De 7 Beste Kauwbotten Voor Je Pup van 2024
Iedere pup heeft iets nodig om lekker op te kauwen. Dit kan zowel een synthetisch- als een natuurlijk kauwbot zijn. Een kauwbot is goed voor het schoonhouden van het gebit van je hond en houdt je pup weg van het knagen aan schoenen of de afstandsbediening. Maar let op; niet ieder kauwbot is geschikt voor jouw pup. Zorg dat je weet waar je rekening mee moet houden wanneer je een kauwbot voor je nieuwe huisdier wilt kopen.
De beste kauwbotten voor je pup per categorie:
- Onze Favoriet: Dutchwide Cactus
- Beste Algemene Keuze: Kong Puppy Kauwbot
- Kauwbot Met Geluidje: Dutchwide
Het is niet altijd makkelijk om te kiezen tussen synthetische- en natuurlijke botten. Er is veel aanbod van beide kanten, en ieder bot heeft zijn eigen voor- en nadelen. Het is een kwestie van voorkeur, zowel voor jou als voor je hond.
Inhoudsopgave
Het beste kauwbot overzicht
Afbeelding | Award | Actuele Prijs |
---|---|---|
Onze Favoriet | Check Prijs bij Bol | |
Beste algemene keuze | Check Prijs bij Bol | |
Kauwbot met geluidje | Check Prijs bij Bol | |
Beste budget optie | Check Prijs bij Bol | |
De beste nylon optie | Check Prijs bij Bol | |
Beste optie van runderhuid | Check Prijs bij Bol | |
Beste kauwsnack voor je pup | Check Prijs bij Bol |
Beste kauwbot overzicht
Dutchwide Cactus Groente Tandverzorging Puppy Kauwbot
Deze kleurrijke zeester van Dutchwide is perfect voor het schoonhouden en sterk maken van het gebit van je pup. De bijgeleverde tandpasta verzorgt de bek en smaakt lekker.
- Groot speeltje, geen stikgevaar
- Makkelijk schoon te maken na gebruik
- Met- of zonder tandpasta verkrijgbaar
- In drie verschillende kleuren verkrijgbaar
- Maakt onderin een geluidje
- Slijt aardig snel
Kong Puppy Kauwbot
De Kong is al jaren de koploper op het gebied van hondenspeeltjes. Ze hebben nu ook een optie voor puppies! Misschien is dit niet wat je als eerste verwacht als je aan een kauwbot denkt, maar je zult zeker geen spijt krijgen van deze keuze.
- Niet kapot te krijgen
- Zacht materiaal
- Zowel om op te kauwen als om mee te spelen
- Kan een koekje of stukje worst in worden gestopt
- Geen losse onderdelen
- Gaat jaren mee
- Goedkoop
- Niet mogelijk om een kleur te kiezen
Dutchwide Stuurwiel Puppy Kauwbot
Op zoek naar een kauwbot dat een geluidje maakt? Dit nylon stuur van Dutchwide is niet te hard, maar wel groot genoeg om niet per ongeluk in te slikken. Als je pup bijt, maakt het stuur ook nog eens een piepgeluidje.
- Uren kauwplezier door het uitgebreide ontwerp
- De ribbels zorgen voor extra tandvleesverzorging
- Smaakt en ruikt naar melk
- Gaat heel lang mee
- Het rubber (zwarte deel) kan loslaten
Landman Hoevelaken Rund Kauwstaafjes Puppy Kauwbot
De meest goedkope optie is ook meteen een natuurlijke keuze. Deze Thaise runder kauwbotjes van Landman Hoevelaken blijven extra lang hard en gaan wel even mee voordat ze op zijn. De huid is 100% natuurlijk en dus niet te hard voor de tandjes van je pup.
- Lage prijs per stuk
- Bevat gezonde mineralen
- Natuurlijk product
- Gezond voor het gebit
- Vetarm
- In verschillende hoeveelheden verkrijgbaar
- Gaat minder lang mee dan een synthetisch kauwbot
Nylabone Puppy Kauwbot Pacifier
Nylabone is een bekend merk als het gaat om nylon kauwspeelgoed. Deze speentjes zitten aan een ring en smaken naar bacon. Een lekker smaakje voor je pup wanneer deze aan het kluiven is!
- Gaat lang mee
- Speciaal gemaakt voor puppytandjes
- Zowel speeltje als kauwbot
- Makkelijk schoon te maken
- Smaak en geur verdwijnen niet
- Je hond krijgt nylon binnen. De hoeveelheden zijn echter klein en worden niet opgenomen door het verteringssysteem.
