Mijn Kat Eet Niet – 8 Redenen & Hoe Op Te Lossen
Als kattenbaasje ben je waarschijnlijk op de hoogte van de ernst van kat die niet eet. Het belangrijkste is om te bepalen waarom je kat niet eet. Vervolgens moet je proberen je kat weer aan het eten te krijgen.
Inhoudsopgave
Kat eet niet meer – Waarom?
Het verlies van etenslust bij een kat is een verontrustende situatie. Waar mensen langer zonder eten kunnen, gaat een kat al in overlevingsmodus na 2 tot 3 dagen zonder eten. In de ergste gevallen duidt het op een ziekte wanneer je kat weinig eet. Dan heeft het vaak weinig nut om je kat te stimuleren om te eten.
Dit is echter niet altijd het geval. Het gaat hier soms ook om een gebitsprobleem of een zweer in de mond van je kat. Daarnaast ligt het vaak ook tussen de oren van je kat. Zo is een kat wellicht te gestrest na een verhuizing om aan eten te denken.
Kortom: uiteenlopende redenen waarom je kat slecht eet. Zelf de eetlust opwekken is vaak niet mogelijk, maar wanneer je weet wat de reden is, richt je je op het effectief verhelpen van het probleem. Dit doe je in de meeste gevallen door langs de dierenarts te gaan wanneer dit langer dan een dag aan blijft houden.
Waarom is het een probleem als mijn kat minder of niet meer eet?
Wanneer je kat niet eet en drinkt, duidt dit dikwijls op een ernstiger onderliggend probleem. Vandaar dat je zo snel mogelijk actie moet ondernemen. Het is namelijk mogelijk dat je kat iets in zijn maag heeft of last heeft van een infectie. Over het algemeen is het feit dat je kat niet eet reden tot zorg, tenzij je net van eten bent gewisseld.
Een voorbeeld hiervan is leververvetting3 bij katten met overgewicht. Dit is mogelijk fataal voor je kat als je niet snel genoeg ingrijpt. Deze aandoening kan voorkomen wanneer je kat 2 dagen of langer niet eet.
Doordat je kat niet meer eet, probeert de lever vet om te zetten in energie. Hierdoor hoopt het vet zich op in de lever en werkt de lever minder goed. Dit leidt in de ergste gevallen tot leverfalen en het overlijden van je kat.
Acht redenen waarom je kat niet eet
Helaas weet je in de meeste gevallen niet direct waarom je kat niet eet. Toch moet je snel handelen om schade aan de gezondheid van je kat te voorkomen. Hieronder zetten wij de acht meest voorkomende redenen neer waarom je kat niet eet. Vervolgens zetten wij deze verder uiteen.
- Luchtweginfecties
- Spijsverteringsziektes
- Onbekend object in maag
- Gebitsproblemen
- Smaak van voer
- Formaat, vorm en textuur van kattenvoer
- Allergieën
Luchtweginfecties
Luchtweginfecties of niesziektes leveren verschillende problemen op. Zo tast het ook de eetlust van je kat aan. Doordat je kat niet meer of slecht ruikt en ook moeite heeft met ademhalen, heeft hij minder eetlust. Bovenste luchtweginfecties zorgen daarnaast dikwijls dat je kat veel niest en vloeistof afscheidt, waardoor ook het zicht vertroebelt. In de meeste gevallen zijn luchtweginfecties een tijdelijke ziekte, maar er zijn ook chronische ziektes en in de ergste gevallen duidt dit op kanker.
Ga dus altijd langs de dierenarts om te kijken wat het probleem is. Een virus geneest doorgaans vanzelf, maar de dierenarts heeft middelen om je kat comfortabeler te maken. Bij een bacteriële infectie schrijft je dierenarts normaal gesproken antibiotica voor om het genezingsproces te versnellen.
Spijsverteringsziektes
Het is ook mogelijk dat je kat lijdt aan een ziekte gerelateerd aan het spijsverteringssysteem. Vaak zie je dit vrijwel meteen aan symptomen als diarree of overgeven. Het verlies van eetlust is het eerste symptoom van een mogelijke spijsverteringsziekte. Dit betreft zowel maag- als darmproblemen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld wormen, inwendige bacteriën of het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS).
Onbekend object in maag
Soms zijn katten net kinderen. Zo eten ze dikwijls dingen die helemaal niet goed voor ze zijn. In veel gevallen levert dit niet al te veel problemen op, maar in extremere gevallen mondt dit uit op een mogelijke operatie. Vaak zijn dit doorgeslikte haarballen die terecht komen in de maag. Wanneer het object vast komt te zitten in het spijsverteringsstelsel, blijft het voedsel hangen in de maag. Dit gaat gepaard met overgeven en een verminderde eetlust.
Meestal is dit een tijdelijk probleem, maar reden genoeg om langs de dierenarts te gaan. Als dit langer aanhoudt, levert dit veel schade op. Ook zal in de ergste gevallen het object moeten worden verwijderd met een operatie.
Gebitsproblemen
Als je wel eens een ontstoken tand hebt gehad, begrijp je wellicht dat je kat minder eet wanneer hij gebitsproblemen heeft. Dit zijn dan ook vaak tand- of tandvleesproblemen. Als je merkt dat je kat regelmatig met zijn poot aan zijn mond zit en minder eet, is de kans groot dat je kat pijn aan zijn mond heeft.
