De 7 Beste Clickers van 2024
Een clicker is een handig hulpmiddel bij het opvoeden en trainen van jouw hond. Clickertraining is een positieve trainingsmethode, waarbij je jouw hond conditioneert om het gewenste gedrag te vertonen. Deze methode is ontwikkeld in laboratoria en wordt inmiddels door vele professionele en thuistrainers wereldwijd gebruikt. Deze populariteit komt door de toegankelijkheid en effectiviteit van de trainingsmethode. Wil je jouw hond ook beter trainen? Of zoek je een clicker voor jouw hondentraining centrum? Lees dan snel verder om te ontdekken wat de beste voor jouw hondentraining zijn.
Hier alvast de beste producten:
- Beste Algemene Keuze: Clix Multi-Click
- Meest Luxe Keuze: LHP Ultrasone Anti Blaf
- Beste Design Keuze: Starmark
Inhoudsopgave
Beste clicker overzicht
Afbeelding | Award | Actuele Prijs |
---|---|---|
Beste algemene keuze | Check Prijs Bij Bol | |
Meest luxe keuze | Check Prijs Bij Bol | |
Beste design keuze | Check Prijs Bij Bol | |
Beste keuze met fluit | Check Prijs Bij Bol | |
Beste keuze met ring | Check Prijs Bij Bol | |
Beste prijs-kwaliteitverhouding | Check Prijs Bij Bol | |
Beste goedkope keuze | Check Prijs Bij Bol |
De 7 beste clickers onderzocht
Clix Multi-Click
Dit is de ideale gadget voor jouw training. Dankzij het ergonomische design ligt hij goed in de hand. Met het handige touwtje hang je hem om je pols, zodat je hem nooit kwijtraakt tijdens het trainen. Speciaal aan deze training clicker is de mogelijkheid om de toon en het volume aan te passen. Zo pas je het apparaatje aan op de gevoeligheid van jouw hond, waardoor je nog effectiever traint.
- Volume en toon pas je aan op jouw hond
- Inclusief goede trainingshandleiding
- Handig touwtje voor aan je pols meegeleverd
- Ergonomisch design ideaal voor lange trainingssessies
- Touwtje voor je pols zit in het begin wat strak
- Volume bereik is beperkt
LHP Ultrasone Anti Blaf
Deze geluidloze hondenclicker is een luxe en speciale trainingstool. Hij geeft een speciale hoge toon af. Die toon is wel hoorbaar voor jouw hond, maar niet voor jouzelf. Hij is gemaakt om slecht gedrag van jouw hond af te leren. De toonhoogte is namelijk niet prettig voor een hond, waardoor hij gestimuleerd wordt om met zijn slechte gedrag te stoppen. Zo helpt deze gadget ongewenst blaffen te voorkomen, stopt jouw hond dankzij deze gadget met blaffen, en voorkom je dat hij eten van tafel steelt.
- 2 geluidsfrequenties – stel hem af op de gevoeligheid van jouw hond
- Werkt tot een afstand van 5 meter
- Ideaal voor honden die wat moeilijker leren
- Diervriendelijker dan bijvoorbeeld een blafband
- Niet geschikt voor honden jonger dan 6 maanden
- Niet effectief bij slechthorende honden
- Andere honden die in de buurt zijn horen de onprettige toon ook
Starmark
Deze trainingsgadget van Starmark heeft een stijlvol en handig design. Door de opvallende en contrasterende kleuren valt hij goed op. Ook staat er een leuke ingegraveerde hond op. Het bolletje waarop je moet klikken is verhoogd, zodat je hem extra gemakkelijk indrukt. Daarnaast is het apparaatje gemaakt van roestvrij staal, waardoor hij extra lang mee gaat.
- Duurzaam materiaal - gaat langer mee
- Mooi design
- Verhoogd klik-bolletje is makkelijker om in te drukken
- Ligt prettig in de hand
- Geen armband of koord meegeleverd
- Geen fluitje
Click Whizzzz
Ideaal is deze training clicker met fluit van Whizzzz. Je traint commando’s niet alleen 50% effectiever dankzij de click-functie. Je leert je hond ook om terug te komen op een fluitsignaal. Daarnaast stel je eenvoudig zelf het volume in op de gevoeligheid van jouw hond. En zit er een handig touwtje aan, zodat je hem niet kwijtraakt tijdens de training.
- Volume-instelling
- Inclusief fluitje – train je hond terug te komen op het fluitsignaal
- Raak hem nooit kwijt dankzij het handige touwtje
- Inclusief trainingsgids
- Minder mooi design
- Onhandige verpakking
Vedic Hondenclicker Met Ring
Deze hondenclicker met ring is onmisbaar als trainingstool. Hij is super makkelijk in gebruik, van duurzame kwaliteit, en is eenvoudig mee te nemen als sleutelhanger. Dankzij deze handige trainingsgadget leert jouw hond alle commando’s 50 procent sneller en met meer plezier. Hij is geschikt voor puppy’s vanaf 8 weken en werkt ook goed voor volwassen honden.
