Hoe Vaak Katten Ontwormen? – De Feiten Op Een Rij
Het ontwormen van je katten is belangrijk voor de gezondheid van je huistijger. Maar hoe vaak is katten ontwormen nodig? Dat hangt af van een aantal factoren. Wanneer je kat te lang last heeft van wormen, levert dit complicaties op die in de ergste gevallen flinke gevolgen hebben voor het langdurige welzijn van je kat.
Gelukkig is ontwormen inmiddels zeer effectief. Daarnaast is het ontwormen van je kat geen invasieve behandeling. Het is dus zeker niet onverstandig om je kat regelmatig te ontwormen.
In dit artikel lees je hoe vaak katten ontwormen is aangeraden, wat de symptomen zijn en hoe je wormen bij katten voorkomt.
Inhoudsopgave
Wat zijn wormen?
Wormen bij katten zijn niet de wormen in de klassieke zin. Je zult deze niet uit de grond zien komen na een regenbui. Dit soort wormen zijn parasieten die op zoek zijn naar een gastheer of -vrouw. Katten en honden zijn daarbij vaak het slachtoffer.
In de praktijk merkt je kat niet veel van wormen. Deze leven in de maag of het spijsverteringsstelsel van je kat. Ze leveren in grotere hoeveelheden echter vervelende symptomen als diarree op.
Vooral bij jonge katten en kittens is het erg belangrijk om te zorgen dat ze regelmatig ontwormen. Hoe vaak je je kat moet ontwormen ligt vooral aan de leeftijd van de kat. Hier gaan wij later in het artikel dieper op in.
Verschillende type wormen
Parasitaire wormen zijn onder te verdelen in een aantal soorten.3 Deze zijn niet allemaal even vervelend voor je kat, maar het blijft verstandig om hier zo snel mogelijk vanaf te zijn. Wij zetten de soorten die vooral in Nederland voorkomen hieronder verder uiteen.5
- Lintwormen: lintwormen worden vaak overgebracht via vlooien of muggen. Vlooien staan er bekend om dat ze vervelende ziektes en/of parasieten met zich meebrengen. Waaronder dus ook de lintworm. Lintwormen leven in de darmen van je kat en houden zich vast aan de darmwand. Lintworm is te herkennen aan stukjes in de poep van de kat die lijken op rijstkorrels. Deze vind je dikwijls ook terug in de vacht van je kat.
- Spoelwormen: deze wormen zijn langwerpig van vorm en zijn te vergelijken met een spaghettisliert. Ook deze wormen leven in de darmen van katten. Hier planten ze zich dan ook voort. Spoelwormen infecteren ook mensen. De spoelwormen zelf overleven niet lang in het menselijk lichaam, maar in de ergste (en zeldzame) gevallen, veroorzaken de larven blindheid.
- Haakwormen: haakwormen komen via de huid van je kat naar binnen. Hier laat de haakworm dan ook een wondje achter. De kans bestaat dat dit wondje gaat infecteren. Belangrijk dus om direct in te grijpen. Katten geïnfecteerd met haakwormen zijn vaak lethargisch en hebben diarree.
- Hartwormen: hartwormen zijn een stuk zeldzamer in Nederland. Deze komen vrijwel alleen in Europa voor rondom de Middellandse zee. Hier worden de wormen overgebracht via muggen. Hartwormen zijn een stuk vervelender dan de doorsnee worm. Wormenkuren duren daarom vaak ook langer dan gewoonlijk.
Reden dat je kat wormen heeft
Het is vooral bij kittens niet ongewoon dat deze last hebben van wormen. Sterker nog, kittens worden standaard op een wormenkuur geplaatst. Hoe vaak je je kat moet ontwormen, ligt aan een aantal factoren. Als je kat bijvoorbeeld vlooien heeft gehad, raden wij een ontwormingskuur aan nadat je de vlooien hebt gedood met een anti vlooien middel.
