Blaasgruis Bij Katten – Wat Is Het & Hoe Te Verhelpen
Blaasgruis bij katten is een relatief vaak voorkomende aandoening. Veel mensen met katten die nooit blaasgruis hebben gehad, zijn niet bekend met de term. Toch voorkom je een hoop ongemak bij je kat wanneer je blaasgruis bij je kat kunt herkennen in korte tijd.1,2
Inhoudsopgave
Wat is blaasgruis bij je kat?
Een kat met blaasgruis heeft kleine steentjes in de blaas. Dit zijn mineralen die over tijd verharden. Soms vormen de steentjes zich tot een grotere steen. Normaal gesproken zijn steentjes de grootte van zandkorreltjes tot gravel. In de praktijk zie je dat de steentjes van verschillende groottes zijn.3
Blaasgruis verstopt op de lange termijn de urinebuis, waardoor je kat veel moeite krijgt tijdens het plassen. De meest voorkomende soorten blaasgruis zijn calcium stenen of struviet bij katten.
Blaasgruis bij je kat herkennen
Het is niet altijd even makkelijk te herkennen of je kat blaasgruis heeft. Wanneer een kat zich oncomfortabel voelt, probeert hij zich normaal gesproken te verstoppen. Dit omdat dit het instinct van je kat is om zichzelf te beschermen tegen roofdieren. Wanneer je ziet dat je kat zich veel terugtrekt en verstop, weet je dat er iets aan de hand is.
Dit heeft echter niet altijd blaasgruis als oorzaak. Je zult dus moeten letten op een aantal andere symptomen om blaasgruis bij je kat te herkennen. De meest voorkomende symptomen zetten wij hieronder.
- Moeite met urineren
- Je kat probeert vaak te plassen
- (Te) vaak likken aan de genitaliën
- Je kat heeft bloed in de urine
- Chronische infecties aan de urinebuis
- Sproeiende urine
- Plassen in plekken buiten de kattenbak
Het makkelijkst te herkennen symptoom van blaasgruis is als je kat bloed in de urine heeft. Het bloeden wordt veroorzaakt omdat de stenen tegen de muur van de blaas wrijven en hierdoor de blaaswand irriteren en beschadigen.
Alhoewel katten niet snel laten zien dat ze in constante pijn zijn, nemen dierenartsen aan dat de kat wel degelijk pijn heeft. Dit omdat blaasgruis voor mensen ook erg pijnlijk is. Daarnaast zul je merken dat je kat een stuk actiever is als de blaasgruis verholpen is.
Oorzaken van blaasgruis bij katten
Blaasgruis bij katten wordt veroorzaakt door uiteenlopende redenen. Sommige oorzaken zijn te voorkomen, maar andere liggen bijvoorbeeld aan de ras van de kat of wordt veroorzaakt door een ziekte.
Hieronder zetten wij de oorzaken van blaasgruis bij katten die het meest voorkomen op een rijtje.
- Slecht dieet: een ongebalanceerd of slecht dieet geeft je kat een grotere kans op blaasgruis. Het is daarom enorm van belang om je kat kwalitatief goed kattenvoer te geven.
- Uitdroging: net zoals bij mensen, ontstaat blaasgruis bij katten vaak door te weinig vochtinname. Katten drinken over het algemeen erg weinig, waardoor dit een veelvoorkomende oorzaak is.
- Urinebuisinfectie: door een urinebuisinfectie is je kat minder geneigd te urineren. Dit vergroot de kans dat je kat blaasgruis oploopt.
- Overmatig fosfaat, magnesium en ammonium in de urine: dit zijn stoffen die snel verharden. Als je kat teveel hiervan in de urine heeft, is de kans op mineralisering ook groter.
- pH-waarde urine uit balans: wanneer de pH waarde van de urine van je kat uit balans is, betekent dit dat zowel calcium-oxalaat kristallen als struviet bij je kat kan ontstaan. Een gezonde pH waarde voor urine is een waarde van 6-7. Bij een waarde dichter bij de 0 (zuur) is de kans op calcium kristallen een stuk hoger. Daarentegen zorgt een waarde tegen de 14 aan (alkalisch) juist voor een grotere kans op struviet stenen.
- Medicatie: bepaalde medicatie veroorzaakt een verhoogde kans op blaasgruis bij katten. Houdt dus altijd de mogelijke bijwerkingen van bepaalde medicatie in de gaten. Overleg dit dan ook met je dierenarts!