- Niet meer geschikt als je hond de tanden gewisseld heeft
Landman Hoevelaken Rundersnacks Puppy Kauwbot
Deze rundersnacks zijn gemaakt van 100% onderhuids bindweefsel en dus heel gezond voor je pup. Ze worden zachter naarmate je pup erop knabbelt en zijn vrij groot en dik. Ze gaan dus lekker lang mee!
- Lage prijs per stuk
- Bevat gezonde mineralen
- Natuurlijk product
- Gemakkelijk te verteren
- In verschillende hoeveelheden verkrijgbaar
- Gaat minder lang mee dan een synthetisch kauwbot
De Petstyle Living Gedraaide Sticks met kip zijn de perfecte beloning voor je pup. Deze kauwsnacks combineren een heerlijke smaak met gezonde voordelen. Gemaakt van 100% natuurlijke kip en runderhuid, helpen ze bij het verminderen van tandplak en tandsteen, terwijl ze licht verteerbaar en vetarm zijn. De sticks zijn graan- en glutenvrij, zonder kunstmatige toevoegingen. De hersluitbare verpakking zorgt ervoor dat de snacks vers blijven. Deze smakelijke en gezonde traktatie is een uitstekende keuze om je pup te verwennen en tegelijk zijn gebit gezond te houden.
- Helpt tandplak en tandsteen te verminderen
- Gemaakt van 100% natuurlijke ingrediënten
- Graan- en glutenvrij
- Laag in vet en hoog in proteïne
- Hersluitbare verpakking voor versheid
- Niet geschikt voor honden met kipallergie
- Kan voor sommige pups te hard zijn
Wat is een kauwbot?
Een kauwbot is letterlijk een bot waar je pup op kauwt terwijl zijn of haar tandjes groeien. Vaak vinden volwassen honden kauwbotten ook lekker.
Waarom een kauwkluif?
Hoe schattig nieuwe puppy’s ook zijn, ze kunnen een ravage aanrichten in je huis. Ook kleding en je vingers zijn niet veilig.
Kapotte schoenen en pijnlijke handen door het iets te enthousiast samen spelen, kunnen je behoorlijk wat hoofdpijn bezorgen. Vergeet echter niet dat het doorkomen van tandjes en het bijten hoort bij het opgroeien en het ontdekken van een gloednieuwe wereld.
Rond de leeftijd van 12-16 weken beginnen de volwassen tanden van je puppy door te komen. Dit veroorzaakt heel wat ongemak in de bek van je hond. Constant kauwen is de instinctieve manier van je hond om die pijn te verlichten.
Vermijd bij puppy’s de hardere speeltjes en botten. De tandjes zijn namelijk nog niet volledig ontwikkeld en harde botten kunnen schade veroorzaken. Bovendien zijn de melktandjes in dit stadium ook bijzonder scherp, waardoor ze gemakkelijk grotere stukken bot afbreken. Je puppy slikt deze stukken in zijn gulzigheid direct naar binnen en dat kan gevaarlijk zijn.
De voordelen van een puppy kauwbot
- Verlicht ongemak voor je pup (tandjes die doorkomen)
- Smaakt een stuk lekkerder dan een afstandsbediening
- Je pup vermaakt zichzelf, dus jij hebt even rust
- Houdt de tandjes schoon van tandplak en bacteriën
- Knagen aan een kauwbot werkt kalmerend
- Stimuleert de denkkracht van je pup (ja, echt!). Kauwen kost veel concentratie en stimuleert mentaal
- Traint je pup om alleen op objecten te kluiven die ervoor bedoeld zijn
Een kauwkluif voor de gelukkige hond
Kauwen vinden puppies heerlijk. En door ze op een kluif of speeltje te laten kauwen, wordt een schoen of ander verboden voorwerp een stuk minder interessant. Daarnaast krijgen ze dus geen schadelijke stoffen binnen van objecten die niet bedoeld zijn om op te knagen. Kauwen verlicht ook de pijn van doorkomende tandjes.
Tevreden klanten
Het is verstandig om een kauwbot voor je pup te kopen. Veel mensen zijn je al voorgegaan. De reacties zijn enthousiast, net zoals Spila91:
Waar let je op bij het kopen van een bot voor puppies
De tandjesfase van je nieuwe hond vereist een goede voorbereiding. Alles wat te hard is om op te kauwen, kan in deze periode meer pijn veroorzaken voor je pup. Alles wat te zacht is, verscheurt je viervoeter direct aan flarden.
