De Duitse Herder: Rasinformatie & Training Tips!
Wie kent hem niet: de Duitse herder; een intelligent en trouw ras dat een geweldige metgezel is. Als je overweegt er een mee naar huis te nemen, is het belangrijk om de basisprincipes van dit dier te begrijpen, zodat je hem alles kunt geven wat hij nodig heeft voor een gelukkig leven. Want we verklappen al; deze hond is niet voor iedereen weggelegd. Van hoeveel beweging en training een Duitse herder nodig heeft, tot welke erfelijke aandoeningen veel voorkomen bij het ras. We behandelen alle belangrijke onderwerpen over de zorg voor deze prachtige dieren.
Inhoudsopgave
Samenvatting
- De Duitse herder is een intelligent ras met een dikke dubbele vacht in het bruin, sable of geheel zwart.
- Ze zijn meestal erg beschermend voor hun gezin, maar kunnen ook afstandelijk zijn tegenover vreemden tot ze na verloop van tijd aan hen gewend zijn. Daarom is het belangrijk vroeg te beginnen met socialisatie trainingen.
- Duitse herder hebben erg veel beweging en mentale stimulatie nodig.
- Doe, voordat je een Duitse herder mee naar huis neemt, goed onderzoek naar het asiel of geschikte fokkers. Bereid daarnaast je huis goed voor op de komst van je nieuwe huisgenoot.
Overzicht Duitse herder
Fysieke kenmerken
Duitse herders hebben een dikke dubbele vacht met een halflange vacht in zwart, bruin, sable of geheel zwart voorkomt. De gemiddelde hoogte voor een volwassen reu is 55 tot 60 centimeter bij de schouder, terwijl teven iets kleiner zijn met 55 tot 50 centimeter. Ze wegen meestal tussen 50 en 90 pond als ze volwassen zijn. Hun oren staan rechtop op hun hoofd en ze hebben een lange snuit met een donkere neus en amandelvormige ogen die variëren van lichtbruin tot diep amberkleurig.
Temperament
Duitse herders staan bekend als zeer trainbare honden door hun intelligentie en hun gretigheid om hun baas te behagen. Ze zijn meestal erg beschermend voor hun gezin, maar kunnen ook afstandelijk zijn tegenover vreemden tot ze na verloop van tijd aan hen gewend zijn. Dit ras houdt ervan een taak of opdracht te hebben, dus het is belangrijk dat ze de hele dag door voldoende mentale stimulatie krijgen door middel van activiteiten zoals behendigheidstraining of gehoorzaamheidslessen, evenals dagelijkse wandelingen of buitenritten indien mogelijk.
De verzorging van een Duitse herder
Beweging
Duitse herders zijn een populair hondenras dat specifieke zorg nodig heeft om gezond en gelukkig te blijven. Beweging is een belangrijk onderdeel van de verzorging van een Duitse herder, omdat het hem helpt zijn lichamelijke en geestelijke gezondheid te behouden. Ze hebben elke dag minstens 60 minuten beweging nodig, zoals wandelen of apporteren in de tuin.
Verzorging
Verzorging is een ander belangrijk aspect bij de verzorging van een Duitse Herder. Regelmatig borstelen met een speciale hondenborstel helpt om de vacht glanzend te houden en voorkomt klitten. Bovendien kan het regelmatig knippen van de nagels helpen om het ongemak te verminderen. Doe dit altijd met een nagelknipper voor honden om ongelukken door te ver in de teen te knippen te voorkomen. Tot slot speelt voeding een belangrijke rol bij het gezond houden van een huisdier; zorg ervoor dat je hem hondenvoer van hoge kwaliteit geeft die aan al zijn voedingsbehoeften voldoet.
Training tips
Zoals we al hierboven hebben genoemd; de Duitse herder is een actief hondenras dat veel beweging en mentale stimulatie nodig heeft. Met de volgende tips train jij je Duitse herder op een effectieve én efficiënte manier:
- Begin vroeg met de training: Duitse herders staan bekend om hun intelligentie en gretigheid om te behagen, maar ze kunnen ook behoorlijk koppig zijn. Het is belangrijk om vroeg te beginnen met de training van jouw Duitse herder om goede gewoonten te creëren en te voorkomen dat er slechte gewoonten ontstaan. Begin met basiscommando’s zoals zit, blijf, kom en af, en wees consequent in jouw training.
- Gebruik positieve versterking: Duitse herders reageren goed op positieve versterking, zoals traktaties, lof en speeltijd. Beloon jouw hond voor goed gedrag en wees geduldig en consequent in de training.
- Socialiseer jouw hond: Duitse herders kunnen beschermend zijn voor hun eigenaren en kunnen op hun hoede zijn voor vreemden of andere honden. Het socialiseren van de hond vanaf jonge leeftijd kan agressief gedrag helpen voorkomen en ervoor zorgen dat de hond zich op zijn gemak voelt in nieuwe situaties.
- Train regelmatig: Duitse herders zijn zeer energieke honden en vereisen veel beweging om gezond en gelukkig te blijven. Ga dagelijks met jouw hond wandelen of rennen, speel apporteren of andere spelletjes en zorg voor voldoende mogelijkheden voor lichaamsbeweging.
- Wees een sterke leider: Duitse herders zijn zeer intelligent en hebben een zelfverzekerde, consequente leider nodig om te volgen. Stel regels en grenzen voor de hond en wees streng maar rechtvaardig in de training. Zich vestigen als de alfa in jullie relatie zal jouw hond helpen zich veilig en goed gedragen te voelen.