Over het algemeen is het moeilijk te constateren wat het probleem is, zelfs voor een dierenarts is het nodig om de kat wellicht te verdoven. Zo heeft de dierenarts genoeg tijd om te constateren wat het probleem is.
Smaak van voer
Voor veel katten is een overstap naar ander voer erg moeilijk. Sommige katten zijn kieskeurig wanneer het gaat om kattenvoer. Switch je van type vlees (van kip naar vis bijvoorbeeld)? Dan bestaat dat kans dat je kat niet meer eet. Om andere problemen uit te sluiten, raden wij je daarom aan om te kijken of je kat het oude voer nog wel wilt eten. Zo weet je in ieder geval zeker dat het probleem zeker aan het voer ligt.
Formaat, vorm en textuur van kattenvoer
Als het niet aan de smaak ligt, is het ook mogelijk dat het aan de grootte van de brokjes, de vorm of de textuur van het kattenvoer ligt. Ook op dit gebied zijn sommige katten erg lastig!
Je kat eet wellicht minder wanneer je overgaat van nat kattenvoer naar droog kattenvoer. Hij moet dan wennen aan een ander formaat, vorm en textuur van het eten. Ook hier raden wij je aan om eerst te kijken of je kat nog wel nat kattenvoer eet. Zo sluit je andere ernstige problemen uit.
Allergieën
Wanneer je kat allergisch is voor bepaald eten, zal hij op de langere termijn steeds minder eten. Dan raden wij een overstap naar hypoallergeen kattenvoer aan. Overleg echter altijd eerst met de dierenarts of dit daadwerkelijk het probleem is. De dierenarts geeft je daarnaast ook regelmatig tips wat voor hypoallergeen kattenvoer je moet kopen voor jouw huistijger.
Hoe kan ik mijn kat weer aan het eten krijgen?
Als het eetprobleem geen ziekte is, is het mogelijk op verschillende te proberen om je kat weer aan het eten te krijgen. Bekijk hieronder de tips!
- Is je kat een sociale eter of eet hij liever alleen?: recentelijk een nieuwe kitten of kat en is je kat gestopt met eten? Dan eet je kat wellicht liever alleen. Zorg dan dat de voedingsbakken gescheiden zijn, vooral in het begin!
- Probeer verschillende soorten voerbakken: soms is je kat gewoon kieskeurig over de voerbak. Probeer in dat geval verschillende voerbakken of schaaltjes uit!
- Giet wat sap van een tonijnblik over het kattenvoer: welke kat is niet dol op tonijn?!
- Schakel over naar nat kattenvoer: over het algemeen wekt sterk geurend kattenvoer zoals nat voer het hongergevoel sterker op.
- Verwarm het eten licht in de magnetron: wanneer het eten wat warmer is, zijn sommige katten eerder geneigd te eten.
Gaat een kat vanzelf weer eten?
In de minst problematische gevallen zal je kat vanzelf weer gaan eten. Als je kat geen pijn ervaart, overwint de honger het meestal van welk “statement” je kat wil maken over het kattenvoer. Duurt dit echter te lang (2-3 dagen, 1-2 dagen bij obese katten), dan raden wij je aan direct naar de dierenarts te gaan.
Met een effectieve behandeling voor het probleem van je kat, gaat hij vanzelf weer eten. Dit gebeurt niet direct, maar geleidelijk zal je huistijger weer comfortabel worden met eten. Hierdoor is het belangrijk om direct in te grijpen wanneer je merkt dat je kat niet eet. Het genezingsproces is vaak geleidelijk en in de tussentijd krijgt je kat geen essentiële voedingsstoffen binnen.
Veelgestelde vragen
Hoe lang gaat een kat zonder eten?
Als je kat niet eet en drinkt, overleeft je kat over het algemeen niet langer dan 2 tot 3 dagen. Wanneer je kat wel drinkt, maar niet wil eten, houdt hij het normaal gesproken rond de 3 tot 4 dagen uit. Zorg dus altijd dat je direct ingrijpt wanneer je kat niet eet. Dit is namelijk één van de zorgwekkendste symptomen die je kat kan laten zien!
Wanneer moet ik me zorgen maken dat mijn kat niet eet?
Als je kat helemaal niets eet voor langer dan 24 uur zonder dat hij andere symptomen heeft, raden wij je aan langs de dierenarts te gaan. Als je kat symptomen als overgeven, diarree of verhoogde ademhaling heeft, is het van belang dat je direct naar de dierenarts gaat.
Moet ik mijn kat forceren te eten als hij langer dan 2 dagen niets eet?
Merk je dat je kat compleet futloos is en ook niet drinkt? Dan is het mogelijk om voor een korte termijn oplossing je kat geforceerd eten te geven. Dit doe je bijvoorbeeld door baby prakjes te kopen in de supermarkt met een proteïnebron als kip of kalkoen.
Ook kun je katteneten blenden tot een papje en bij je kat geforceerd naar binnen brengen. Dit raden wij echter alleen aan als je kat in overlevingsmodus zit en er geen dierenarts direct beschikbaar is!
Bronnen
2 What to do when your cat won’t eat
4 Common reasons your cat is not eating
5 Your cat won’t eat? Tips and reasons why.