Als je wilt testen of het bot wel van voldoende kwaliteit en veilig genoeg is voor je pup om op te knagen, let dan op de volgende punten:
- Hardheid: doe de duimnageltest. Als het kauwbot niet een beetje meegeeft wanneer je er met je duimnagel op drukt, dan is het waarschijnlijk te hard. Dit kan de tandjes van je pup breken.
- Zachtheid en duurzaamheid: let erop dat het kauwbot niet te zacht is of losse onderdelen heeft, deze kan je pup inslikken. Dit geldt voornamelijk voor synthetische kauwspeeltjes.
- Coating: de kluif mag niet gecoat of behandeld zijn met smaakstoffen die de spijsvertering verstoren of de groei van bacteriën ondersteunen. Deze coating zit bijvoorbeeld soms op varkensoren.
- Grootte en vorm: het kauwbot mag niet zo klein zijn dat je puppy zich erin kan verslikken. Let ook op bepaalde vormen, zoals cirkels of ringen. Hier kan je hond gemakkelijk in vast komen te zitten met zijn tong of snuit. De kluif mag ook weer niet zo groot zijn dat de pup zijn of haar kaak kan verrekken of bezeren tijdens het knagen. Zorg dat het kauwmateriaal in verhouding staat tot de grootte van je hond.
- Wasbaarheid: idealiter zou je het synthetische bot in de vaatwasser of wasmachine moeten kunnen stoppen om het schoon te maken en te desinfecteren.
- Kauwduur: een kauwbot of -speeltje moet voor urenlang vermaak zorgen. Sommige kauwspeeltjes kun je vullen met kleine koekjes of pindakaas. Daar is je hond een hele tijd zoet mee!
- De kauwstijl van je hond: elke hond heeft zijn eigen ‘kauwstijl’. De een verslindt alles wat hij of zij tegenkomt, terwijl de ander gewoon graag knabbelt. Het kan even zoeken zijn wat jouw pup voor stijl heeft.
De soorten kauwbotten
- Synthetische hondenbotten: synthetische hondenbotten zijn er in allerlei maten en smaken. Ze bevatten geen natuurlijke bacteriën of calorieën. Ze maken ook geen vlekken op je meubels of vloerbedekking. Houd er wel rekening mee dat je hond tijdens het kauwen kleine stukjes van het synthetische bot inslikt. Deze neemt het lichaam echter niet op en komen via de ontlasting weer naar buiten. De kauwbot slijt hierdoor wel.
- Natuurlijke geschikte kauwbotten: geschikte kauwbotten zijn gemaakt van bijvoorbeeld runderhuid en zijn dus niet daadwerkelijk runderbotten. Het voordeel van natuurlijke hondenbotten is dat honden ze vaak lekkerder vinden dan synthetische botten. Bovendien bevatten ze merg, dat rijk is aan voedingsstoffen.
- Natuurlijke ongeschikte kauwkluiven: echte botten zijn onveilig voor honden om op te kluiven. Dit geldt voor zowel gekookte als ongekookte varianten. Echte botten versplinteren namelijk en dit kan een serieus gevaar voor je hond zijn. Dit geldt voor de botten van alle diersoorten.
Waarom mag een puppy of hond geen echte botten?
Er zijn verschillende redenen waarom een hond geen echte botten mag.
- Botten splinteren: gekookt, ongekookt, massief of hol, botten kunnen splinteren en doen dat ook. Daarnaast zijn ze ook niet veilig voor de tanden van je hond: een bot is hard genoeg om de tanden van je hond te breken.
- Botten kunnen leiden tot constipatie: botfragmenten kunnen de hele weg door de dunne darm afleggen, om zich vervolgens te verzamelen in de dikke darm. Dit veroorzaakt constipatie.
- Botten kunnen honden doen stikken: als een stuk bot afbreekt, kan het in de slokdarm terechtkomen op weg naar de maag. Botscherven kunnen de keel of de slokdarm doorboren. Wanneer een botscherf daar vast komt te zitten, kan de slokdarm opzwellen. Je hond kan hierdoor moeilijker ademhalen en uiteindelijk stikken.
Alle ervaringen op een rij
Om te bepalen of een kauwbot goed uit de test komt, houden we rekening met de ervaringen van gebruikers. Alle bovenstaande kauwkluiven zijn goedgekeurd, hieronder een aantal voorbeelden van de positieve reviews.
