treffen om een ontstoken oog bij je kat te voorkomen. In de basis doe je dit door te zorgen dat je kat altijd up to date is met vaccinaties. Daarnaast is het slim om regelmatig de ogen van je kat te checken. Als deze rood zijn, afscheiding hebben of extra gevoelig zijn voor licht, dan is het mogelijk dat je kat een ontstoken oog heeft.
Wanneer je zelf afscheiding wilt verwijderen van het oog van je kat, moet je dit op een verantwoorde wijze doen. Dit doe je door een wattenstaafje in water te dippen. Vervolgens veeg je de afscheiding altijd vanuit de hoek van het oog naar buiten toe. Gebruik altijd een schoon wattenstaafje voor elk oog.2
Voor oogdruppels raden wij je aan om te wachten op het advies van de dierenarts. Niet alle oogdruppels zijn geschikt voor katten, zelfs als deze voor katten bedoeld zijn.
Houd je kat gezond
Een andere manier om je kat te beschermen tegen een oogontsteking, is door te zorgen dat je kat gezond blijft. Het is moeilijk voor infecties en virussen om een kat met een sterk immuunsysteem te infecteren.
Zorg daarom dat je kat fit blijft met genoeg kattenspeeltjes en een krabpaal om in te klimmen. Daarnaast is het belangrijk dat je kat geen allergische reacties krijgt op eten. Als je in de gaten hebt dat je kat niet goed reageert op bepaalde voeding, is het slim om over te gaan op hypoallergeen kattenvoer.
Houdt tot slot ook de kattenbak goed in de gaten. Diarree samen met ooginfecties en andere symptomen wijzen vaak op ernstige ziektes waar je direct mee langs de dierenarts moet gaan.
Veelgestelde vragen
Kan ik een ontstoken oog bij mijn kat thuis behandelen?
Als de ontsteking niet te ernstig is, kan je kat gewoon thuis behandeld worden. Zorg echter wel dat je overlegt met de dierenarts over wat voor middelen je moet gebruiken. Niet alle oogdruppels of oogzalven zijn geschikt voor jouw huiskater. Deze zijn echter wel prima zelf aan te brengen, zolang je weet hoe je het moet aanpakken.
Geneest een ontstoken oog bij katten vanzelf?
In veel gevallen wordt je kat vanzelf weer beter als hij last heeft van een ontsteking aan het oog. Dit is alleen in de gevallen waar het een simpele infectie is. Ben je hier echter niet zeker over? Dan is het altijd raadzaam om naar de dokter te gaan. Vooral als je kat ook andere symptomen toont naast een ontstoken oog.
Hoe lang duurt het voordat een oogontsteking bij katten geneest?
Over het algemeen genezen de meeste bacteriële en virale infecties van het oog tussen de 5 tot 14 dagen. Om het proces te versnellen, gebruik je een passende oogzalf of oogdruppels. Zo is je huistijger binnen de kortste keren weer de oude!
Is een oogontsteking bij katten besmettelijk voor mensen?
Nee, een oogontsteking bij je kat is niet besmettelijk voor mensen. Het is wel altijd aangeraden om je handen te wassen na het schoonmaken van de ogen van je kat. Let daarnaast wel op dat een ontstoken oog bij je kat wel besmettelijk is voor andere dieren.
Bronnen
1 Conditions That Can Affect Your Cat’s Eyes