Kittens Ontwormen – Begin Op Tijd Met Het Ontwormen Van Je Kitten!
Op tijd je kittens ontwormen is erg belangrijk. Kittens zijn namelijk extra kwetsbaar voor wanneer ze geïnfecteerd zijn met deze parasieten. Ze belemmeren de groei van je kitten en veroorzaken ziektes. Het is dus goed om te weten vanaf wanneer kittens ontwormen mogelijk is zodat je problemen voorkomt.
Gelukkig is een wormenkuur voor je kitten bijzonder effectief. In dit artikel kijken wij wat wormen precies zijn en wanneer je kunt beginnen met de ontworming van je kitten.
Inhoudsopgave
Wat zijn wormen?
Deze “wormen” zijn niet de roze wormen die je vaak in de grond vindt. Wormen wanneer je het hebt over wormen bij katten, zijn parasieten. Deze bevinden zich in de maag van je kitten en veroorzaken een aantal klachten. In de praktijk merkt je kitten niet veel van de wormen. Wanneer de wormen echter te lang onbehandeld blijven en zich veel hebben voortgeplant, veroorzaakt dit problemen.
Deze problemen hebben een flinke impact op de groei en gezondheid van je kitten. Denk hierbij aan gewichtsverlies, diarree en futloosheid.
Soorten wormen
Wormen komen in verschillende soorten en maten. Deze zijn niet allemaal even onschuldig. Vandaar dat het slim is om op tijd te beginnen met het ontwormen van kittens. Wij zetten de meest voorkomende wormen hieronder op een rijtje.
- Spoelwormen: spoelwormen zijn langwerpige parasieten die te vergelijken zijn met een sliert spaghetti of flexibel rietje. Deze wormen leven in het spijsverteringsstelsel van je kat en planten zich hier ook voort. Spoelwormen zijn één van de weinige wormen die ook mensen infecteren. In de meeste gevallen overleven de wormen niet lang wanneer ze een mens infecteren. In zeldzame gevallen richten de larven echter wel flinke schade aan en leidt dit soms zelfs tot blindheid. Door het gebruiken van een ontwormingsmiddel, worden spoelwormen binnen enkele dagen volledig uitgeroeid. Let wel extra op de ontlasting van je kitten, hier vind je dikwijls ook wormen in terug wanneer je kitten geïnfecteerd is.
- Lintwormen: lintwormen worden vooral teruggevonden bij katten met vlooien. Vlooien zijn namelijk een bekende gastheer voor verschillende parasieten, waaronder lintworm. Lintwormen leven, net zoals spoelwormen, in de darmen van je kat. Hier houden ze zich vast aan de wand. Wanneer je stukjes in de ontlasting van je kitten ziet die lijken op rijstkorrels, weet je dat je kat mogelijk lintworm heeft. Ook zijn deze soms terug te vinden in de vacht of het achterwerk van je kat.
- Hartworm: deze worm komt tot nog toe niet natuurlijk voor in Nederland. Je vindt de hartworm voornamelijk in landen rondom de Middellandse Zee. De wormen worden dikwijls overgebracht via muggen. Hartwormen zijn bijzonder hardnekkig. Een goed middel tegen hartwormen is het ontwormingsmiddel Milbemax.
- Haakwormen: haakwormen dringen via de huid van je kitten naar binnen. Deze worm dringen in sommige gevallen ook bij mensen door de huid heen. Katten die haakwormen hebben, lijden vaak aan bloedarmoede en diarree.
Hoe krijgt mijn kitten wormen?
Wormen komen erg vaak voor bij kittens. Dierenartsen gaan ervan uit dat de kitten wormen heeft en krijgen dus altijd een wormkuur. Dit omdat kittens vaak wormen binnenkrijgen via de moedermelk. Ook vlooien en muggen zijn dragers van wormen.
Door ervan uit te gaan dat je kitten wormen heeft, weet je zeker dat je kitten wormvrij is na een wormkuur. Voor de rest is een ontworming niet schadelijk voor je kitten. Wij raden je daarom ook aan om altijd je kittens te ontwormen.
