Mijn Kitten Heeft Diarree – Oorzaken + Oplossingen
Je kitten heeft diarree. Dat is voor veel mensen reden tot zorg. Toch hoef je je niet altijd zorgen te maken. Dit hangt af van de oorzaak waarom je kitten diarree heeft. Ontlasting bij kittens is een goede indicator van de gezondheid van je kat.
Kittens zijn kwetsbaarder dan volwassen katten. Belangrijk dus dat je goed op de hoogte bent van eventuele gezondheidsproblemen. Deze hebben mogelijk invloed op de groei van je kitten.
Inhoudsopgave
Oorzaken diarree bij kittens
De oorzaken van diarree bij je kitten lopen ver uiteen. Kittens hebben een gevoelige maag. Dat merk je zeer snel als je kitten iets eet wat niet niet voor hem bedoeld is. Hieronder zetten wij de meest voorkomende oorzaken van kitten diaree op een rijtje.
Oorzaken van kitten diarree
- Koeienmelk: wij Nederlands zijn dol op een glaasje melk. Voor kittens is dit echter geen goede match. Voor kittens is het namelijk niet mogelijk om koeienmelk goed te verteren. Over het algemeen is koeienmelk de meest voorkomende oorzaak van diarree. Dit omdat mensen niet weten dat koeienmelk en speciale kattenmelk zeer verschillend is.
- Nieuw dieet: als je net een nieuwe kitten in huis hebt gehaald, is het logisch dat hij iets van dieet verandert. In veel gevallen gaat dit goed, maar niet elke kitten past zich even goed aan. Het is daarom raadzaam om na te vragen wat de kitten als eten heeft gekregen. Door dit met nieuw kattenvoer te mixen wordt je kitten langzamerhand gewend aan het nieuwe dieet.
- Wormen: de kans is groot dat een kitten wormen heeft. Hiervoor wordt de kitten al vroeg een ontwormer voor gebruikt. Zowel katten met wormen of die net een ontwormer hebben binnengekregen, hebben vaak last van diarree. Dit gaat vaak gepaard met een gebold buikje. Over het algemeen hoort je kat elke twee weken ontwormd te worden vanaf dat hij twee weken oud is tot aan 12 weken.
- Infecties en bacteriën: bekende bacteriële infecties als salmonella veroorzaken diarree. Daarnaast zijn virussen als FIV6 (Feline Immunodeficiëntie Virus), leukemie en het rotavirus mogelijke oorzaken dat je kitten diarree heeft.
- Stress: het weggehaald worden bij de moeder en plots in een nieuwe omgeving verkeren is zoals je wel begrijp erg stressvol. Het is daarom normaal dat je kitten aanvankelijk diarree heeft. Zodra hij gewend is aan de nieuwe omgeving, verdwijnt de diarree. Blijft dit aanhouden? Dan heeft het wellicht een andere oorzaak.
Symptomen diarree bij kittens
Diarree als enige symptoom is vaak geen reden tot zorg. Als diarree bij je kitten gepaard gaat met één van onderstaande symptomen, dan is dit reden voor een bezoek aan de dierenarts. Deze kunnen namelijk in het ergste geval duiden op ernstige ziektes.
- Bloed in de ontlasting van kittens
- Koorts
- Geen eetlust
- Uitdroging
- Futloosheid
- Overgeven
- Pijn
- Schuimig en zeer sterk geurende ontlasting
Als je kitten bovenstaande symptomen niet heeft, is het aangeraden om nog even af te wachten. Uiteraard kan een bezoek aan de dierenarts nooit kwaad!
Diarree bij katten stoppen
Het stoppen van diarree bij kittens en ook volwassen katten is mogelijk door het nemen van verschillende maatregelen. Zo verklein je de kans dat je kitten voor langere tijd last heeft van diarree.
Overweeg een ander soort kattenvoer
Niet elk soort kattenvoer is geschikt voor elke kat. Hypoallergeen kattenvoer is de perfecte oplossing voor katten met een gevoelige maag. Wanneer je kitten diarree heeft, is het niet aangeraden om te stoppen met het geven van eten. Je denkt wellicht dat de maag tot rust moet komen, maar het duurt juist langer als je kitten geen voedingsstoffen binnenkrijgt.
Daarnaast loopt je kat extra risico wanneer hij niet eet. Denk hierbij aan leververvetting, dat in de ergste gevallen fataal is voor katten. Wat wel aangeraden is, is om het dieet zo schoon mogelijk te houden. Geen stukjes kip of andere snacks dus!
Vezels
Wanneer je kat minder goed tegen vezels kan, is het raadzaam om over te gaan op graanvrij kattenvoer. Als je kat niet altijd diarree heeft, maar dit wel regelmatig terug komt, is het mogelijk dat hij te veel vezels binnenkrijgt.
Om het wat ingewikkelder te maken, is te weinig vezels ook een reden dat je kat diarree heeft. Dan helpt het juist om extra vezels toe te voegen in de vorm van vezelsupplementen.
Zorg dat je kat goed gehydrateerd blijft
Veel katten drinken niet genoeg water. Vooral wanneer je kitten diarree heeft, is het belangrijk dat hij genoeg vocht binnenkrijgt. Zorg daarom dat je kat altijd toegang heeft tot genoeg vers water. Daarnaast is het ook slim om over te gaan op nat kattenvoer. Hiermee krijgt je kat een lekkere traktatie én wordt hij beter gehydrateerd!