- Ras: tot slot is het ras van invloed op de kans op blaasgruis. Rassen als de Burmese, Perzische en Siamese kat hebben statistisch een grotere kans om blaasgruis te krijgen, vooral bij katers, obese katten en oudere katten.
Blaasgruis bij je kat oplossen
Voor het oplossen van blaasgruis bij katten heb je in de meeste gevallen de hulp van je dierenarts nodig. De behandeling is afhankelijk van het type steen dat zich in de blaas bevindt. Wij zetten de meest voorkomende maatregelen en behandelingen hieronder uiteen.5
- Speciaal dieet: speciale kattenvoeding kan de steentjes oplossen en ook verdere steentjes voorkomen.
- Betere hydratatie: om je kat gemakkelijk meer vocht in te laten nemen, kun je overstappen van droog voer naar nat kattenvoer. Nat kattenvoer is ideaal om je kat net wat extra vocht te laten innemen.
- Blaasspoeling: met behulp van vloeibare medicatie wordt de blaas gespoeld en gereinigd. Hierdoor lossen de steentjes op.
- Operatie: wanneer de urinebuis van de kat verstopt is of de stenen erg groot zijn, kan de dierenarts een chirurgische ingreep aanbevelen. Hiermee wordt de urinebuis gereinigd en om het type steen te identificeren.
- Natuurlijk: het is ook mogelijk dat je kat op natuurlijke wijze afkomt van de steen. Vooral als de steentjes klein zijn. Daarnaast zijn vrouwtjes blaasgruis makkelijker zelf uitplassen.
Blaasgruis bij katten – Complicaties
Blaasgruis is op zichzelf niet moeilijk te verhelpen, maar blaasgruis is vaak een teken van een onderliggend probleem. Blaasgruis die je te lang niet behandeld, veroorzaken daarnaast ook extra problemen. Het is daarom belangrijk om te weten wat de oorzaak is van de blaasgruis bij je kat, zodat je dit in de toekomst voorkomt.6
Onbehandelde blaasgruis bij katten
Wanneer blaasgruis bij katten voor lange tijd niet wordt opgelost, zorgt dit voor verschillende complicaties. In het ergste geval blokkeren de steentjes de urinebuis. Hierdoor kan je kat niet meer urineren. Symptomen hiervan zijn overgeven, misselijkheid, geen eetlust en een harde, opgezwollen buik.
Wanneer de blaas helemaal is volgelopen, loopt de urine terug naar de nieren. Een compleet geblokkeerde urinebuis is een noodgeval en is vaak fataal voor je kat. Neem dus direct contact op met je dierenarts wanneer dit het geval is.
Onderliggende ziektes of aandoeningen
Blaasgruis bij je kat kan ook het gevolg zijn van een onderliggende ziekte. Diabetes veroorzaakt zowel urinebuis infecties als steentjes in de blaas. Daarnaast is ook hyperthyreoïdie een reden dat je kat blaasgruis krijgt.
Veelgestelde vragen
Welke ingrediënten in kattenvoer veroorzaken blaasgruis bij katten?
Over het algemeen is goed kattenvoer niet de oorzaak van blaasgruis. Toch moet je bij katten die gevoelig zijn voor stenen in de blaas extra letten op de ingrediënten in kattenvoer. Let bijvoorbeeld op de hoeveelheid magnesium en fosfor.
Is blaasgruis bij katten dodelijk?
Blaasgruis zelf niet, maar wanneer dit voor lange tijd niet wordt behandeld en de steentjes niet natuurlijk worden afgescheiden kan dit dodelijk zijn. Dit omdat katten met blaasgruis het risico lopen dat de steentjes de urinebuis verstoppen. In dit geval kan je kat niet meer urineren en loopt urine uiteindelijk terug het lichaam in.
Hoe lang duurt blaasgruis bij een kat?
Blaasgruis duren over het algemeen erg lang wanneer je dit op basis van een dieet en supplementen wilt oplossen. Houdt daarbij rekening met een duur tot wel 3 maanden. Als je dierenarts beslist dat je kat geen direct risico loopt, wordt dit meestal via een speciaal dieet opgelost. In erge gevallen kan de dierenarts beslissen om te opereren, waardoor je kat de blaasgruis direct kwijt is.
Bronnen
4 Types of Bladder Stones in Cats & Their Symptoms
5 Oxalate Bladder Stones in Cats
6 Hyperthyroidism in Cats—There’s an FDA-Approved Drug to Treat It