Binnenplanten zijn ook een veelvoorkomende oorzaak van wormen. Waneer de wormen zich in de aarde van de plant bevinden en je kitten hier doorheen loopt, komen ze op de pootjes terecht. Vervolgens maakt je kitten zijn pootjes schoon en komen ze in de maag terecht.
Daarnaast zijn andere (huis)dieren waar je kitten mee in aanmerking komt hebben een kans om wormen over te dragen. Houd er dus altijd rekening mee dat kittens die in aanraking komen met andere dieren een wormkuur krijgen.
Symptomen wormen bij kittens
Wormen bij kittens hebben een aantal duidelijke symptomen waaraan je ziet of je kitten een ontworming nodig heeft. Veel katten merken echter weinig van een worminfectie, je moet dus wel weten waar je op moet letten. Vooral de kattenbak van je kitten is een goede bron van informatie. Hieronder vind je een aantal veelvoorkomende symptomen van kittens met wormen.
Symptomen
- Diarree
- Gezwollen buikje
- Doffe vacht
- Overgeven
- Gewichtsverlies
- Ontstekingen en zweren op de huid
Symptomen als de wormen al langer aanwezig zijn
- Futloosheid
- Dehydratie
- Bloedarmoede
- Lage bloeddruk
- Overlijden
Beginnen met de ontworming van je kitten
Kittens ontwormen doe je zodra de kitten 3 weken oud is. Dit is het vroegste moment waarop het ontwormen van je kitten verstandig is. Vervolgens is het advies om je aan een ontwormingsschema voor kittens te houden. Wij raden je aan om je kitten elke 2 weken te ontwormen totdat ze 2 weken geen moedermelk meer gedronken hebben.
Vervolgens is een ontworming voor kittens elke maand aangeraden totdat ze 6 maanden oud zijn. Bij kittens wordt er over het algemeen vanuit gegaan dat ze geïnfecteerd zijn met spoelwormen
Hebben kittens last van wormen?
Vaak merken kittens weinig van wormen; ze zijn in de meeste gevallen dus asymptomatisch. Wel zie je al snel dat je kitten last heeft van wormen door op bovenstaande symptomen te letten.
Toch zijn er bepaalde wormen waar je kitten meer last van heeft. Haakwormen, die de huid van je kitten binnendringen, zijn hiervan een goed voorbeeld. De huid waar de haakworm naar binnen is gekomen kan namelijk gaan ontsteken.
De voornaamste reden dat je kitten last heeft van wormen, komt door de larven. Deze verplaatsen zich binnen het lichaam. Ook zie je vaak dat de plek waar de larven zich bevinden ontstoken is. Dit is de grootste oorzaak van diarree door wormen. In akelige gevallen is het ook mogelijk dat de larven zich rond de ogen bevinden. Dit levert dan oogirritatie en tranen op.
Wanneer je je kat voor langere tijd niet ontwormt, planten de wormen zich voort. Hoe meer wormen zich in je kitten bevinden, hoe meer last hij hiervan krijgt. Grijp dus altijd direct in en voor wormen geldt altijd dat je beter voor de zekerheid je kitten kunt ontwormen.
Hoe gaat het ontwormen van kittens in zijn werk?
Kittens ontwormen gaat tegenwoordig gelukkig erg gemakkelijk. Dierenartsen nemen automatisch aan dat je kitten wormen heeft, omdat de kans zeer hoog is en ontwormingsmiddelen niet schadelijk zijn. Daarom krijgt je kitten vrijwel altijd een wormkuur.
Hierdoor is je kitten binnen enkele dagen al van de meeste soorten wormen af. Enkele wormen, zoals de hartworm, is wat hardnekkiger en hiervoor zul je in overleg met je dierenarts extra maatregelen moeten nemen.
Hieronder zie je de meest voorkomende wormkuren voor kittens in het kort uitgelegd
Orale wormkuren voor kittens
Orale ontwormingsmiddelen zijn in liquide en tabletvorm verkrijgbaar. Je geeft deze voornamelijk in combinatie met voedsel. Dit omdat katten niet bepaald dol zijn op vreemde goedjes als medicatie en forceren zichzelf daarom soms om over te geven.