Een Duitse herder (puppy) mee naar huis nemen
Doe onderzoek
De eerste stap in het thuisbrengen van een Duitse herder (puppy) is het vinden van de juiste fokker of een geschikt asiel. Als je besluit om met een fokker in zee te gaan, doe dan onderzoek en zoek er een die goede recensies heeft en goed voor zijn pups zorgt. Zorg ervoor dat ze gezondheidscertificaten voor elke pup verstrekken voordat je ze koopt. Als je ervoor kiest om te adopteren uit een asiel is het doen van onderzoek even belangrijk. Zorg dat het asiel je alle benodigde informatie vertrekt en het dier gezond is!
Jouw huis voorbereiden
Zodra jij de perfecte hond hebt gevonden, is het tijd om je voor te bereiden op zijn komst. Bereid het huis voor door alle noodzakelijke benodigdheden zoals zoals voer, water- en voerbak, (puppy)halsband, spelletjes, hondenriem, traktaties, verzorgingsproducten, hondenmand of bench (inclusief benchkussen), eventueel een plasmat en meer. Je moet ook een veilige ruimte creëren waar jouw pup ’s nachts kan slapen, weg van mogelijke gevaren zoals elektrische snoeren of scherpe voorwerpen. Probeer bovendien, indien mogelijk, een hondenhek te plaatsen rond delen van het huis die gevaarlijk kunnen zijn voor jouw pup zolang hij zijn omgeving nog niet kent.
Verschillende soorten herders
Er zijn wat verschillende herders die erg op elkaar lijken, dus wij maken het je makkelijk door ze allemaal op een rijtje te zetten!

1. De Standaard Duitse herder
Dit is het meest voorkomende type Duitse Herder en heeft een sterk, gespierd lichaam met een lange snuit en rechtopstaande oren. Het is een intelligent ras dat uitblinkt in gehoorzaamheidstraining, behendigheidswedstrijden, het hoeden van vee en zoek- en reddingsacties.
2. De langharige Duitse herder
Deze variëteit van het ras heeft een langere vacht dan de standaardversie, maar behoudt nog steeds zijn kenmerkende markeringen.
3. De witte Zwitserse herdershond
Deze honden hebben een witte vacht in plaats van een zwarte of bruine zoals andere varianten van Duitse Herders. Ze staan bekend om hun intelligentie en zachtaardigheid, waardoor ze goede familie huisdieren zijn, maar ook werkhonden in de rechtshandhaving of therapie instellingen.

4. De koning herder
Dit grote ras werd ontwikkeld door kruising van verschillende soorten herders, waaronder Alaska Malamutes, Shiloh Herders, Grote Pyreneeën, Anatolische Herders en meer. Het zijn ongelooflijk loyale dieren die uitstekende waakhonden zijn vanwege hun grootte en kracht, maar die toch zachtaardig blijven met kinderen als ze vanaf jonge leeftijd goed worden opgeleid en gesocialiseerd

5. De Berger Blanc Suisse
Ontwikkeld uit kruisingen tussen traditionele Duitse Herders en Amerikaanse Witte Herders lijkt deze hond erg op de hierboven genoemde Witte Zwitserse Herdershond, maar hij is iets groter in omvang met een dikkere vacht rond zijn nek waardoor hij er als een leeuw uitziet. Zoals alle herders hebben ze veel beweging nodig om zowel geestelijk als lichamelijk gezond te blijven, dus zorg ervoor dat je ze genoeg beweging kunt geven voordat je er een aanschaft.

Veelgestelde vragen over Duitse Herder
Zijn Duitse Herders goede gezinshonden?
Duitse herders staan bekend om hun loyaliteit en beschermende aard, waardoor ze een ideaal gezinshuisdier zijn. Het zijn intelligente, gehoorzame honden die kunnen worden getraind om commando’s op te volgen en snel kunstjes te leren. Duitse herders hebben ook een sterke band met hun baasjes en zijn erg aanhankelijk voor kinderen.
Hebben Duitse herders Erfelijke aandoeningen?
Helaas zijn Duitse herders, zoals veel raszuivere hondenrassen, gevoelig voor bepaalde erfelijke aandoeningen zoals heupdysplasie en elleboogdysplasie. Het is belangrijk om een potentiële fokker te onderzoeken voordat je een puppy mee naar huis neemt om er zeker van te zijn dat de ouders voor het fokken zijn gescreend op deze aandoeningen. Bovendien moet je gedurende het hele leven van jouw huisdier regelmatig een dierenarts raadplegen om eventuele gezondheidsproblemen in een vroeg stadium op te sporen voordat het ernstige problemen worden.
Hoeveel kost het om een Duitse herder te kopen?
De kosten om een Duitse herder te kopen variëren afhankelijk van waar je hem koopt (fokker vs. asiel) en zijn leeftijd/geslacht/afstamming etc., maar over het algemeen kun je prijzen verwachten die variëren van gemiddeld € 1000 tot € 1500, waarbij de lang harige vaak duurder is dan de kortharige variant.
Conclusie
Kortom, Duitse Herders zijn een geweldig hondenras dat veel liefde en aandacht nodig heeft. Ze hebben een sterk karakter, hebben veel beweging en training nodig, en kunnen vatbaar zijn voor bepaalde erfelijke aandoeningen. Maar met de juiste hoeveelheid zorg en toewijding van hun baasjes kunnen ze jarenlang prachtige metgezellen zijn. Als u op zoek bent naar een trouw huisdier dat vreugde brengt in uw leven, dan is de Duitse Herder zeker het overwegen waard.