Daarnaast zijn buitenkatten over het algemeen een stuk kwetsbaarder voor wormen dan binnenkatten. Dit omdat deze wormen zich buiten bevinden en wachten op een geschikte gastheer. Hoe vaak je je kat moet ontwormen ligt dus ook aan of je kat een binnen- of buitenkat is.4
Ook binnenplanten zijn een risico voor wormen echter. Als je een binnenkat hebt die regelmatig last krijgt van wormen, dan komt dit mogelijk door een plant die de wormen huist. Dit omdat je kat vast wel eens door de aarde in de plantenbak loopt. Vervolgens likt hij zijn poten schoon en krijgt hij de wormen binnen.
Ook andere dieren zijn een potentiële bron van wormen. Als je bijvoorbeeld een huisdier op bezoek hebt, bestaat de kans dat deze wormen overbrengt. Het is dus ook binnen niet volledig veilig en je moet letten op de verschillende symptomen van wormen, zodat je op tijd ingrijpt.
Hoe vaak katten ontwormen op basis van symptomen
Als je weet waar je op moet letten, zijn wormen bij katten goed te herkennen. Het nadeel (en voordeel!) is dat je kat hier weinig van merkt als het slechts een kleine aantal wormen zijn. Je ziet dus vaak niet aan het gedrag van je kat of hij wormen heeft totdat de wormen zich veel hebben voortgeplant.1
De simpelste manier om wormen bij katten te herkennen, is door de kattenbak goed in de gaten te houden. Wij zetten de meest opvallende symptomen van wormen bij katten hieronder op een rijtje.
Symptomen
- Opgezwollen maag
- Lelijke vacht
- Overgeven
- Diarree
- Gewichtsverlies
- Zweren en huidinfecties
Complicaties na langere tijd
- Lethargisch
- Anemie
- Verlaagde bloeddruk
- Overlijden
Hoe vaak een kat ontwormen
Hoe vaak je je kat moet ontwormen, ligt aan de leeftijd van je kat. Een kitten moet vaak ontwormd worden dan een volwassen kat. Over het algemeen worden kittens rond de 3 weken ontwormd. Vervolgens is het ontwormen van je kittens elke maand aangeraden. Zo weet je zeker dat wormen de groei van je kitten niet belemmert.
Hoe vaak je je kat moet ontwormen wanneer deze volwassen is, is gelukkig een stuk minder regelmatig. Het is aangeraden om je kat 4 keer per jaar te ontwormen. Dit is dus elke 3 maanden. In de praktijk gebeurt dit erg weinig, maar hiermee voorkom je wel potentiële ziektes en ongemak bij je kat.2
Wanneer je kat ouder dan 6 maanden is, kun je overgaan op het schema van een volwassen kat. Het is uiteraard niet schadelijk als je het maandelijkse ontwormingsschema aanhoudt voor langere tijd.
Normaal gesproken duurt het enkele dagen voordat je kat helemaal af is van de wormen. Houdt hierbij nog steeds de ontlasting in de gaten om te kijken of dit verbetert.
Hoe worden katten ontwormd?
Het ontwormen van katten is tegenwoordig erg gemakkelijk. In overleg met je dierenarts wordt een ontwormingsmiddel voorgeschreven. Meestal is dit een orale wormkuur, maar deze zijn ook in andere vormen verkrijgbaar.
In principe zijn alle middelen tegen ontworming zeer effectief. In enkele dagen is je kat van de wormen af. Overleg echter altijd met de dierenarts wat de beste vorm van ontworming is voor jouw kat.
Hieronder vind je de meest gebruikte vormen van wormkuren.
Orale medicatie tegen wormen
Orale medicatie tegen wormen komt in twee verschillende vormen: liquide en tabletvorm. Tabletten kun je het beste vermalen en in nat kattenvoer verstoppen. De liquide vorm wordt meestal in een spuit gestopt. Vervolgens spuit je het goedje direct in de mond van je kat.
Zorg hierbij wel dat je goed achterin de mond van je kat richt, aangezien de smaak niet bepaald fijn is. Sommige katten forceren zichzelf soms om over te geven als ze de smaak proeven.