Probiotica
Wanneer je kat aan de antibiotica zit door bijvoorbeeld een infectie, is het mogelijk dat je kat zelfs na het genezen nog last heeft van diarree. Dit komt doordat de antibiotica de darm- en maagflora heeft verstoord. Door het toedienen van probiotica, versnel je het proces waardoor je kat minder lang last heeft van diarree.
Kitten heeft diarree – Wanneer zorgen maken
Uiteindelijk ken jij je kat of kitten het beste. Als je kitten zich anders of futloos gedraagt gecombineerd met diarree, dan is het raadzaam om langs de dokter te gaan. Als je op tijd ingrijpt, hoef je je in de meeste gevallen geen zorgen te maken.
Je bent dan bijvoorbeeld dehydratatie voor en de arts zal een geschikte kuur voorschrijven gecombineerd met extra tips. De bovenstaande symptomen zijn mogelijke redenen zijn dat je kitten naast diarree ook iets anders heeft. Dit is uiteraard zorgelijk, maar als je op tijd weet wat er aan de hand is, is dit geen reden tot paniek.
Net zoals bij mensen is uitdroging één van de grootste problemen wanneer iemand hevige diarree heeft. Een kat die niet eet of drinkt én diarree heeft, moet dus direct naar de huisarts. Als je hier te lang mee wacht, krijg je mogelijk te maken met ergere complicaties. Katten kunnen, in tegendeel tot mensen, maar enkele dagen zonder eten voordat ze in overlevingsmodus gaan. Wanneer je kat daarnaast ook nog uitgedroogd is, duurt dit vaak nog korter. Als dit gebeurt, heeft de lever van de kat hier dikwijls flink onder te lijden. Dit brengt problemen op de lange termijn met zich mee.
Ontlasting bij kittens – Een analyse
Zoals eerder aangegeven, zegt de ontlasting van kittens veel over de gezondheid. Het is dus mogelijk om aan de hand van de ontlasting te zien of je kitten gezond is. Of juist wat het gezondheidsprobleem is. Tijd om de kattenbak van je kitten goed in de gaten te houden dus!
Problematische ontlasting is over het algemeen te verdelen in twee categorieën: je kitten heeft diarree of constipatie. Hieronder vind je per soort ontlasting wat het mogelijke probleem is. Uiteraard is de ziekte van je kat zelf analyseren altijd minder raadzaam dan naar de dierenarts gaan. Daarentegen is het fijn om onderstaande tabel als leidraad te gebruiken.
Symptoom | Wat je ziet | Frequentie | Mogelijke oorzaken |
Diarree | Zwarte/donkere, liquide ontlasting | Variërend | Maag of interne bloeding. Neem direct contact op met de dierenarts |
Diarree | Pudding-achtige ontlasting | Dagelijks 2 tot 3x | Mogelijke allergie of Prikkelbare Darm Syndroom |
Diarree | Slijmerige ontlasting | Variërend | Te weinig vezels of colitis (darmontsteking) |
Diarree | Variërende zachte, schuimende of vettige ontlasting met slijm of bloed | Variërend | Wormen |
Constipatie | Kleine, harde “dropjes” | Minder dan één keer per dag | Uitdroging of problemen met het dieet (teveel of te weinig vezels) |
Constipatie | Kleine, harde ontlasting met veel haar | Minder dan één keer per dag | Teveel vacht in de maag |
Constipatie | Dunne slierten | Minder dan één keer per dag | Obstructie in de darmen, zoals een tumor of abces |
Veelgestelde vragen
Mijn kitten heeft diarree – is dit normaal?
Nee, het is belangrijk dat je bepaald wat de oorzaak is. Een kitten met diarree is vaak een indicator dat er iets anders aan de hand is wat de diarree veroorzaakt. Deze oorzaken zijn uiteenlopend van iets tijdelijks tot een teken dat je kat een ziekte heeft opgelopen. De meest voorkomende oorzaken van diarree bij kittens zijn stress, voeding en wormen/ontwormingsmiddel.
Gaat kitten diarree vanzelf weg?
Als je kitten moet wennen aan een nieuw dieet of diarree heeft door het gebruik van ontwormingsmiddel, gaat dit binnen enkele dagen weg. Belangrijk hierbij is dat je kat nog wel genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt. Weigert je kat te eten? Dan duurt de diarree langer en raden wij je aan naar de dierenarts te gaan.
Wat geef ik te eten aan een kitten met diarree?
Houdt het dieet van je kitten zo “clean” mogelijk, maar stop zeker niet met het geven van eten. Ontwijk dus snacks en zorg dat je kat niet stiekem restjes van menselijk eten opeet.
Veroorzaakt nat kattenvoer diarree?
Over het algemeen niet als je kat niet allergisch is voor bepaalde ingrediënten. Sterker nog, nat kattenvoer is een goede manier om te zorgen dat je kat tijdens het hebben van diarree genoeg vocht binnenkrijgt. Zorg dan wel dat je, wanneer dat mogelijk is, nat kattenvoer kiest waar je kat normaal gesproken geen last van heeft.
Bronnen
2 What to do when kittens have diarrhea
3 Cat diarrhea: when is it serious and how do I stop it?
4 When your kitten has diarrhea
5 Cat diarrhea: 5 treatment options you should try