- Inclusief fluit
- Met handige ring voor aan je sleutelbos
- Robuust en kan goed tegen een stootje
- Ligt prettig in de hand
- Instructievideo’s staan achter een paywall
- Geen koord om aan je nek of pols te hangen
Pawise
Met deze trainingstool van Pawise is jouw puppy binnen no time de ster van de puppycursus. Op een diervriendelijke manier bevestig je het goede gedrag van jouw hond, waardoor hij snel door krijgt wat je van hem verwacht. Dit apparaatje heeft een fijn klikgeluid en een mooie en comfortabele band voor om jouw pols.
- Zeer comfortabele polsband
- Prettig geluidsniveau
- Voordelige prijs
- Inclusief ring, dus ook eenvoudig aan je broek of sleutelbos te bevestigen
- Geen fluitje
- Niet het mooiste design
Petpaws
Je hond trainen met een klein budget doe je met deze handige trainingsgadget. Eerst leer je jouw hond de klik van dit apparaatje associëren met iets positief. Daarna klik je telkens als jouw hond een actie goed uitvoert. Zo krijgt jouw hond telkens een positieve beloning en leert hij nieuwe commando’s tot wel 50% sneller.
- Leuk ontwerp met botjes erin gegraveerd
- Inclusief handige sleutelhanger
- Mogelijkheid om hem om je pols te hangen
- Ideale budgetkoop
- Geen fluitje
- Geen koord om aan je nek te hangen
Waar moet je op letten met het kopen van een clicker?
Let bij het uitzoeken van een click-apparaatje voor hondentraining in ieder geval op de volgende punten:
- Geluidsniveau: Honden zijn zeer gevoelig voor geluid. Deze apparaatjes zijn daarom niet snel te zacht. Hij kan echter wel vervelend scherp voor je hond klinken. Je klikt op het moment dat jouw hond iets goed doet. Hij moet daarom een positieve associatie met het apparaatje krijgen. Let er dus op dat de klikker een prettig geluidsniveau heeft voor jouw hond. Let op: er zijn ook geluidloze hondenclickers. Deze zijn niet hoorbaar voor mensen, maar wel voor honden.
- Formaat: Clickers voor hondentrainingen zijn er in verschillende formaten. Kies een formaat dat prettig in jouw hand ligt.
- Gebruikscomfort: Je gebruikt deze apparaatjes om goed gedrag van jouw hond te belonen. Als de hondentraining goed gaat, is dit heel vaak. Het is daarom belangrijk dat het apparaatje prettig in gebruik is. Een belangrijk punt hiervoor zijn de vorm en maat van het apparaatje, deze bepalen namelijk of hij fijn is om vast te houden. Een ander belangrijk punt is de indrukfunctie. Deze moet soepel zijn om in te drukken. Zodat je ook na 100x klikken geen vermoeide vingers krijgt.
- Duurzaamheid: Een goed click-apparaatje gaat lang mee. Kies voor een apparaatje van stevig en kwalitatief materiaal, zodat je er nog jaren lang met plezier jouw hond mee traint.
- Functionaliteit: Sommige click-apparaten hebben extra handige functies. Zo zijn ze bijvoorbeeld verkrijgbaar met een speciale riemclip, met een armband, of als clicker met fluit.
De wetenschap over clickers voor hondentraining
Clickertraining is een trainingstechniek die is afgeleid van laboratorium onderzoek naar leerprocessen bij dieren. De essentie van deze trainingstechniek is het markeren van een positieve actie met een direct klikgeluid. Het dier weet hierdoor dat hij iets goed heeft gedaan en wordt geconditioneerd om de positieve actie te herhalen. Hiervoor moet je eerst een positieve associatie met het klikgeluid creëren. Dit gebeurt meestal door het dier te belonen met eten, direct nadat er wordt geklikt. Zodra het dier de positieve associatie heeft gemaakt, kan de clicker worden gebruikt om het dier te trainen.
Bij hondentraining gaat dit bijvoorbeeld als volgt:
Je klikt met jouw apparaatje en beloont je hond met een stukje kip. Dit herhaal je meerdere keren, zodat jouw hond een positief gevoel bij het klikgeluid krijgt. Vervolgens vraag je jouw hond een simpele opdracht uit te voeren, zoals bijvoorbeeld “zit”. Doet je hond dit goed? Dan click je direct op jouw apparaatje en vervolgens beloon je jouw hond weer met een lekker stukje kip (of iets anders lekkers). Dit herhaal je weer meerdere keren. Uiteindelijk hoef je niet meer alle acties te belonen met eten, omdat jouw hond een positief beloningsgevoel van het klikgeluid krijgt.