In de praktijk is het ook mogelijk om de liquide vorm in nat kattenvoer te stoppen, maar door de sterkere smaak merken kieskeurige katten dit al snel.
Ontwormingsmiddelen in zalfvorm
Het is ook mogelijk dat je dierenarts een ontwormingsmiddel in de vorm van een zalf voorschrijft. Deze zijn relatief simpel om aan te brengen. Je doet dit door de vacht opzij te duwen en de zalf gronding aan te brengen direct op de huid.
Zorg daarbij dat je kat de komende 24 uur niet nat wordt, maar bij de meeste katten hoef je je daar geen zorgen over te maken.
Is een wormenkuur voor kittens pijnlijk?
Nee, maar afhankelijk van welke vorm van medicatie je gebruikt, is dit niet altijd even comfortabel voor je kat. Vooral de liquide vorm wordt door veel katten niet gewaardeerd. Dit is echter wel de meest effectieve vorm, omdat het goedje direct in de maag terecht komt.
Hoe vaak katten ontwormen met een ontwormingsmiddel
Doorgaans doe je dit 1 tot 3 keer per dag voor een aantal dagen. Dit verschilt per middel, maar de dierenarts legt je precies uit wat de juiste dosis en frequentie is. Normaal gesproken zie je al na enkele dagen een duidelijk verschil als je kat symptomen had.
Door dit elke 3 maanden bij een volwassen kat te doen, voorkom je dat je kat wormen krijgt. Daarbij verminder je ook het risico op ziektes die overgebracht worden door de parasieten.
Wormen bij katten voorkomen
Het voorkomen van wormen bij katten is over het algemeen eenvoudig. Er zijn echter geen maatregelen waardoor je kat nooit wormen krijgt, maar de kans wordt wel sterk verminderd.
Door de kattenbak regelmatig te reinigen vermijd je het risico dat wormen worden overgebracht naar je andere huisdieren. Het is dus aan te raden om de kattenbak één keer per of minstens één keer per drie dagen schoon te maken. Hier geldt: hoe vaak hoe beter! Een zelfreinigende kattenbak is de ideale oplossing als je zelf te druk bent en niet altijd thuis bent.
Als je een buiten kattenbak hebt, moet je extra letten op eventuele infecties. Hierbij is het nóg belangrijker om de kattenbak goed schoon te houden. Vooral als de kattenbak dicht bij planten en/of modder staat.
Veelgestelde vragen
Hoe vaak moet ik mijn katten ontwormen?
Over het algemeen is aangeraden om bij kittens nadat ze drie weken oud zijn te beginnen met een wormkuur. Vervolgens ontworm je de kitten elke maand tot hij 6 maanden oud is.
Bij volwassen katten is het aangeraden om je kat minstens elke 3 maanden te ontwormen. Wanneer je tussendoor merkt dat je kat een opgezwollen maag en diarree heeft, is het raadzaam om direct een wormkuur te beginnen in overleg met de dierenarts.
Kunnen mensen ook besmet worden met wormen?
Spoelwormen en haakwormen infecteren mensen in zeldzame gevallen. De meest voorkomende reden hiervoor is wanneer je na het schoonmaken van de ontlasting in de kattenbak je handen niet goed wast. Hierdoor blijven de parasieten op je hand zitten en kunnen deze oraal naar binnen gaan wanneer je iets eet of drinkt.
Hoe snel werkt een wormenkuur?
Volwassen wormen worden doorgaans binnen 24 uur gedood na inname van een ontwormingsmiddel. Dit betekent nog niet dat je kat genezen is van wormen. De wormeieren bevinden zich vaak nog in de darmen. Na ongeveer 3 dagen bij een standaard infectie, zijn ook alle eieren vernietigd.
Er is echter geen immuniteitsperiode. Direct na de wormkuur kan je kat weer geïnfecteerd worden met wormen.
Bronnen
1 How Often Should You Really Deworm a Cat?
2 How often should I de-worm my cat?
3 How to Get Rid of Worms in Cats
4 The Cat Deworming Info You Need to Avoid This Potentially Fatal Condition