Pillen kun je het beste vermalen en in nat kattenvoer verstoppen. Zo merkt je kitten niet dat ze de pil innemen. Voor de liquide vorm heb je de keuze uit het direct in de achterkant van de mond van je kitten spuiten, of ook verstoppen in kattenvoer.
Wormkuur met zalf
Je kat ontwormen is ook mogelijk met een ontwormingszalf. Deze zijn vaak zonder al te veel problemen aan te brengen. Je brengt de zalf toe aan de achterkant van de nek van je kat.
Duw de vacht opzij zodat je de blote huid goed ziet. Breng de zalf aan en zorg dat je kat de komende 24 uur niet nat wordt, anders spoelt de medicatie weg!
Is een wormenkuur voor kittens pijnlijk?
Nee, maar als je al eens eerder medicatie bij een kat hebt aangebracht, weet je waarschijnlijk dat het geen makkelijke taak is. Vooral bij orale (liquide) medicatie, wil je kat nog wel eens tegenstribbelen.
Veel mensen proberen daarom de medicatie in eten te verstoppen.
Wormen bij kittens voorkomen
Met goede hygiëne en regelmatige wormkuren voor je kat kom je al een heel eind. Zorg dus dat je kattenbak altijd gereinigd is. Met een zelfreinigende kattenbak hoef je hiervoor minder moeite te doen!
Let hierbij extra op buiten kattenbakken als je deze hebt. Hier is de kans een stuk groter dat je kat wormen oploopt. Reinig deze dus vaker dan een kattenbak voor binnen.
Daarnaast is het vooral belangrijk dat je altijd let op de symptomen van wormen en op tijd ingrijpt. De ontwormingsmiddelen voor katten zijn zeer effectief en helpen al binnen enkele dagen.
Alhoewel de kans groot is dat je kitten wormen krijgt, is het mogelijk om zelf ook wat voorzorgsmaatregelen te treffen. Een belangrijk punt is, vooral wanneer je meerdere katten hebt, om de kitten kattenbak altijd schoon te houden. Wormen en larven van wormen zijn vaak terug te vinden in de ontlasting van je kat.
Vooral als je een buiten kattenbak hebt, is het enorm van belang deze regelmatig schoon te houden. Dan heb je namelijk niet alleen het risico van de ontlasting, maar ook van wormen die zich buiten bevinden en in de kattenbak komen.
Veelgestelde vragen
Hoe weet ik of mijn kitten wormen heeft?
In de praktijk zal elke dierenarts een wormenkuur voor je kitten aanbevelen. Of je kitten nu wormen heeft of niet. Door ervan uit te gaan dat je kitten wormen heeft en daarvoor een kuur op te zetten, worden wormen direct gedood. Als je kitten echter niet ontwormd is of het alweer een tijd geleden is en hij heeft diarree en/of een opgezwollen buikje, dan raden wij je aan je kitten opnieuw te ontwormen.
Kan ik wormen krijgen van mijn kitten?
Spoelwormen en vooral haakwormen kunnen ook mensen infecteren. Dit gebeurt meestal via de ontlasting van de kat. Als je hiermee indirect in aanraking komt en je vervolgens je handen niet wast na het schoonmaken van de kattenbak, bestaat de kans op infectie. Zorg dus altijd dat je na het schoonmaken van de kattenbak je handen goed wast of investeer in een zelfreinigende kattenbak!
Hoe lang duurt het voordat mijn kittens volledig ontwormd zijn?
De meeste ontwormingsmiddelen zorgen ervoor dat je kitten binnen 3 tot 4 dagen volledig ontwormd is. Bij langdurige infecties duurt het soms tot wel 9 dagen voordat de wormen gedood zijn.
Bronnen
2 How to Get Rid of Worms in Cats
4 The Cat Deworming Info You Need to Avoid This Potentially Fatal Condition