Sommige mensen gebruiken hun stem in plaats van een click-apparaatje om hun hond te belonen na een goede actie. Bijvoorbeeld: “ja” of “goed zo”. Dit werkt in principe hetzelfde. Er zit echter vaak wat meer vertraging in je stem dan in de click met een speciaal apparaatje voor hondentraining. En laat juist de precieze timing heel belangrijk zijn voor honden. Wij raden daarom zeker voor beginnende hondentrainers een click-apparaatje aan boven een stembevestiging.
Mijn eigen ervaring
Ik kwam voor het eerst in aanraking met clickertraining nadat wij onze Belgische herder hadden geadopteerd. Hij was al 1,5 jaar en hoewel hij ontzettend lief was, was hij nog nooit getraind en daardoor een uitdagende hond. Hij had nog nooit aan de riem gelopen en kende enkel het commando zit. Gelukkig was hij wel heel gemotiveerd en leerden wij via YouTube snel over deze trainingsvorm, waarbij je goed gedrag van je hond markeert met een klikgeluid. Onze hond was super enthousiast en binnen no-time kende hij niet alleen simpele, maar ook ingewikkelde commando’s. Zo kent hij: lig, stop, rondje, poot en high-five. Maar kan hij ook zijn enthousiasme inhouden wanneer wij de bal weg gooien en hem opdragen te wachten tot wij ‘oké’ zeggen, waarna hij er als een speer achteraan gaat.
Toen wij een aantal jaar later onze Border Collie als puppy in huis kregen, kozen we dan ook weer meteen voor dezelfde aanpak. Ik ben er nog steeds van overtuigd dat we hierdoor minder lang plasmatten en een puppy bench nodig hadden! Ik raad deze positieve trainingsmethode dan ook echt aan. Hoe eerder en vaker je traint, hoe sneller je resultaat ziet. Zo heb je beide het meest plezier aan de training, maar ook aan jullie leven samen.
Conclusie
Met een clicker train je effectief en positief jouw hond. Bij correct gebruik associeert jouw hond de klik met iets positiefs. Het klikken wordt dan als beloning gezien, waardoor jouw hond sneller nieuwe dingen snapt en commando’s herhaaldelijk goed uit gaat voeren. Let bij het kopen van een click-apparaatje op het geluidsniveau, het formaat, het gebruikscomfort, de duurzaamheid, en mogelijke extra functionaliteiten. Vind je het bijvoorbeeld belangrijk dat er een armbandje aan zit, zodat je hem niet continu hoeft vast te houden? Of wil je een clicker met fluit, zodat je jouw hond van veraf terug kunt fluiten?
Een goede clicker is van sterk materiaal en duurzame kwaliteit. Zo gaat jouw clicker jarenlang mee, ook als je duizenden keren klikt omdat jouw hond het zo goed doet op de hondentraining. Wij zetten de beste training clickers voor jou op een rij, zodat jij snel de beste keuze voor jou vindt. De beste algemene keuze is de Clicks Multi-Click. Dit is een uitstekende allround keuze die ook voor langere trainingen geschikt is.
Veelgestelde vragen
Hoe werkt een clicker voor een hond?
Een hond beredeneert zijn handelingen niet zoals wij dat doen. Honden reageren op basis van intuïtie en gevoel. Dit gevoel komt meestal voort uit eerdere ervaringen. Wanneer hij ergens een positief gevoel bij krijgt, zal hij dat proberen te herhalen. Krijgt hij ergens een slecht gevoel bij, dan zal hij het vermijden. Training met een klik apparaat speelt hier op in. Door het klikgeluid te associëren met iets positiefs, zoals eten, leert jouw viervoeter dat een klik goed is. Klik jij vervolgens na een goede trainingsactie van jouw hond, dan krijgt hij een goed gevoel en zal dus sneller herhalen wat hij moet doen. Daardoor leert jouw hond sneller en beter.
Is clickertraining goed?
Dit is een efficiënte en positieve manier van trainen. Zowel voor puppy’s als voor volwassen honden bevelen wij deze vorm van trainen aan.
Wat is de beste clicker voor hondentraining?
De beste algemene keuze is de Clicks Multi-Click. Wil je er liever een met een fluitje? Kies dan voor de Click Whizzzz.
Hoe leer je een hond om niet te springen?
Met een geluidloze hondenclicker zoals de LHP Ultrasone Anti Blaf leer je jouw hond dat hij niet mag springen. Dit apparaatje zendt een vervelende, maar onschadelijke (en voor mensen onhoorbare) toon uit wanneer je klikt. Hierdoor zal jouw hond springen voortaan vermijden. Dit is vooral geschikt voor honden die moeilijker leren. Over het algemeen raden wij je aan om eerst positief te gedrag te belonen.
Hoe krijg je een gehoorzame hond?
Jouw hond leren luistern doe je door hem te trainen. Dit gaat het beste en is het meest effectief wanneer je hond de gehoorzaamheidstraining ook echt leuk vindt. Hij zal dan namelijk sneller geneigd zijn om mee te werken en de commando’s beter uitvoeren. Zorg dus voor een positieve trainingsmethode zoals clickertraining.