“Heel leuk speeltje voor honden! Je kunt er iets lekkers in stoppen, het rolt, je kunt het stuiteren en is daarom super leuk voor je pup om mee te spelen en/ of om op te kauwen.”
Review van MPB95 (20-29 jaar) over de Kong
“Heel sterk kauwspeelgoed. De harde delen op het speeltje zijn perfect voor onze hond die gek is op kauwen.”
Review van Bennie82bol (30-39 jaar) over Dutchwide kauwstuur
“Goed voor zijn gebit , geen bijwerkingen , hond kijkt er steeds naar uit er weer een te krijgen.”
Review van Remo2017 over Landman Hoevelaken Runder kauwstaaf
“Onze honden spelen er veel mee en ondanks dat ze graag piepers er uit bijten , doen ze dat absoluut niet bij deze. Ze laten de ster vliegen en bijten er op en er wordt iedere dag wel een paar keer mee gespeeld. Aanrader!!”
Review van AngelDiva over Dutchwide Zeester
“Wat een uitkomst, de rest van het meubilair wordt met rust gelaten. Mijn pup krijgt alleen de puppy speen als ik dat nodig vind. Zo blijft het heel interessant speelgoed om mee te sjouwen en op te kluiven.”
Review van Dorus1 (50-59 jaar) over Nylabone Speenset
“Precies wat wij er van verwachten. Onze Corgi is dol op deze knabbeltjes!”
Review van Lelici (60-69 jaar) over Landman Hoevelaken Runderstaaf mergbeen
“Onze puppy (Pomchi – klein ras) is ontzettend blij met deze bal. Ze sabbelt eraan, maar we mogen er ook graag samen mee spelen! Zelfs zonder snoepjes zoekt ze hem graag op. We stoppen er alleen snoepjes in als ze extreem druk is. Dan is ze een poosje zoet. Heerlijk!”
Review van WvanBrenk (20-29 jaar) over Dutch Pets Kauwbal
“Fijn en goed botje, direct lekker aan het kauwen. Het stinkt niet en dit is een van de weinige botjes die geen vieze vlekken achter laat.”
Review van CelesteElijah (20-29 jaar) Yakka’s melkbot
“Mooie kwaliteit. Variatie in grote, merendeel is groot. Geen rommel of viezigheid in de zak.”
Review van Bikkie67 (50-59 jaar) Qwisple Lamsoren (snack)
Veelgestelde vragen
Zijn kauwbotten goed voor puppy’s?
Rond de leeftijd van 12-16 weken beginnen de volwassen tanden van je puppy door te komen, wat veel ongemak veroorzaakt in de bek van je hond. Constant kauwen is de instinctieve manier van je hond om die pijn te verlichten. Vermijd in het begin botten, omdat de tanden van je puppy nog niet volledig ontwikkeld zijn. De botten kunnen schade veroorzaken.
Welke botten zijn veilig voor puppies om op te kauwen?
De meeste rauwe botten die niet gekookt zijn, zijn eetbaar voor honden. Rauwe botten van kip, kalkoen, lam of rund zijn zacht genoeg om op te kauwen en te verteren. Houd je hond wel altijd in de gaten. Kauwt hij niet goed genoeg of slikt hij het bot in zijn gulzigheid te snel door? Dit kan verstikking veroorzaken. Zorg ook dat het bot niet te hard is, om schade aan de tanden te voorkomen.
Zijn synthetische botten goed voor puppy’s?
Synthetische botten zijn meestal gemaakt van plastic of nylon. Deze botten zijn geschikt zolang ze buigzaam zijn of een beetje meegeven. Als ze te hard zijn, kunnen ze de tanden breken of uit elkaar vallen. Wanneer je hond de kleine stukjes opeet, kan dit een verstopping van de darmen veroorzaken. Let op gebroken stukjes en overweeg over te stappen op een verteerbaar bot als je hond hier veel op kauwt.
Waar mag mijn puppy of hond niet op kauwen?
Dingen die niet geschikt zijn voor pups of honden om op te kauwen:
– ijsklontjes (te hard)
– echte botten (versplintergevaar)
– paardenhoeven (te hard)
– geweien van een hert (te hard en versplintergevaar)
– varkensoren (wanneer behandeld met chemicaliën)
Bronnen
1 Oral Health Benefits of a Daily Dental Chew in Dogs
2 Chewing behaviour in dogs – A survey-based exploratory study